UUSIMMAT

Valve yrittää oikeasti tehdä DOTA 2:sta aloittelijaystävällisemmän

16.04.2013 22:00 | Miikka Lehtonen

Kun Valve aikanaan ilmoitti haluavansa tehdä DOTA 2:sta oikeasti sellaisen pelin, jossa aloittelijallakin voi olla hauskaa, moni nauroi räkäisesti. Yleensähän koko genre tuntuu kuin tarkoituksella suorastaan karkoittavan aloittelijoita. Mutta tosissaan ne olivat ja minulla on todisteita!

Olen itse pelaillut DOTA 2:ta puoliaktiivisesti siitä asti, kun pelin beta aukesi männävuonna. Ensimmäiset pari viikkoa menivät aika hämmentyneissä tunnelmissa, mutta kyllä se siitä hiljalleen. Nyt olenkin siinä pisteessä, jossa enimmäkseen tiedän, miten vähän oikeasti tiedän. Eikä ihme. DOTA 2:ssa on lähemmäs 100 sankaria, joista jokaisella on omat pelityylinsä, kykynsä, heikkoutensa ja vahvuutensa. Pelin osatakseen ei vain tarvitse tietää, mitä omalla jätkällään pitäisi missäkin tilanteessa tehdä, vaan myös, mitä vastustajien kannattaisi tehdä. Ja se ei ole helppoa se.

Tämä on huomattu myös Valvella, jossa on tehty aikamoinen sankariteko. Steamissahan on jo jonkin aikaa pystynyt julkaisemaan oppaita eri peleihin. Pelaajat voivat sitten lueskella niitä pelaillessaan. Mutta DOTA 2:n oppaat menevät askeleen pitemmälle: ne integroituvat suoraan osaksi peliä.

Homma menee näin. Sanotaan, että haluan tänään pelata vaikka Warlockilla. Mainio support-hahmo, joka tekee tiiminsä elämästä helpompaa ja muiden elämästä hankalaa. Nappaan Steam Communitystä yhteisön parhaaksi äänestämän Warlock-oppaan ja kun matsi alkaa, valitsen sen pelin opasvalikosta. Ja huppista keikkaa, nyt opas on osa peliä. Aina kun nousen kokemustason, opas näyttää, mikä kyky kannattaa valita. Aina kun menen kauppaan, se selittää, mitä minun kannattaa ostaa. Vielä merkittävämmin opas selittää, miksi teen näin.

Ja voin kokemuksesta todeta, että hyvinhän se toimii. Yleensä kun joku valitsee vahingossa single draft -pelimuodon ja arpa heittää eteen kolme vierasta sankaria, Mumblessa alkaa kauhea huuto kun koko tiimi yrittää yhtä aikaa selvittää, mitä hittoa heidän pitäisi oikeastaan tehdä. Mutta ei enää. Nyt vain napataan opas, pistetään se käyntiin ja pelataan.

DOTA 2 on siis yhä hankala peli, jonka opettelemiseen menee helposti kymmeniä tunteja aikaa, mutta peliin integroituvat oppaat ovat erinomaisen toimiva työkalu tämän jyrkän käyrän loiventamiseen. Kannattaa ehdottomasti tutustua, jos suinkin saatte beta-avaimen jostain. Ja kyllähän niitä saa kun vähän viitsii etsiä!

Keskustelu

Jep ja näiden guidejen takia tiimissäni on tällä viikolla ollut veno ilman wardeja, bh ilman shurikenia ja razor ilman novaa.

Itse en ole ollut aikoihin kovinkaan innokas RTS -pelien fani, peliä testanneena olisi syytäkin hyvä panostaa pelin yksinkertaisuuteen sekä käyttäjäystävällisyyteen. RTS -pelit ovat useinkin hirveän vaikeita peruspelaajille/pelaajille, jotaka eivät useinkaan pelaa pelejä. Kyse ei ole aina harjoittelusta/osaamisesta. Joten tässä olisi ideaa.

Korjaisivat sitä käyttöliittymää, olisi oikeasti hyödyllistä nähdä vihollistenkin manapalkit hahmon pään päällä. Ja hiiren drag scroll, miksen voi rullanäppäimellä vapaasti siirtää näkymää niin kuin Starcraft2:ssa tai Leaguessa? Suorastaan veemäistä piiskata kursoria näytön reunoille koko ajan. Joo, alkuperäinen DotA tutustutti meikäläisen 2007 moba -genreen, enää ei vaan riitä intoa pelata oman kapean mukavuusalueen ulkopuolella. Eihän futiksessakaan potkita 20kg rautakuulia. Mitä pahaa on ”helpossa” pelissä, kun online-pelissä vastustajistahan se oikea haaste tulee?

Viimeksi kun pelailin Dota2 betaa, ei tiimi voinut äänestää luovuttamisesta ja lähes kaikki pelit olivat snowballausta. Potentiaalia vaan menee niin hukkaan, kun elitistiset näkökohdat hallitsevat pelinkehitystä.

Korjaisivat sitä käyttöliittymää, olisi oikeasti hyödyllistä nähdä vihollistenkin manapalkit hahmon pään päällä. Ja hiiren drag scroll, miksen voi rullanäppäimellä vapaasti siirtää näkymää niin kuin Starcraft2:ssa tai Leaguessa? Suorastaan veemäistä piiskata kursoria näytön reunoille koko ajan. Joo, alkuperäinen DotA tutustutti meikäläisen 2007 moba -genreen, enää ei vaan riitä intoa pelata oman kapean mukavuusalueen ulkopuolella. Eihän futiksessakaan potkita 20kg rautakuulia. Mitä pahaa on ”helpossa” pelissä, kun online-pelissä vastustajistahan se oikea haaste tulee?

Viimeksi kun pelailin Dota2 betaa, ei tiimi voinut äänestää luovuttamisesta ja lähes kaikki pelit olivat snowballausta. Potentiaalia vaan menee niin hukkaan, kun elitistiset näkökohdat hallitsevat pelinkehitystä.

Dotan suurin vika varmaan ”suurelle” massalle on varmaan se, kuinka helvetisti erilaisia pikkusääntöjä ja pilipali mekaanikoita pelistä löytyy.

Esimerkiksi magic immunity (BKB/Rage lähinnä) on pääsääntösesti mahdollista lävistää ultimate spelleillä (Reverse polarity tai Fiend’s Gib esmes). Mutta, ei kaikki ultitkaa mee läpi (Ravage) ja jotkut normi taiatkin (Ensnare Nagalta) menee sitten MI:n läpi.

Toinen esimerkki on pelin illut, jotka eivät esimerkiksi hyödy auroista yhtään (paitsi poikkeuksena Endurance aurasta) saati raa’asta damagesta. Voi sitä itkua kun Phantom Lancer rushaakin kenkien jälkeen ensimmäiseksi Vladsin…

Näitä sääntöjä/mekaanikoita on paljon, mutta miksi? Suurin syy tähän varmaan on Warcraft 3. Pelin oman engine rajotusten takia kaikkia ei voida muuttaa (tästä en ole ihan varma tosin) ja jotka ovat siirtyneet sitten Dota2, ettei kahdella pelillä olisi järkyttäviä eroja.

Kaikesta huolimatta, Dota(2) kuuluu lempipelien listaan, vaikka vihaankin sitä – harva peli antaa sellaista nautintoa silloin tällöin, kun matsi oli oikeasti haastava ja kummatkin puolet yrittivät kaikkensa.

Kolme ja puolivuotta Dotaa pelanneena voin sanoa, että nuo guidet auttavat tosiaan alussa ymmärtämään peliä, heroja ja mekaniikkaa. Kuitenkin toisaalta samaa heroa saatetaan pelata All Pickissä ja Captains Modessa kahdella täysin erillä tavalla (Esim. Warlock, Nyx Assassin…), joten oma kokemus ajaa aina guiden ohi, ja kun tähän lisätään vielä, että jokainen peli on erinlainen niin ei yhdellä tavalla pelaaminen toimi pitemmän päälle.

DOTA 2:sen aloitus kynnys on kyllä korkea ja nämä guidet varmasti alentavat sitä ihmetyksen ja eksyksissä olon määrää, jota näkee uusien pelaajien kohdalla. Näkisin, että Dota 2 on suunnattu enemmän varttuneemmille pelaajille, jotka eivät ota heti nokkiinsa kun ekassa pelissä ei rampaget napsahda kohdalle vaan haluavat rauhassa oppia pelin salaisuudet. Koska mikään ei ole niin palkitsevaa kuin tiukan Dota pelin voitto, ei mikään.

Kokeneempien kannattaa spectata/kattoa tubesta pro pelaajien pelejä.

8: Ei opas välttämättä mitään optimaalista vaihtoehtoa anna. Kaikki ne ovat kuitenkin pelaajien tuottamia ja täten vain yhden pelaajan mielipiteitä.

Lähinnä ne ovat opettelutyökalu. Ei niiden kanssa miksikään uuden hahmon mestariksi tulla, mutta niitä käyttämällä on aika hektisessä opiskelutilanteessa yksi muuttuja vähemmän huolehdittavana. Voi keskittyä siihen, miten sitä hahmoa oikeasti kannattaa pelata.

Oppaathan on nimenomaan alotteleville pelaajille suunnattuja. Kokeneempien kyllä kannattas ite miettiä buildejaan skilltreestä itemeihin itse. Ja harvoinpa nuo oppaat kertoo mitä tulee tehdä milloinkin vaan antavat jonkinlaisen pohjan tietynlaiselle tekemiselle. Eli ne jotka ovat vaivautuneet opettelemaan skillien vaikutukset, pelimekaniikan ja itemien ominaisuudet pärjää paljon paremmin verrattuna näihin jotka valmisbuildeilla menevät.

Jos opas kertoo joka tilanteessa mitä pitää tehdä, se johtaa nähdäkseni kahteen asiaan:
1. Mitään ei saa/kannata valita itse koska opas antaa optimaalisimman vaihtoehdon joka tilanteeseen. Hyvästi valinnanvapaus ja mielikuvitus.
2. Suuri määrä ominaisuuksiltaan täysin identtisiä pelaajia, joita ei muuten yhdistä muu kuin oppaan lataaminen.

Mikä dystopia. Taidan kuitenkin jättää lataamatta – silläkin uhalla että hahmostani tulee heikompi kuin kaverin mörssäristä.

yllättävän hyvä toi http://www.dota2alttab.com on ollut itselleni kun oli joku 5:n vuoden tauko dota:sta enkä sitä pelannut kovin HC:sti silloinkaan.. aina oon käyttänyt sitä steam-overlayn omaa selainta eli mikä vakiona aukeaa shift+tab ja sieltä web browser ja siihen laittanut.. sitten jos pelin kesken tarvitsee katsoa kamaehdoituksia niin nopeasti pääsee käsiksi.. :)

17 DotA2 inviteä näyttäis olevan jäljellä. Lisäilkää ”nocebo” steamissa (Gir avatarina, Google auttanee).

Jos siis joku on vailla. :)

@4 lol onkin kasuaali moba verrattuna dota2:een. lol on ehkä 20x helpompi peli kuin dota2. Itse en ollut pelannut dotaa/honia ollenkaan ennen dota2:sta ja pääsin jo 10 pelin jälkeen aika hyvin sisälle pelin kulkuun. Netti on täynnä videoita ja tekstioppaita ja itse dota2 sisältää todella kattavan paketin jokaisesta herosta. Dota2 on käyttäjäystävällinen jo nyt, jos vaan käyttäjä jaksaa vähänkään opiskella itsenäisesti.. kaikki tuntuu nykyään sellaiselta että pitää osata jo 10min ja sen jälkeen lopetetaan..

League of Legends(LoL) on oikeasti onnistuttu tekemään melko aloittelijaystävälliseksi, vaikka se on muuten melko samanlainen peli kuin Dota2. Siihen kun vertaa niin Dota2 on failannut aika pahasti oppimiskäyräsäsän.

@2
Paitsi jos jollain vihollispuolen carrylla on battlefury tai diffusal blade. Siltikin, Agha + Refresher on huisin hauska buildi mutta todellisuudessa peleissä on aina, tai ainakin pitäisi olla, muutama tyyppi joka tekee sillä 9.5k farmilla huomattavasti enemmän.

Warlock on tosin paljon hyödyllisempi farmaavana semi-carrynä midissä. Agha + Refresherin tuomat 2 valtavan AoEn omaavaa BKBn läpi menevää stunnia ja 4 Golemia antavat Warlockille mahdollisuuden antaa kampoihin feedatummallekin carrylle ja golemit myös syövät torneja tehden pushauksesta helpompaa.

Ja älä huoli jos et ymmärtänyt edellisestä mitään. Teksti on Dotajargonia parhaimmillaan.

Honista ”matkittu” ominaisuus muttei ollenkaan huono sellainen. Suosittelen kuitenkin kaikkia vähänkään kokeneita aina miettimään niitä guiden itemeitä tai skill buildeja tilanteen ja vastustajien mukaan. Kaverien kanssa, jotka ovat vähän uudempia tulokkaita peliin/genreen tutustujia, huomaa miten jotkut kaveriporukan ulkopuoliset omat rakentelee Spectrelle tai Phantom Lancerille sitä guidessa niin kovasti suositeltua Radiancea vielä 40 minuutin kohdalla kun olisi kerennyt saada kasaan jo ainakin Diffusal Bladen. Ja DOTAmaiseen tyyliin kuuluen jos asiasta mainitsee miten asiallisesti tahansa niin takaisin tulee yhdeksän kertaa kymmenestä joko kyrillistä koodia tai jotain ”fuck your mom” -tyylistä kommenttia.

Muropaketin uusimmat