Videoarvostelujen ja -artikkelien viilailua

22.11.2012 13:29 | Jukka O. Kauppinen

Kuten tarkkasilmäisimmät ovat mm. Tuubikanavalta tai Arvostelut-sivulta huomanneet, Domen videojutuissa on menty viime aikoina hieman eri suuntiin. Pelitorijutussa astuin vaihteeksi toimiston ulkopuolelle ja uusissa videopeliarvosteluissa olen lähestynyt peliarvioita vähän eläväisemmältä suunnalta. Tähän on useampiakin syitä.

Yksi on kuvauskaluston äskeinen päivitys. Teen muille asiakkaille aktiivisesti videohommia ja päivitin äskettäin kuvauskalustoani ison askeleen ammattimaiseen suuntaan. Olen myös muutenkin miettinyt video- ja valokuvausympäristöjä sekä tarvikkeita uusiksi, niin työn kuin huvinkin kannalta. Ja tietenkin myös opetellakseni uusia asioita.

Yksi mieltä kutkattanut juttu on blue- ja screenscreen-kuvaus. Bluescreen-kokeilut olivat alkeellisuudestaan huolimatta tekninen menestys, ja postin tuodessa greenscreenin olikin aika kokeilla asioita enemmän käytännön tulikokeessa. Tuloksia näkyy alla videopeliarvostelujen muodossa. Domen videopeliarvosteluissa ja muissa joskus tipoittain tulevissa videoartikkeleissa tarkoitus on nimenomaan tehdä greenscreen-pohjaisia videojuttuja ja hioa osaamista sillä saralla. Erilaiset tekniset testit toki jäävät julkaisematta, mutta aina välistä täytyy syöksyä tuleen ja julmasti vain räväyttää jotain linjoille. Kun juttu on muidenkin katsottavissa ja kommentoitavissa, niin silloin jos milloin on itsekritiikin ja kehitystoimien paikka.

Ja onhan yhdeksi syyksi mainittava ehdottomasti myös uuden kokeilu. Tiedättekös, kyllähän tämä toimistolla istuminen ja näpyttäminenkin joskus tylsyttää tai väsyttää. Juttukeikat, eri asiakkaiden kiinnostavat työt tai videohommat ovat mukavia piristysruiskeita freelancerin arkeen. Tai sekin, että virittelet valoja, taustakankaita ja kuvauslaitteita, ryvit kovettumat kurkusta ja spiikkaat videojutun, minkä jälkeen tartut videoeditointisoftaan ja luot jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Vaihtelu virkistää! Luultavasti videoista tulee vain haukkuja ja naurua, mutta minkäs teet. Pitää vain hioa osaamistaan ja etsiä sitä reseptiä, jolla annetuissa olosuhteissa tulee parasta mahdollista jälkeä.

Toki olisi hyvä jos ruutuun saisi muitakin kuin ei-niin-edustuskelpoisen-allekirjoittaneen, mutta se on jo ihan eri ongelma. Meikä ei ole ruutupersoona, mutta ei tässä muitakaan ole käytettävissä, joten tuleen vain. Onneksi ainakin Janne ja Heikki ovat harkinneet ruudussa esiintymistä, mutta jos siellä lukijoiden keskuudessa on kiinnostuneita tamperelaisia, niin antakaa toki kuulua itsestänne sähköpostitse: posti[ät]edome.net. Kuvittelisin, että esim. elokuvan, television ja viestinnän opiskelijoille tästä olisi opinnollistakin hyötyä.

Tärkeä huomio: Joku ehkä kysyy, jotta Nelinpelin jätkäthän tekevät myös videoita. Eivätkö ne riitä? Vastaus: Nelinpelin jätkät tekevät omaa juttuaan. Helsingissä, enemmänkin harrastusmielessä. Mutta meikähän on Tampereella ja tekee eri juttuja, eri tavalla. Käytännössä meitä on siis kaksi videotiimiä – tai no, yksi tiimi ja sitten minä feat. satunnaiset vierailevat apurit.

-jok

 

Tämänpäiväinen uutinen videoarvosteluista

Kokeilemme Domessa vähän erilaisten pelijuttujen tekemistä. Nimittäin erimuotoisia videoartikkeleita ja arvosteluja. Ainakin alkuvaiheessa mennään yksinkertaisimman linjan mukaan, eli kokeillaan saitilla julkaistujen peliarvostelujen muokkausta videoarvostelujen muotoon. Ideoiden kipinöidessä linjaa laajennetaan ja videojuttuja kokeillaan kirjoittaa vähän erilaisiksikin.

Videoarvostelun tunnistaa etusivulta kansikuvasta, jossa on oheisenlainen Play-merkki. Arvostelut-sivulla nostokuvissa Play on kuvan oikeassa reunassa huomattavasti suurempana.

Tähän perusvaroitus:

Domen viiden pennin videotuotantoja -sarjassa kokeillaan videomuotoisten juttujentekemistä eri muodoissa, tiukan kotikutoisesti, nollabudjetilla ja aikaa hukkaamatta.Toiset otot? Viimeisen päälle editointi? Nah. Valitettavasti käytettävissä ei olemyöskäään nättejä tv-naamoja, vaan joudutte tyytymään niihin, jotka toimistolla nytsattuvat kääntymään jasaadaan höynäytettyä kameran eteen. Videojutuista ei (luojan kiitos, kuulenhuokauksen) tule ydinsisältöä,mutta katsotaan jos keksimme joskus hyviäkin ja helposti toteutettavia ideoita.Tai löydämme edustuskelpoisempia juontajia.

Samalla myös harjoitellaan greenscreen-kuvauksia ja -editointia, ja katsellaan miten idearintamalla eri suunnilta kipinöineet ideat ottavat tulta. Ja jo saatuun palautteeseen vastauksia: tyyppi pysyy ruudussa, mutta tyyppi voi vaihtua. Ääniä yritän tuunata selvemmiksi, mutta sopivan kaulusmikin puuttuessa paljoa ei pysty parantamaan.

Toivon mukaan jatkossa kuitenkin aina video videolta paremmin.

 

 

Video: Medal of Honor: Warfighter [videoarvostelu] (PC, PS3, Xbox 360)

Alkuperäinen arvostelu: Medal of Honor: Warfighter (PC, PS3, Xbox 360)

 

Video: Assassin’s Creed III [videoarvostelu] (PC, PS3, Xbox 360)

Alkuperäinen arvostelu: Assassin’s Creed III (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös: Assassin’s Creed III -tuplahaastattelu – aavoilta meriltä tehtäväsuunnittelun saloihin

Lue myös: Assassin’s Creed III – haastattelussa pelin käsikirjoittaja ja historioitsija