UUSIMMAT

Videopeleillä eroon yökastelusta

15.09.2013 12:00 | Juho Anttila

Yökastelu

Videopelien hyödyistä ja haitoista keskustellaan harvasen päivä. Milloin pelejä epäillään kouluampumisista ja lasten väkivaltaisuudesta, milloin taas osoitetaan, mitä kaikkea hyvää pelaamisesta seuraa. Teksasissa videopeleillä opetetaan muun muassa lapsia pois ikävästä yökastelutaipumuksesta.

Videopelejä hyödyntävässä terapiassa lasten jalkoihin kiinnitetään anturit, jotka seuraavat jalkojen ja lantion lihasten toimintaa. Samanaikaisesti ruudulla pyörii peli, jonka hahmot reagoivat näihin lihasärsykkeisiin. Pelin ohjaaminen lihaksilla, joiden hallinta on ollut lapselle ennen vaikeaa, opettaa tunnistamaan nämä lihakset ja vahvistaa niitä, mikä puolestaan auttaa estämään yöllistä sängynkastelua.

Pelien vaikutus lasten henkiseen kehitykseen on monimutkaisempi kysymys, johon ei ihan yksiselitteisiä vastauksia ole tarjolla. Tutkimustulosten konsensus toki näyttää kallistuvan siihen suuntaan, etteivät pelit tee lapsista sarjamurhaajia.

Sen sijaan melkoisen yksiselitteistä on se, että peleistä voi olla huimasti apua erilaisissa kuntoutuksissa. Pelit tarjoavat hauskan ja motivoivan tavan antaa pienelle tai vähän isommallekin potilaalle palautetta harjoituksista. Tämä ohjaa tekemistä oikeaan suuntaan ja motivoi yrittämään silloinkin, kun harjoittelu tuntuu raskaalta.

Domen toimitus muistuttaa, etteivät kaikki pelit toki sovellu uutisessa kuvattuun käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi Amnesia: The Dark Descentillä voi olla yökastelutaipumukseen täysin päinvastainen vaikutus.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Kinectistä apua halvauspotilaille

Kuntoilupeli saa läskit liikkeelle ja ruokavalionkin kohdalleen

Nintendo 3DS jakaa bonuksia kävelijöille

Muropaketin uusimmat