Videopelien ääninäyttelijät lakossa: Työturvallisuudesta ja palkasta väännetään kättä

24.10.2016 11:25 | Tuukka Hämäläinen

crashbandicoot-001

Videopelien ääninäyttelijöiden lakko alkoi viime perjantaina. Näyttelijöitä edustavat ammattiliitot vaativat parempaa palkkaa sekä parannuksia työturvallisuuteen, kun taas videopelituottajat syyttävät ammattiliittoja hätiköidystä lakkopäätöksestä.

Viime viikolla kerroimme, että videopelien ääninäyttelijät uhkaavat pelituottajia lakolla, mikäli viime hetken neuvottelut eivät tuota tulosta. Sopua ei syntynyt ja lakko alkoi odotetusti perjantaina.

Ääninäyttelijöitä edustava ammattiliittojen yhteisrintama SAG-AFTRA vaatii näyttelijöille parannuksia työturvallisuuteen, sekä parempaa palkkausjärjestelmää. Näyttelijöille vaaditaan mahdollisuutta valita joko suurempi ennakkopalkkio tai osuus pelin rojalteista.

Työturvallisuutta halutaan parantaa paitsi motion capture -kuvauksissa, myös ääninäyttelyssä. Medialle järjestetyssä infotilaisuudessa muun muassa Overwatchissa (2016) ja useammissa Metal Gear Solid -peleissä näytellyt Crispin Freeman kommentoi ääninäyttelyn kuluttavuutta:

–  Jos teen töitä isoa sotapeliä varten, saatan karjua neljäkin tuntia. Parhaatkin meistä voivat vahingoittaa äänihuulensa, Freeman kuvailee.

Ammattiliittojen mukaan videopeleistä annetaan myös usein huonosti tietoa näyttelijöille. Destructoidin mukaan alalla on nähty tapauksia, joissa näyttelijä voi tulla töihin tietämättä, että häneltä odotetaan stuntteja. Fallout 4:ssä (2015) näytellyt Keythe Farley kertoi mediatilaisuudessa jopa, että hänelle ei koko työsuhteen aikana paljastettu, että kyseinen peli on Fallout.

Videopelituottajien edustaja on kommentoinut Destructoidille, että tuottajat ovat ottaneet vakavasti ammattiliittojen toimittaman tutkimuksen äänihuulien rasituksesta, ja olivat jo valmiita tekemään yhteistyötä, kun näyttelijät päättivät mennä lakkoon. Tuottajien edustaja syyttää SAG-AFTRAA hätiköidystä lakosta, johon on ryhdytty ilman jäsenten äänestystä. Suurimmaksi kynnyskysymykseksi on Destructoidin mukaan muodostunut näyttelijöiden palkkavaatimus.

Lakko koskee kaikkia pelituotantoja, jotka ovat alkaneet tai palkanneet ääninäytteljänsä 17. helmikuuta 2015 jälkeen. Listalla on muun muassa sellaisia pelejä kuin Crash Bandicootin remasteroitu uusintaversio, Fifa 17 ja LEGO Star Wars. Koko listan näet PDF-muodossa täältä.

Lakossa olevat näyttelijät osoittavat tänään mieltään Electronic Artsin toimistojen edessä Los Angelesin Playa Vistassa.

ääninäyttely
Kaikki jutut aiheesta