UUSIMMAT

Videopelien ääninäyttelijät menossa lakkoon perjantaina: Työehdot peräisin 20 vuoden takaa

18.10.2016 09:17 | Tuukka Hämäläinen

masseffect-masseffect3-002

Näyttelijöiden ammattiliittojen ja videopeliteollisuuden ristiriidat ovat johtamassa laajaan videopelinäyttelijöiden lakkoon, jonka odotetaan alkavan perjantaina. Näyttelijät ovat yrittäneet neuvotella parempia palkkoja ja työolosuhteita tuloksetta.

Perjantaina alkaa odotettavasti laaja videopelien ääninäyttelijöiden lakko, raportoi Rock Paper Shotgun. Lakko on seurausta SAG ja AFTRA -ammattiliittojen ja videopeliteollisuuden tuloksettomista neuvotteluista ääninäyttelijöiden työolojen parantamiseksi.

Lakko alkaa keskiyöllä 21. lokakuuta, elleivät viime hetken neuvottelut ehdi selvittää asiaa. Lakon kerrotaan vaikuttavan kaikkiin peleihin, jotka ovat olleet tuotannossa 17. helmikuuta 2015 jälkeisenä aikana, ja se koskisi muun muassa Activisionin, Take-Twon ja Electronic Artsin pelejä. Lakkoon odotetaan ottavan osaa tunnettujen videopelien ääninäyttelijöiden, kuten Wil Wheatonin, sekä Mass-Effect ja Metal Gear Solid -sarjoista tunnetun Jennifer Halen.

Videopelinäyttelijöiden käytössä olevat työehdot ovat peräisin yli 20 vuoden takaa, jolloin videopelit olivat paljon pienempi teollisuudenala kuin nykyään. Näyttelijöiden mukaan ehdot eivät enää vastaa heidän työolosuhteitaan tai projektien taloudellista kokoa. Näyttelijöiden tavoitteena on saada parempaa tietoa projektien luonteesta ennen työsuhteeseen ryhtymistä, lisää palkkaa ja lyhyempiä työaikoja rasittavalle äänityölle, sekä palkkaus, jossa otetaan huomioon projektien taloudellinen tuottavuus.

Screen Actors Guild ja American Foundation of Television and Radio Artists -ammattiliittojen johtaja Gabrielle Carteris kommentoi lakkoa:

– Lakkoon ei ryhdytä kevyesti. Mutta kun työnantajat eivät jätä meille vaihtoehtoa, meidän täytyy seisoa jäsentemme tukena. On ensiarvoisen tärkeää, että saamme turvattua heille suojan, kompensaation ja edut, jotka he ansaitsevat.

ääninäyttely
Kaikki jutut aiheesta
Keskustelu

”sekä palkkaus, jossa otetaan huomioon projektien taloudellinen tuottavuus.”

…Koska Mc Donald’sin kassan kuuluu saada osa yhtiön tuotosta, vai tarkoittaako tuo sitä että haluavat maksaa palkkaansa takaisin yhtiölle jos peli tuottaa persnettoa?

Toivottavasti ymmärtävät hyödyntää tästä eteenpäin enemmän halpaa ulkomaista talenttia, kun natiivi-englantia aksentilla puhutaan myöskin ainakin Britanniassa, Suomessa, Kanadassa, Australiassa, Intiassa, Hong Kongissa, Etelä-Afrikassa…

Meniköhän tässä nyt pelin jos toisenkin ääninäyttelijäkaarti uusiksi? Liiton pojat ja tytöt ulos projektista ja ulkopuolista talenttia tilalle?

Muropaketin uusimmat