Uusimmat

Videopelien ääninäyttelijät menossa lakkoon perjantaina: Työehdot peräisin 20 vuoden takaa

18.10.2016 09:17 Tuukka Hämäläinen

masseffect-masseffect3-002

Näyttelijöiden ammattiliittojen ja videopeliteollisuuden ristiriidat ovat johtamassa laajaan videopelinäyttelijöiden lakkoon, jonka odotetaan alkavan perjantaina. Näyttelijät ovat yrittäneet neuvotella parempia palkkoja ja työolosuhteita tuloksetta.

Perjantaina alkaa odotettavasti laaja videopelien ääninäyttelijöiden lakko, raportoi Rock Paper Shotgun. Lakko on seurausta SAG ja AFTRA -ammattiliittojen ja videopeliteollisuuden tuloksettomista neuvotteluista ääninäyttelijöiden työolojen parantamiseksi.

Lakko alkaa keskiyöllä 21. lokakuuta, elleivät viime hetken neuvottelut ehdi selvittää asiaa. Lakon kerrotaan vaikuttavan kaikkiin peleihin, jotka ovat olleet tuotannossa 17. helmikuuta 2015 jälkeisenä aikana, ja se koskisi muun muassa Activisionin, Take-Twon ja Electronic Artsin pelejä. Lakkoon odotetaan ottavan osaa tunnettujen videopelien ääninäyttelijöiden, kuten Wil Wheatonin, sekä Mass-Effect ja Metal Gear Solid -sarjoista tunnetun Jennifer Halen.

Videopelinäyttelijöiden käytössä olevat työehdot ovat peräisin yli 20 vuoden takaa, jolloin videopelit olivat paljon pienempi teollisuudenala kuin nykyään. Näyttelijöiden mukaan ehdot eivät enää vastaa heidän työolosuhteitaan tai projektien taloudellista kokoa. Näyttelijöiden tavoitteena on saada parempaa tietoa projektien luonteesta ennen työsuhteeseen ryhtymistä, lisää palkkaa ja lyhyempiä työaikoja rasittavalle äänityölle, sekä palkkaus, jossa otetaan huomioon projektien taloudellinen tuottavuus.

Screen Actors Guild ja American Foundation of Television and Radio Artists -ammattiliittojen johtaja Gabrielle Carteris kommentoi lakkoa:

– Lakkoon ei ryhdytä kevyesti. Mutta kun työnantajat eivät jätä meille vaihtoehtoa, meidän täytyy seisoa jäsentemme tukena. On ensiarvoisen tärkeää, että saamme turvattua heille suojan, kompensaation ja edut, jotka he ansaitsevat.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat