UUSIMMAT

Videopelien isä sai lähtölaukauksen maailman ensimmäiseen pelikonsoliin jo vuonna 1951

30.11.2010 18:31 | Jukka O. Kauppinen

Amerikkalaista Ralph Baeria pidetään laajalti videopelien isänä ja sinä henkilönä, jonka keksintöjen ansiosta pelimaailmasta on muotoutunut nykyisenlainen. Hän näet loi maailman ensimmäisen pelikonsolin, jo vuonna 1966. Kirjailija Tristan Donovan haastatteli Baeria laajalti työstäessään pelihistoriasta kertovaa kirjaansa Replay.

Donovan käytti Baerin haastattelua osittain kirjassaan, mutta julkaisi haastattelun kokonaisuudessaan Gamasutra-sivustolla.

Haastattelussa Baer kertoo muun muassa, että hän sai alkujaan idean ensimmäisestä pelikoneesta jo vuonna 1951. Hän rakensi tuolloin tv-vastaanotinta, jonka virittelyn yhteydessä Baer tuotti näytölle myös erilaisia viivoja, kuvioita ja värejä, ihan vain testimielessä.

”Pystyin liikuttamaan ruudulla erilaisia kuvioita, mikä oli melko siistiä. Silloin tulin ajatelleeksi, että ehkäpä meidän pitäisi rakentaa jotain televisioon. Jotain, jonka avulla televisiolla voitaisiin tehdä itse jotain muutakin kuin vain katsoa ohjelmia.”

”Tämä ajatus palasi päähäni vuonna 1966, jolloin tein ihan muita töitä. Se ei liittynyt mitenkään siihen, mitä tein tuolloin.”

Tästä kipinästä muovautui maailman ensimmäinen pelikonsoli: Magnavox Odyssey. Ja maailma muuttui.

Lue juttu: The Replay Interviews: Ralph Baer

Lue myös

Domen arvosteluviikko 46/2010: testissä Gothic 4, Assassin’s Creed, Black Ops, Fable III, Star Wars…

Gran Turismo 5 julkaistiin Madridissa superautojen ja Yamauchin säihkyessä

PAC-MAN Championship Edition DX (PS3, Xbox 360)

Witcher 2 marssii häikäiseville taistelukentille