UUSIMMAT

Videopelien isukki Nolan Bushnell morkkaa Halo 3:sta ja GTA:ta

25.10.2007 14:32 | Jukka O. Kauppinen

Atarin perustaja ja laajalti videopelien massasuosion isänä pidetty Nolan Bushnell on pelialan todellinen sankari ja elävä legenda. Viime kuukausina Bushnell on kuitenkin keskittynyt haukkumaan nykyisiä videopelejä, välillä syystä, välillä ehkä aiheetta. Lausuntoautomaatin uran aloittanut Bushnell totesi uusimpana visionaan Halo 3:n olevan pelkkä Doom 1, vain uusissa vaatteissa.

Ovatko sitten kyse keisarin vai Bungien uudet vaatteet, mutta ”vaikka taputankin Halo 3:n fantastisen upealle tuotannolle, niin ei se ole mitään muuta kuin Doom 1 uusissa vaatteissa. Vaatteet ovat koreammat, mutta peli on sama.”

”Peli on upea. Onko siinä mitään todellista innovaatiota? Ei.”

”Monien mielestä isommin, nopeammin, paremmin on sama kuin innovaatio. Ei se ole. Se on vain saman tekemistä isommin, nopeammin ja paremmin.”

Eivätkä Grand Theft Auto –pelitkään päässeet helpolla. ”GTA:t nostavat epäsosiaalisen toiminnan jalustalle. Luoja tietää, että meillä on moista jo aivan tarpeeksi entuudestaan. Vaikka GTA:t onkin tarkoitettu aikuisille pelaajille, niin kyllä niitä lapsetkin silti pelaavat. Ja he oppivat GTA:sta aivan vääriä asioita.”

Ja mistä Nolan-setä itse tykkää? Mitkä ovat olleet innovatiivisia pelejä? Tetris, Sims, Spore, Dance Dance Revolution ja Guitar Hero muun muassa. Ja Wii-konsoli.

Bushnellin haastattelu GameTapissa: Kill the Editors!

Keskustelu

Stank,
Pahaa disinformaatiota, ai ai.

Tiivistettyä cutpastea:

1972: Bushnell and Dabney set off on their own, and learned that the name ”Syzygy” was in use. Claimed by Bushnell at alternate times to be in use by both a candle company owned by a Mendocino hippie commune, [4][5] [6] [6] [7] and a roofing company [8]. They instead incorporated under the name Atari

1976: For $28million, Warner Communications (now Time Warner) bought Atari, bringing the capital they needed for the VCS launch, which took place in August of 1977.

Bushnell was eventually forced out of the company in November of 1978 after a dispute with Warner over the future direction of the company.

By 1982, Atari had become a US$2 billion empire and ”the fastest-growing company in the history of American business” (Cohen). By 1984, the company had crashed and was split in to three pieces to be sold off.

Ajoi Atarin konkurssiin? Ei todellakaan ajanut! Bushnell myi atarin 70 -luvulla ja sai sieltä sittemmin kenkää. Ray Kassar oli se joka firman ajoi lähes alas ja silloinkaan ei konkkaan menty. Atari jaettiin kahtia Atari Gamesiin ja siihen toiseen osaan jonka Tramilit ostivat lähinnä melkeinpä myyjältä lainaamallaan tai jopa saamallaan rahalla. Hekään eivät dirmaa konkanneet vaan ajoivat sitä eteenpäin 90 -luvun puoliväliin tilanteeseen jossa rahaa oli vaikka kuinka, mutta myytäviä tuotteita ei.

Siihen se Atari oikeastaan loppuukin vaikka periaatteessa tarina jatkuu yhä.

Mistä näitä historiaa tuntemattomia viisastelijoita oikein sikiää?

Nolan Bushnell ajoi aikoinaan Atarin konkurssiin.Tuossa iässä alkaa aika kultaamaan muistot ja ilmeisesti Bushnell toivoisi Pongia takaisin.

Muropaketin uusimmat