Uusimmat

Videopelien loottilaatikot: Uhkapelaamista, lasten hyväksikäyttöä vai reilua ja hauskaa lisäsisältöä?

27.02.2018 09:00 Teemu Purhonen

Pelin sisäisten ostosten kautta hankittavat virtuaaliset laatikot, loot boxit, on luokiteltu uhkapelaamiseksi Kiinassa, Japanissa ja Australiassa. Monet muut maat ovat seuraamassa esimerkkiä.

Harva asia on herättänyt pelimaailmassa niin vahvoja tunteita kuin loot boxit. Nämä maksulliset virtuaaliset laatikot sisältävät jotain kyseiseen peliin liittyvää, kuten esimerkiksi aseita tai jotain pelihahmon muokkaamiseen liittyvää. Esineet ovat lähtökohtaisesti täysin satunnaisia, ja tämä onkin saanut monet miettimään laatikoiden laillisuutta – eettisyydestä puhumattakaan.

Monet näkevätkin ne uhkapelin muotona.

Loottilaatikot saivat alkunsa massiivisista nettiroolipeleistä sekä mobiileista ilmaispeleistä kymmenisen vuotta sitten, ja nykyään niitä nähdään sekä monissa ilmaispeleissä että myös täyshintaisissa peleissä. Overwatch popularisoi laatikot vuonna 2016, mutta niitä alettiin lisätä peleihin suuremmassa mittakaavassa vasta viime vuoden puolella, kuten esimerkiksi Star Wars Battlefront 2:ssa.

Tällä hetkellä loot boxeja säännöstellään uhkapelaamisena Kiinassa, Japanissa ja Australiassa. Monet muut maat ovat parhaillaan pohtimassa mitä näille laatikoille oikein pitäisi tehdä.

Belgiassa ja Alankomaissa viranomaiset tutkivat parhaillaan, tulisiko Star Wars Battlefront 2:n loottilaatikoita pitää uhkapelaamisena. Samalla asialla on Ison-Britannian uhkapelikomissio. Pelin julkaissut EA on luonnollisestikin ilmoittanut, ettei kyse ole missään nimessä uhkapelaamisesta.

“Reilun ja hauskan pelikokemuksen luominen on ensiarvoisen tärkeää EA:lle. Star Wars Battlefront 2:n laatikkomekaniikka ei ole uhkapelaamista. Pelaajan menestyminen pelistä ei ole riippuvainen laatikoiden ostamisesta. Pelaajat voivat lisäksi ansaita laatikoita peliä pelaamalla aivan ilmaiseksi. Kun tällaisen laatikon saa, löytyy sieltä pelissä käytettävää sisältöä”, toteaa EA tiedotteessaan.

Laatikkoasia on noussut puheeksi myös jopa Ison-Britannian parlamentissa.

Pohjoismaissakin on herätty loottilaatikoiden tuomiin haasteisiin, peräti ministeritasolla. Ruotsin sisäministeri on kertonut haastattelussa, että pelin sisällä myytävät laatikot voitaisiin määritellä uhkapelaamiseksi ensi vuoteen mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaisi laatikkokaupan kieltämistä.

Sen sijaan Uudessa-Seelannissa on päätetty, etteivät loot boxit täytä uhkapelaamisen määritystä.

Yhdysvalloissa Battlefront 2:n laatikkojärjestelmää on kritisoitu kovin sanoin, ja niiden kieltämiseksi onkin tehty monia lakiesityksiä.

“Star Wars Battlefront 2 on Star Wars -teemainen nettikasino, joka on suunniteltu houkuttelemaan lapsia tuhlaamaan siihen rahaa”, summasi demokraattipoliitikko Chris Lee. Lee ei ole yksin asiansa kanssa, vaan kasvava joukko poliitikkoja vaatii toimia laatikkokaupan kieltämiseksi alle 21-vuotiailta.

Lee kertoo olevansa vanhan koulukunnan pelaaja, joka on seurannut, kuinka peliteollisuus on muuttunut uusien ja jännittävien asioiden luomisesta kohti voittojen maksimointia käyttämällä lapsia hyväksi.

Kuulostaa tutulta.

Koska suhtautuminen loottilaatikoihin vaihtelee niin paljon eri maissa ja ryhmissä, on selvää, ettei ilmiö ole välittömästi poistumassa mihinkään. Keskustelu siis jatkuu. Kerro oma mielipiteesi tämän artikkelin kommenttiketjussa.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat