Videopelit tuhoavat japanilaisen nuorisohuliganismin?
Jokainen viihteen muoto on ennen vakiintumistaan käynyt läpi vaiheen, jossa niitä pidetään milloin minkäkin ongelman aiheuttajana. Videopelien suhteen trendinä onkin ollut se, että jokaiselta järjettömän väkivallanteon tekijältä kaivetaan läheisestä tai kaukaisesta menneisyydestä aktiivinen peliharrastus. Sekoamisen ja pelaamisen yhteyttä on kaikeksi onneksi lähes mahdotonta todistaa, mutta päinvastaisesta vaikutuksesta esimerkkejä löytyy sitäkin enemmän. Tällä kertaa Japanista.
Peleillä on kaikkien monien muiden hyvien puolien lisäksi ominaisuus, jolla ne sitovat nuoruuden intoa, hormoneja ja puutteellista järkeä puhkuvat ongelmaikäiset ääreensä, jolloin nämä pysyvät poissa pahanteosta ja pahin rekisterimerkintä on kaupasta ostettu energiajuoma. Japanilaisessa kulttuurissa tunnetaan bozosuku-niminen alakulttuuri, jossa olennaisena osana on äänekkäillä skoottereilla ajaminen, yleinen metelöinti ja väkivalta.
Vuonna 1982 bozosuku-jengeihin kuului yli 40 000 tuhatta nuorta japanilaismiestä, kun taas viime vuonna määrä oli alle yhdeksän tuhatta. Japanilaisen yhteiskunnan muuttuminen epähierarkisemmaksi on ollut sysäyksenä sille, että nuoret miehet eivät enää koe jengiytymistä omakseen. Lisäksi nuorisolle on tullut muitakin ajanviettomahdollisuuksia. Nimittäin videopelit. Muitakin syitä bozosuku-ilmiön tyrehtymiseen toki voi olla. Japanin hallitus on esimerkiksi ohjeistanut poliiseja ottamaan mellastavia nuorisojengiläisiä kiinni, mikäli nämä ovat aiheuttaneet häiriötä. Mutta kyllä se pleikkari aina pidätyssellin voittaa, eikö?
Lähde: Kotaku
Lue myös
Huhupartio: Elder Scrolls -MMO paljastetaan lähiaikoina?
Mass Effect 3 (PC, PS3, Xbox 360)
Witcher 2 Enhanced Edition – CD Projekt hellii roolipelaajia