Uusimmat

Videopelit vaikeiden aiheiden parissa: kun mieli järkkyy

31.05.2016 12:00 Jukka O. Kauppinen

Puhtaasti viihdyttämiseen keskittyvien videopelien seassa on myös syvempiin aiheisiin sukeltavia, älyllisempiä teoksia: löytyy tee-se-itse-rakentelua, psykologisia tutkielmia, interaktiivista kirjallisuutta – ja jopa tutkielmia keikkuvasta mielenterveydestä.

Ihmisen mieli on herkkä asia, joka voi särkyä monenlaisista syistä. Mielenterveyden karikot ovat vaikea asia käsiteltäväksi tosielämässä, mutta miten niistä puhuttaisiin videopelien kautta?

Sitä on selvitelty viime aikoina ainakin kolmessa pelissä. Dome.fi arvosteli aiemmin erikoisen Fran Bow -seikkailun, jossa päähenkilö on mielisairaalaan teljetty lapsi.

Neverending Nightmares puolestaan vie pelaajansa Italiaan, vuoteen 1938, taas mielisairaalaan.

Among the Sleep taasen käsittelee perhe-elämää, mutta perhe ei ole onnellinen. Tarjolla on riippuvuuksia ja repiviä ihmissuhteita.

Normikansalaiselle järkkyvän mielen ja ajatusten käsittely voi olla vaikeaa, outoakin. Miten suhtautua ihmiseen, joka on päällisin puolin kuin kuka tahansa, mutta elää silti erilaisessa maailmassa, ehkä hitaasti kärsien ja peläten? Kuinka moni joutuu laitokseen tarpeettomasti, kun kukaan ei huomaa tai osaa auttaa, ellei sitten liian myöhään?

Ehkä ihmismielen syvyyksiin pureutua pelejä tarvittaisiin enemmänkin – ja näkyvämmin.

Lisää aiheesta Bloody Disgusting -saitin artikkelista:

Lue juttu: Mental Illness Sucks, But Games Can Help

Lisätietoja: http://www.franbow.com/

Lisätietoja: https://www.neverendingnightmares.com/

Lisätietoja: http://www.krillbite.com/ats/

Lisää aiheesta

Fran Bow (Linux, Mac, PC)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat