Uusimmat

Viikon pelidraama: Sony valehteli Killzonen resoluutiosta

06.03.2014 10:00 Miikka Lehtonen

Jaha, se on taas se aika, jolloin konsolisoturit kaivautuvat syvemmille poteroihinsa vihollisen tykistötulen murjoessa asemia ja horjuttaessa uskoa siihen, että se oma 500 euron lelu on se ainoa oikea valinta. Putkesta lentää juuri nyt Sonyn PR-lausuntoja ja Killzone Shadow Fallin kuvakaappauksia.

Uuden sukupolven sinänsä perusteltu ja aiheellinen toive oli, että kun resoluutiot ja muut eivät nouse, pelit edes tekisivät sen, mikä on PC:llä ollut arkipäivää jo vuosien ajan ja pyörineet 1080p-resoluutiolla vakaasti 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Toisin kävi, sillä samat vanhat kikat jylläävät yhä: jotta saataisiin ruudulle mahdollisimman paljon päheitä efektejä ja rempseää menoa, resoluutiota lasketaan ja toivotaan, että pelaajat eivät huomaa, kun kuvaa on vähän skaalailtu. Joskus huomaavat, toisinaan eivät.

Tällä kertaa kesti aika kauan, sillä Sonyn omien puheiden mukaan ”natiivisti 1080p-resoluutiolla ja 60 FPS:n nopeudella” pyörivä Killzone Shadow Fallin moninpeli ei nyt oikeasti teekään kumpaakaan juttua. Eurogamerin Digital Foundry iski Pleikkarin kiinni mittauslaitteisiin ja huomasi, että pelin ruudunpäivitysnopeus on oikeasti aika paljon häilyvämpi. Keskiarvo on 50 FPS:n kieppeillä, mikä on jo kyllä ihan silmillä havaittava ero.

Lisäksi peli ei suinkaan pyöri 1080p-resoluutiolla, vaikka pystyresoluutio toki onkin 1080 pikseliä. Vaakaresoluutio kun on puolet vaaditusta, eli vain 960. Teknisesti toki ehkä väite on totta, mutta se sisältää aika vahvoja oletuksia siitä, että se toinen resoluution osa on 1920 eikä jotain ihan muuta. Vähintään harhaanjohtamiselta kuulostaa, siis. Mutta mitä sitten tapahtui?

Guerrilla on hyödyntänyt teknologiaa, jossa kuvasta renderöidään joka ruudulla vain joka toinen pystyrivi. Ne loput täytetään edellisestä ruudusta napatulla datalla. Mitä hitaammin peli ja pelaaja liikkuvat, sitä paremmalta efekti näyttää, mutta nopeassa toiminnassa kuva tietenkin menee suttuiseksi ja puuroiseksi, koska joka toinen pystyraita on vähän sinne päin.

Ohessa foorumikäyttäjä ArchedThunderin kuvakaappaus efektistä pysäytyskuvassa. Klikkaa isoksi.

Tämän toki pelaajat olivat jo huomanneet, sillä Killzone Shadow Fallin moninpelin karusta ulkoasusta ja rosoisesta ruudunpäivitysnopeudesta on puhuttu netissä paljonkin, mutta nyt puheiden taustalla on myös faktaa ja todellisia selityksiä siitä, miksi moninpelin kuva on niin suttuinen.

Ja sitten noitajahti voikin alkaa. Popparit esiin ja foorumeille!

Lähde: NeoGAF

Lähde: Digital Foundry

Lisää aiheesta

Tältä se näyttää: Killzone Shadow Fall PlayStation 4:llä

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 3: Blacklight Retribution, Killzone