Viisi miestä arvosteli Skyrimin – lue Domen massiivinen arvostelu

18.11.2011 18:41 | Jukka O. Kauppinen | 301

Yleensä Domessa tyydytään ajankäytöllisistä ja arvostelukappalellisista syistä arvostelemaan pelit yhden ainoan jampan voimin, joskin toisia mielipiteitä harrastetaan silloin tällöin jälkikäteen.

Sitten Skyrim ilmestyy.

Tero Lehtiniemi oli sovittu Elder Scrolls V: Skyrimin arvostelijaksi jo alkuräjähdyksen aikoihin, mutta ottiatuota, tässä oli sellainen peli, joka hiljensi Domenkin pelitiimin chatit. Iso osa porukasta kun kävi hakemassa tai lataamassa oman pelinsä heti julkaisupäivänä, minkä johdosta päätoimittaja vaati myös Skyrimin hupipelaajilta lausuntoa arvosteluun.

Lopputulos on tässä. Viiden miehen näkemys Bethesdan uusimmasta roolipelistä. Mitä Eric Hartin, Miikka Lehtonen, Juho Anttila ja Jason Ward sanovat Teron ohella?

Kuten ylempänä tulikin jo todettua, sarjan NPC-populaatiota ovat perinteisesti hallinneet satunnaisilla repliikeillä varustettu ja yhteensä kolmen ääninäyttelijän voimin toteutettu täytehenkilöiden katras. Niinpä jo ennakkoversiota pelatessani yllätyin, kun jokainen Skyrimissä vastaan tuleva nimetty henkilö omaa omaperäisen ja uniikin dialogin. Kaiken lisäksi tämä dialogi on myös hyvin kirjoitettua. Myös ääninäyttelijöiden määrä on kasvatettu vähintäänkin hyväksyttävälle tasolle.

Kaukana ovat myös ne ajat, jolloin niitä paria onnetonta tehtävää joutui etsimään hiki hatussa jokaiselle vastaantulijalle juttelemalla. Suurin osa keskusteluun kykenevistä hahmoista joko tarjoaa pelaajalle enemmän tai vähemmän merkityksellistä tekemistä, tai vähintäänkin osaa vihjata apua tarvitsevasta henkilöstä.

Tämä itsessään on pelisarjaan niin iso uudistus, että vaikka perustoteutus olisi muuten ollut Oblivionin tasolla, suosituspeukku ja vuoden roolipelititteli olisivat olleet hanskassa saman tien. Merkityksellisten NPC:den lisäksi myös itse tekeminen on paljon aiempaa mielenkiintoisempaa: massiivisia, jopa pari tuntia aikaa nieleviä luolastoja ja hyvää käsikirjoitusta pursuilevaa tehtävää on Skyrimissä todennäköisesti satojen tuntien edestä. Elder Scrollsit ovat perinteisesti korvanneet laadun määrällä, mutta Skyrimin myötä koko asetelma heittää häränpyllyä: määrä ja laatu kulkevat täydellisessä tasapainossa, ja taso on vieläpä varsin korkealla.

Lue koko arvostelu: Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Child of Eden (PS3)

Gunstringer (Xbox 360)

Mario Kart 7 -ennakko (3DS)

Medieval Moves: Deadmund’s Quest (PS3)