Uusimmat

Virtuaalilentäjät rakensivat purjelentosimulaattorin Ilmailumuseolle

29.03.2007 13:24 Jukka O. Kauppinen

Suomen Ilmailumuseon tuorein näyttely – Purjein taivaalla – kiinnittää huomion lentämisen ekologisimpaan ja hiljaisimpaan muotoon. Liitokoneet ovat myös merkittävä osa ilmailun historiaa, sillä ennen moottorikoneiden aikakautta lentäminen tapahtui yksinomaan liitokoneilla.

Virtuaalilentäjät ry rakensi Ilmailumuseon näyttelyn vetonaulaksi oikean purjekoneen runkoon rakennetun purjelentokonesimulaattorin.

Ilmailumuseon näyttelyssä on esillä museon kokoelmiin kuuluvien historiallisten koneiden lisäksi uusinta uutta ilmailuvälineistöä. Museon kokoelmiin kuuluu 21 purje- ja liitokonetta, joiden lisäksi äskettäin avattu näyttely tarjoaa joukon uutta tutkittavaa.

Näyttelyssä pääsee myös lentämään purjekoneella Virtuaalilentäjät – Virtual Pilots ry:n rakentamalla purjelentokonesimulaattorilla. UTU-purjekoneen runkoon on rakennettu purjelentosimulaattori, jolla vierailijat voivat kokeilla purjelentämistä niin aidossa ympäristössä kuin ilman hinauskonetta voi vain aikaansaada. Vierailijat voivat köyttää itsensä purjekoneen ohjaamoon ja kokeilla purjelentämistä kunnon ohjaimilla, laajakankaalle heijastetun suuren kuvan avulla.

Kunnon simulaattoriympäristössä ja oikealla purjekoneella simulaattorilentäessä tunnelma on aivan toista kuin kotona keittiönjakkaralla. Tuuli vinkuu ja siipien natina kuuluu kun vetää tikusta hieman kovemmin. Laajakangas luo simulaattorigrafiikan suurikokoisena lentäjän eteen ja hyvät ohjaimet luovat lentotunnelmaa, vaikka perstuntuma yhä puuttuukin. Simulaattori on toteutettu Condor-lentosimulaattoria käyttäen.

Purjein taivaalla -näyttely on avoinna 15.10.2007 saakka.

Virtuaalilentäjät ry on toisen maailmansodan online-lentosimulaattoreihin erikoistunut virtuaalilentoyhdistys, jonka juuret kumpuavat jo vuonna 1994 Suomessa käynnistyneestä online-lentotoiminnasta. Simulaattorilentämisen ohella yhdistys toimii aktiivisesti myös etenkin suomalaisen sotilasilmailuhistorian tutkimisen ja tallentamisen saralla.

Virtuaalilentäjät keskittyvät lentämiseen toisten ihmisten kanssa – ja toisia vastaan, yksinomaan verkkoympäristössä eli ns. ”massiivimoninpeleihin”. Jäsenten aktiivisimmin lentämiä simulaattoreita ovat muun muassa WarBirds, Aces High, World War II Online ja IL-2 Sturmovik.

Sotalentotoiminnan ohella yhdistys on aktiivinen muun muassa Suomen Ilmailumuseon toiminnassa. Yhdistys muun muassa ylläpitää museolle sijoitettuja seitsemää esittelykonetta, jolla vierailijat voivat lentää erilaisia lentosimulaattoreita.

Virtuaalilentäjät ry on myös Suomen Ilmailuliiton sekä Suomen sotahistoriallisen seuran jäsen.

Lisätietoja:

http://www.virtualpilots.fi

http://www.ilmailumuseo.fi/

Oletko käynyt Suomen Ilmailumuseossa?

Katso tilanne vastaamatta