Uusimmat

Virtuaalitodellisuuden tulevaisuus on jo eilistä

29.05.2016 18:00 Jukka O. Kauppinen

Ystävämme Muropaketin puolella ovat puntaroineet virtuaalitodellisuuden tilannetta tänään, eilen ja huomenna. Ja vaikka niin hienolta vaikuttaakin, on tekniikka samalla myös yhä niin kovin kömpelöä.

Niin ihanaa kuin virtuaalitodellisuus nykyisin jo onkin, tekniikka on edelleen kömpelöä kuin mikä. VR-viihde vaatii käytännössä muun maailman sulkemista ulkopuolelle, joten se tarvitsee sekä umpikuulokkeet että kookkaat lasit. Toisin sanoen, päähän ripustetaan ehkä kilon verran tavaraa. Tällaisen kokoonpanon käyttäminen on pidemmän päälle raskasta, sillä vaikka käyttömukavuuteen onkin panostettu, panta ja laitteisto painavat kuuppaa yllättävän paljon. Johdotkin tulevat jatkuvasti tielle, minkä lisäksi laitteet ovat alttiita teknisille häiriöille. Vertigo ja matkapahoinvointi ovat tuttuja monille käyttäjille.

Ei pidä kuitenkaan vaipua epätoivoon. Virtuaalilasien valmistajat vasta hakevat eri tapoja toteuttaa tekniset ratkaisut mahdollisimman kätevästi, hintakustannuksista puhumattakaan. Nämäkin ovat silti vasta perusratkaisuja, jotka eivät loppupeleissä ole kuin teknisiä parannuksia.

Jahka teknologia tästä kehittyy, päästään seuraavaan vaiheeseen, eli pään liikkeen sijasta koko kehon tuomiseen mukaan kokemukseen. Esimerkiksi Vive tarjoaa tämän jo: sivuille sijoitettavat kamerat tarkkailevat käyttäjän liikkeitä, joten kun pelaaja liikuttaa käsiä, hahmokin liikuttaa käsiä, ja kun pelaaja väistää kohti tulevia hyökkäyksiä, sankarikin sukeltaa suojaan. Sitä siis on osa maailmaa, ja toimiakseen siellä joutuu käyttämään omaa kehoaan. Tämä askel on siis jo nykypäivää, vaikka sen vaatimat ekstrakamerat maksavatkin sievoisen summan.

Lue koko kolumni täältä: Virtuaalitodellisuus vuonna 2016 – Niin pitkällä, silti niin kömpelöä

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat