Uusimmat

Voiko internetissä saada ystäviä? No voi ja nyt siitä on tutkimuskin

18.02.2015 17:00 Jukka O. Kauppinen

Tarkoitushakuiset tutkimuksethan nyt tiedetään, mutta PlayStationin teettämä tutkimus videopelien harrastajien luomista ystävyyssuhteista nyt ei tarvitse edes mitään väärentelyjä. Sillä kyllä pelaajat tietävät, että pelaaminen jos mikä on sosiaalista puuhaa, ja sen kautta solmitaan todella hyviä kaveruus- ja ystävyyssuhteita. Nyt asiasta ei tarvitse edes inttää, sillä tutkimus vahvistaa sen minkä me jo tiesimme.

Tutkimuksen mukaan…

…pelaajat kokevat sosiaalisen pelaamisen olevan merkittävä osa videopelikokemusta. Vastoin yleistä käsitystä pelaaminen on useammin yhdessä tekemistä, kuin muista eristäytymistä. Yhdessä pelaamalla vietetään aikaa uusien ja vanhojen ystävien kanssa ja tehdään pelaamisesta viihdyttävämpää.

PlayStation toteutti marras-joulukuussa 2014 pohjoismaisen kyselytutkimuksen YouGov-tutkimusyhtiöllä. Tutkimukseen osallistui 1153 suomalaista, jotka olivat pelanneet videopelejä viimeisen vuoden aikana. Vastaajista oli 57 % miehiä ja 43 % naisia. Vastaajien ikäjakauma oli 15 – 45 vuotta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millä tavoin pelaajat hyödyntävät videopelaamisen sosiaalisia ominaisuuksia ja miten merkittävänä asiana pelaajat kokevat yhdessä muiden kanssa pelaamisen.

Kaikista vastaajista joka toinen (48 %) kertoi pelaavansa videopelejä vähintään kaksi kertaa viikossa tai useammin. Päivittäin videopelejä pelasi joka kymmenes (10 %) naisvastaaja, sekä miehistä joka kuudes (16 %).

Kaksi kolmesta vastaajasta (62 %) pelaa videopelejä yhtä lailla sekä yhdessä muiden kanssa että yksin. Vain yksi kolmesta (36 %) ilmoitti pelaavansa mieluummin yksin kuin yhdessä. Yli puolet (53 %) vastaajista oli pelannut netissä yhdessä toisten kanssa, minkä kautta joka neljäs (24 %) oli saanut myös uusia ystäviä.

Verkon ulkopuolelta tuttujen kavereiden kanssa pelasi netissä yli puolet (51 %) vastaajista, ja noin joka kolmas jakoi peliaikaa myös perheenjäsenien (31 %) tai nettituttujen (29 %) kanssa.

Tutkimuksella selvitettiin myös erilaisia tilanteita, joissa verkkopelaamisella oli tärkeä rooli. Tulosten perusteella verkkopelaaminen yhdisti erityisesti pitkän välimatkan päässä olevia kavereita. Kysyttäessä missä tilanteissa videopelejä pelattiin netissä yhdessä toisten kanssa, kertoivat vastaajat pelanneensa useimmiten kaukana asuvien ystäviensä kanssa (39 %) tai naapurustosta pois muuttaneiden ystävien kanssa (29 %).

Nettipelaamisen suosiosta huolimatta muita ihmisiä tavataan pelaamisen merkeissä edelleen myös verkon ulkopuolella. Jopa kolme neljästä (71 %) oli pelannut kasvotusten videopelejä yhdessä muiden kanssa. Tulosten valossa paikallista moninpeliä suositaan jopa verkkopelaamista useammin, jolloin Internetin sijaan peli jaetaan kahden tai useamman pelaajan kesken samassa huoneessa.

Yhdessä pelaamiseen kannusti ensisijaisesti pelin viihdyttävyys, sillä toisen ihmisen kanssa pelaaminen teki pelistä todentuntuisempaa ja voittamisesta hauskempaa (64 % vastaajista). Yli puolet (54 %) koki toisten kanssa pelaamisen tarjoavan tekoälyä enemmän haasteita sekä kommunikointi- ja yhteistyömahdollisuuksia. Vain 7 % vastaajista piti videopelin tekoälyä toisen pelaajan voittamista hauskempana.

Tutkimuksen mukaan moninpeliominaisuudet tai niiden puuttuminen vaikuttivat olennaisesti valintapäätökseen eri videopelien välillä. Lähes kolmelle neljästä vastaajasta (69 %) oli jossain määrin tärkeää, että pelissä oli yksinpelin lisäksi mahdollisuus moninpeliin joko verkossa tai kasvotusten. Ero miesten ja naisten välillä oli selvä, silloin kun kysyttiin kuinka usein vastaajat pelasivat muiden kanssa netissä. Miehistä kaksi kolmesta (65 %) pelasi yhdessä toisten kanssa verkossa, kun taas naispelaajista niin teki vain kolmannes (35 %). Kasvotusten yhdessä pelaaminen sen sijaan sai tasaisen kannatuksen sekä miehiltä (74 %) että naisilta (66 %).

Internetiä hyödynnettiin yhdessä pelaamisen ohella myös omien ja muiden pelikokemusten jakamiseen digitaalisesti, sillä joka kymmenes (12 %) oli katsellut muiden pelaajien tekemiä pelivideoita tai jakanut omia kuvia tai videoita pelaamisestaan.

Lisää aiheesta

Kickstarterien kuherruskuukausi on ohi 

Kun vääntö ei riitä – PC-pelaajat kaipaavat tehokkaampia pelikoneita 

Mobiilipelien latausmäärät kasvavat mutta pelaajat käyttävät niihin vähemmän rahaa 

Naispelaajia on jo enemmän kuin miehiä