Vuoden hauskin komedia? Bitwisards kertoo suomalaisen pelialan historiasta mustaa huumoria tihkuen

04.08.2016 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Suomalaisen pelialan tarina kantaa kauas 1980-luvulle, mutta ensimmäiset todelliset pelitalot syntyivät vasta 1990-luvun puolella. Se aika oli kaoottista ja kummallista, täynnä outoja tapahtumia ja ihmiskohtaloita.

Ne ovat inspiroineet myös sarjakuva- ja pelitaitelija Miha Rinnettä, jonka luomasta Matkailua pelialalla -sarjakuvasta on tehty myös uusi Ylen nettisarja Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudessa.

Bitwisardsin kaikki 11 jaksoa on julkaistu tänään Yle Areena -palvelussa ja ne voi katsoa vaikka kertalaakilla putkeen, jos oikein niin tehokkaasti koukuttaa.

Jos sarja on ennestään tuntematon, niin…

Tv-sarjojen nettikatsomisen muutenkin yleistyessä Ylen päätös kevyestä nettituotannosta on vahvasti ajan hermolla, ja Bitwisards-sarja sopiikin nettikonseptiin täydellisesti. Noin 4-7 minuutin mittaiset jaksot ovat sekä oivallisia välipaloja, joita voi nauttia myös useamman jakson mittaisissa annoksissa. Kaikkien katsominen putkeen vaatii kuitenkin jo vähän enemmän panostusta, joskin tällöin tarinan ja hahmojen vivahteet pysyvät paremmin tuoreessa muistissa.

Bitwisardsin tuotanto on muutenkin erikoislaatuinen, sillä pientuotannon rajoitusten lisäksi se on kuin näytelty animaatiosarja. Ylen studioon rakennetun Bitwisards-pelitalon pieni toimistotila on saatu näyttämään todellista kokoaan suuremmalta, ja kohtauksia on elävöitetty animaatioilla, ajatuskuplilla ja efekteillä. Välillä hahmot jopa sinkoavat täysin animoituihin mielikuvitusmaailmoihin, aivan kuin peleissä konsanaan.

Oudointa sarjassa on silti tarina ja hahmot itsessään, osittain siksikin, että ne tuntuvat niin tosilta. Tapahtumat sijoittuvat suomalaisen pelialan varhaisiin vuosiin 1990-luvun alkupuoliskolle, ja kertovat muutaman nuoren miehen pyörittämästä yrityksestä, jolla on unelma Pelistä. Rahaa ei kuitenkaan ole ja ruokaakin on joskus pakko varastaa. Oman asunnon vuokraankaan ei ole välttämättä rahaa, joten osa porukasta nukkuu ja asuu toimistolla. Työaikoja ei ole, vaan hommia väännetään liki kellon ympäri. Sillä unelma Pelistä vaatii uhrauksia.

Lue koko artikkeli: Bitwisards – Ylen kreisikomediaa mustalla huumorilla ja ranteet auki -meiningillä

Lisätietoja: Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta (Yle Areena)

bitwisards_juttu_201608_0uut2

Bitwisards