UUSIMMAT

Warepeli puri warettajia – eli kuinka eräs pelikehittäjä näpäytti piraatteja

29.04.2013 17:00 | Jukka O. Kauppinen

Piratismi. Tiedätte kyllä. Jonkun mielestä se on nykyajan vastine Robin Hoodille, toisen mielestä pahin asia sitten kirjapainon keksimisen. Indie-pelikehittäjä Green Heart Games luonnollisesta on vähän – mutta vain äärimmäisen vähän – kallellaan jälkimmäisen mielipiteen suuntaan, sillä mistäpä pelikehittäjä taalansa tienaisi kuin pelinsä myynnistä.

Firman ensimmäinen peli Game Dev Tycoon julkaistiin eilen – ja kehittäjä julkaisi virallisen myyntiversion lisäksi myös valmiiksi kräkätyn piraattiversion, jonka hän laittoi ihan itse nettijakeluun torrent-verkkoihin. Piraattiversiossa oli kuitenkin eräs ihan pienenpieni muutos oikeaan versioon…

Piraattiversiossa oli näet mallinnettu myös erittäin aggressiivinen piraattiskene, joka warezteli pelejä minkä ehti. Niinkin rankasti, että virtuaalisen pelitalon myynnit saattavat laskevat hiljalleen niin alas, että firma menee konkurssiin.

Ja siitähän tietenkin riitti riemua pelifoorumeilla, kun pikkupiraatit valittavat ja pyytävät neuvoja, että millä tavoin he oikein saisivat pelifirmansa tuottamaan ja vähennettyä piratismia?

”Voinko tutkia uusia DRM:ä tai jotain”, eräskin pikkuwareztaja kyseli…

Warettajien valitus olisi huvittavaa, ellei warettajia olisi niin paljoa… Sillä vuorokausi pelin julkaisun jälkeen tilastot osoittavat, että suhdeluku pelin warettaneiden ja ostaneiden välillä on masentava. 93,6 prosenttia (!!!) pelaa wareversiota.

Pelin kehittäjä kertoo wareversiota pelaaville, että ”en ole vihainen teille. Mutta te, joilla olisi oikeasti varaa ostaa peli… Haluaisitteko nähdä joskus Game Dev Tycoonista paremman version tai jatko-osan? Ostakaa peli! Vihaatko nykyisiä pelialan sosiaalisten ja mikromaksupelien tai DRM-suojausten trendejä? Ostakaa peli!”

Lue juttu: What happens when pirates play a game development simulator and then go bankrupt because of piracy?

 Lisätietoja: Game Dev TycoonSteam Greenlight Game Dev Tycoon

Lisää aiheesta

Indiehitti pärjää sekä myynti- että warelistoilla

Nyt se on virallista: Ubisoft hylkäsi pysyvän DRM-tarkistuksen

Piratismi on ongelma – julkaisijoiden vuoksi

Villiintynyt DRM sekoittaa tee-se-itse-peliprojekteja