UUSIMMAT

Wasteland 2 vakuutti – maailmanloppua kelpaa odottaa

19.10.2013 12:00 | Jukka O. Kauppinen

JOK on pitänyt vuosien ja vuosikymmenten ajan Interplayn aikoinaan kehittämää Wasteland-roolipeliä yhtenä kaikkien aikojen parhaista teoksista. Ja onhan väitteelle perustaakin. Sillä siitähän ne Falloutit ja monet muut pelit myöhemmin ammensivat ideansa. Eikä se Wasteland 2:kaan nyt ihan kelvottomalta vaikuttanut.

Yleisemmän peliin tutustumisen jälkeen suuntaamme pelin suurille aavikoille. Arizona Wastesilta tulee radioviesti, jonka ratkaisua suuntaamme etsimään Happey Valley -nimisestä paikasta. Se oli kauan sitten pieni, omavaraisuuteen tähdännyt yhdyskunta, joka sinnittelee edelleen nippa nappa hengissäpysymisen rajoilla ydinsodankin jälkeen. Matkallamme sinne kuuntelemme radiota, joka on selvästi merkittävä osa pelin viestintää ja fiilistelyä. Eri yhdyskuntien viestit, neuvot ja kaukaa kuuluvat ripaukset luovat kuvaa pelimaailmasta, antaen myös tarpeellista taustatietoa ja ohjeita.

Sitten törmätäänkin ensimmäiseen vastaantulijaan, jonka kanssa jutustelu ja pieni avunanto kertovat pelin tarinoiden ja tehtävien rakenteen monimuotoisuudesta. Jos kaveria auttaa pikkuisen, niin perään aukeaa pieni sivutehtävä. Tämä on kiva väripilke tarinaan, mutta sama jamppa tulee vastaan myöhemminkin ja on huomattavasti myötämielisempi avuliaalle aatullemme. Entä jos häntä ei auta? Mitä siitä seuraa? Ehkä ei mitään, ehkä erilainen tehtävä tai erilaiset reaktiot.

Siinä samalla saa repeillä oikein kunnolla lähistöllä maleksiviin pässeihin. Siis ihan eläinsellaisiin. Niiden repliikit ovat näet lähes runoutta tietokonepelien historian käsikirjoituksessa.

Mutta niin, ne päätökset. Vastaavalla tavalla lähes millä tahansa päätöksellä ja valinnalla on kaksitasoisia seuraamuksia. Välitön ja kauaskantoisempi. Kannattaa siis aina miettiä tekemisiään ja pelaamaansa roolia, sillä asiat voivat heijastua joskus takaisin ankarallakin tavalla. Ja yllättävillä.

Lue koko artikkeli: Wasteland 2 –ensikosketus – kaikkien ydintuhoseikkailujen esi-isän pojan paluu

Lisää aiheesta

Fallout – Brotherhood of Steel (Xbox) 

Fallout 3 – klassikkoseikkailun uusi tuleminen (osa 1) 

Fallout 3 (PC, PS3, 360) 

Fallout: New Vegas (PC, PS3, Xbox 360)

Wiikon wanha: Wasteland, Falloutien esi-isä