Uusimmat

Will Wright jakaa viisautta

05.09.2006 14:29 Jukka O. Kauppinen

Will ”Sims” Wright, yksi pelialan suurista visionääreistä, alkuviikosta Lontoossa järjestettävään pelialan kokoontumiseen. Wright piti tapahtumassa esitelmän”Future of Games”, jossa hän kommentoi pelimaailman olemusta ja tarpeita.

Wright huomioi muun muassa videopelien suhdetta muuhun viihteeseen ja taiteeseen. Siinä missä esimerkiksi urheilu ja elokuvat voivat sisältää erilaisia ilmaisukeinoja ja tapoja herättää tunteita, niin pelit ottavat suorasukaisemman Conan-lähestymistavan.

”Pelit tarjoavat kertakäyttöisiä popcorn-elämyksiä. Ei se ole välttämättä väärin. Itsekin katson joskus toimintaelokuvia, mutta pelit voisivat olla myös paljon enemmän. Pelien kautta välittyvät viestit saattaisivat olla jopa todellinen muutoksia synnyttävä voima.”

”Pelaaminen on kuin tieteellistä tutkimusta. Pelatessaan ihmiset kokeilevat ja testaavat erilaisia toimintamalleja päässään, ja muokkaavat niitä tarvittaessa. Eräskin kahdeksanvuotias ihmetteli SimCityä pelatessaan, että miksi teollisuusalue on sijoitettu asuinalueen viereen. Ajatelkaa, peli voi opettaa lapsen ajattelemaan tuollaisia asioita.”

 Aivan totta. Kunhan pelimaku yltää räiskintäpelien ja lonkeroiden tuolle puolen, on peleissä paljon opittavaa. Kukapa SimCityjä tai Civilizationeita pelannut ei esimerkiksi ymmärtäisi saastumisen ja raskaan teollisuuden vaikutuksia, vaikkakin edes karkeasti.

Koko luento:

Will Wright Talk @ BAFTA