Windows tappoi suositut DRM:t – osa vanhoista peleistä ei enää toimi noin vain

26.09.2015 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Microsoft on julkaissut eri Windows-versioille tietoturvapäivityksiä, jotka tekevät aika hallaa vanhojen pelien ystäville. Eli ei riitä, että Windows 10 ei enää tue lainkaan SafeDisc- ja SecuROM-kopiosuojausjärjestelmiä, vaan nyt vanhojen ja jopa huonomaineisten DRM-suojausjärjestelmien kato iskee myös vanhempiin Windowseihin.

Termi DRM sai ainutlaatuisen pahan kaiun kymmenkunta vuotta sitten, kun erittäin yleinen StarForce-suojausjärjestelmä puukotti käyttöjärjestelmää poikkeuksellisen, jopa haitallisen syvällisesti. StarForce onnistui jopa rikkomaan joidenkin käyttäjien koneita. Muut kopiosuojaukset ovat olleet vähemmän haitallisia, mutta niissäkin on ollut oma kiintiönsä ongelmia.

Perinteinen CD- ja DVD-levyjen DRM:t on kuitekin katoavaa kansanperinnettä, kiitos alati kasvavan digitaalisen levityksen. Silti, moni vanha peli löytyy vain fyysisenä versiona. Ja kohta ei kannata haaveilla liikoja niiden pelaamisesta uusilla koneilla, sillä sen lisäksi että SafeDisc- ja SecuROM-DRM:t eivät toimi enää ollenkaan Windows 10:llä, tuore Microsoftin turvallisuuspäivitys iskee puukon SafeDisc-suojausken selkään myös Windows 7- ja Windows 8 -käyttöjärjestelmillä.

Kaikeksi onneksi Microsof on kuitenkin huomioinut retrompien pelaajien tarpeet ja mahdollistanut päivityksen kiertämisen tarvittaessa.

Ohjeet SafeDisc-suojauksen aktivoimiseen löydät Microsoftin tukisivuilta.

Lisätietoja: MS15-097: Description of the security update for the graphics component in Windows: September 8, 2015

Keskustelu

Onhan noita jopa sellaisena räpellyksenä että pelkästään Steam ei riitä vaan pitää olla vielä joku Uplay tms kikkare sen lisäksi.

”Perinteinen CD- ja DVD-levyjen DRM:t on kuitekin katoavaa kansanperinnettä, kiitos alati kasvavan digitaalisen levityksen. Silti, moni vanha peli löytyy vain fyysisenä versiona.”

Niin sitä vaan, että kyllä noita suojauksia on myös digitaalisissa versioissa.

Muropaketin uusimmat