Windowsissasi voi olla päällä asetus joka vie 10 prosenttia pelisuorituskyvystä

17.03.2023 19:53 Muropaketin toimitus

Rakkaasta pelikoneesta voi olla mahdollista puristaa irti vielä vähän lisää.

Windows 10- ja Windows 11 -käyttöjärjestelmissä on tietoturvaominaisuus nimeltään Virtualization Based Security (VBS). Tekniikka käyttää virtualisointiominaisuutta, jonka avulla luodaan turvallinen muistialue erilleen normaalista käyttöjärjestelmästä. Tämä tarjoaa paremman suojan haavoittuvuuksia vastaan.

VBS kuulostaa hyödylliseltä ja suositeltavalta, mutta sen ongelma on, että se heikentää tietokoneen suorituskykyä. Vaikutus voi olla Tom’s Hardwaren mukaan pelaamisessa aika merkittäväkin.

Tom’s Hardwaren testeissä VBS vaikutti eri tavalla eri pelien kohdalla. Esimerkiksi Microsoft Flight Simulatorissa vaikutus saattoi olla 10-15 prosentin luokkaa, kun taas Total War: Warhammer hyötyi viisi prosenttia. 4K-tarkkuudella suorituskyky kasvoi Warhammerissa vain kaksi prosenttia.

Yleisesti ottaen 1080p-tarkkuudella erot olivat isoimmillaan, ja joissain peleissä suorituskykyero voi jäädä hyvin vähäiseksi.

Ainakin Tom’s Hardwaren mielestä VBS:n tietoturvahyödyt ovat kotikäytössä minimaalisia. Ominaisuuden kytkemistä pois päältä voi siis harkita, jos haluaa puristaa viimeisimmätkin tehot irti pelimyllystään.

Muropaketin uusimmat