UUSIMMAT

Xbox Live palaa Windowsiin

22.01.2015 12:31 | Jukka O. Kauppinen

Muistatteko Games for Windows Liven? Tai ylipäätään Windows Liven? Ehkä. Ja harvempi kovin positiivisesti. Itse kuuluin kylläkin siihen joukkioon, joka siitä tykkäsi. Windows Liven ongelmat taisivat kuitenkin johtua ennen kaikkea siitä, että se oli liian keinotekoisesti pultattu lisuke Windowsin päälle. Se piti asentaa erikseen, se erottui liikaa oli kaiken lisäksi ongelmallinen.

Mutta se, että sama Live-tunnus toimi niin konsolilla kuin kännykässä ja PC:llä, se oli kätevää. Samat saavutukset, kaverilistat, gamerscoret ynnä muut. Olisi se voinut toimiakin, jos penteleen vekotin olisi tehty kunnolla, selkeämmin osaksi käyttöjärjestelmää ja vähemmän häiritseväksi. Ja vielä niin, ettei Games for Windows Live –systeemi olisi bugannut niin monen käyttäjän koneella. Ehkä GfWL:n tuhoa edesauttoi sekin, että järjestelmän digiulottuvuus, pelikauppa ja kaikki muukin jäi retuperälle.

Joten: mitäs nyt, kun Live tulee taas? Xbox Live on kiistämättömästi konsolien internet-ulottuvuuden suurin menestystarina. Live oli aikaisekseen todella kiintoisa systeemi jo ensimmäisellä Xbox-konsolilla, ja Xbox 360:llä siitä hioutui timanttisen toimiva, turvallinen ja kätevä verkkopalvelu erinomaisten some-ideoiden kera.

Nyt Liveä yritetään sorvata uudelleen Windowsille, samoin kuin muillekin Microsoftin laitteille.

Microsoftin mukaan Xbox on ollut oleellinen osa Windows 10:n peliominaisuuksien kehitystä, ja tämä näkyykin nyt erityisesti uudessa, erityisessä Windowsin Xbox-ohjelmassa sekä Liven kautta tapahtuvassa järjestelmien yhdsitämisessä.

Xbox-ohjelman kautta kaikki käyttäjän pelaamien pelien tiedot ovat koko ajan saman ohjelman sisällä, pelasit sitten millä tahansa alustalla. Aktiviteettisyötteet, viestit, saavutukset ja pelitallennukset synkronoituvat Windows 10 –tietokoneen, tablettien, puhelimien ja Xbox Onen välillä automaattisesti. Sama kaverilista näkyy kaikilla laitteilla, ja niin teksti- kuin videochattailu sujuu samalla tavalla.

Xbox-ohjelma ja Live ovat ytimellisesti Windows 10:n sisään rakennettuja ominaisuuksia, eli niitä ei tarvitse latailla ja asennella erikseen, kuten vanhassa Windows Livessä ja GfWL:ssä.

Lisää aiheesta

Windows 10 tukee moninpelaamista eri laitteiden välillä

Windows 10: DirectX 12 tekee peleistä nopeampia

Windows 10 tarjoaa tietokoneen ja konsolin yhteispeliä

Windows 10 on ”paras pelikäyttöjärjestelmä ikinä”

Huhupartio: Xbox One pyörittää myös Windows 10 -ohjelmia

Keskustelu

@7: Mutta kai se mahdollisuus kuitenkin löytyy että XBox-sovelluksen, Cortanan, yms. voi halutessaan poistaa kokonaan. Toisaalta Windowssiin saa ainoastaan lisenssin, joten Microsoft tietysti määrää tahdin ja mitä koneella voi ja saa tehdä.

Siis katsoiko kukaan täällä eilistä tilaisuutta ? Se pc xbox app oli käytännössä smartglass pc versio. Uusia ominaisuuksia oli xbox stream ja pelien käynnistys. Windows 10 pelien ei ole pakko pyöriä xbox appin kautta. Spencer kertoi sen ja jopa demosi siten että käynnisti pelin steamista ja sen jälkeen pelileikkeen pystyi jakamaan suoraan xbox appilla ystäville kesken pelaamisen. Se että se sovellus on osa corea tarkoittaa että sieltä löytyy pasianssi ja miinaharava jos sitä ei muuten käytä. Tuskin kukaan näkee tarpeen poistaa pelit kansiota windows seiskassakaan joten miksi tämäkään olisi ongelma…

Wihaan mitä tahansa ylimääräistä layeriä mikä tulee pelin ja steamin väliin. Tästä syystä en osta yhtäkään ubisoftan peliä, koska siihen tulee joku (ugay?) shaiba väliin. Jos ei kehittäjälle riitä jakelualustan oma drm, niin pitäköön paskeensa. Liven osalta voi vaan sanoa että kun kerran luovuttivat niin turha tulla takaisin. Väitän että sen verran moni pelaaja on vieläkin kiukkunen siitä miten homma lopetettiin ettei ihan heti ole asiaa takaisin. Eri asia jos olisivat tehneet jonkun patchin joka peliin joka automaattisesti pistäisi pelin luulemaan käyttäjän olevan kirjautunut, mutta taisi mennä vähän niin että tuli ilmoitus ja devaajat sai siivota microsoftin sotkun. Omalla kohdalla live pelit jää hyllyyn.

”Mutta se, että sama Live-tunnus toimi niin konsolilla kuin kännykässä ja PC:llä” eli vähän kuten steam, tosin ei tainnut olla pleikkarille kovin laaja valikoima =D. Itse en nähnyt livessä mitään hyvää. Johtuu ehkä siitä etten kaipaa achievement huorausta.

Juuri eilen kirosin GFWL:n kun päätin asennella Steamista GTA IV:n uudelle koneelle. Piti Steam-asennuksen jälkeen asennella microsoftin omilta sivuilta joku jakelu GFWL:stä, sitten piti säätää GTAIV.exen yhteensopivuusasetuksia, kirjautua GFWL:ään Windowsissa, kirjautua uudestaan pelissä (enkä löytänyt vaihtoehtoa paikallisen tilin luomiseen), crash to desktop, rinse, repeat.

Tuollaiset systeemit on hyviä tasan niin kauan kunnes ne päätetään lopettaa. Ehkä Xbox Liven elinkaari on kuitenkin jokseenkin taattu, mutta toivottavasti opitaan virheistä eikä tehdä pelejä siitä riippuvaisiksi.

Ettein vaan parin vuoden päästä tulis Live Gold palvelu PC:lle joka vaatii uusimpiin peleihin kk-maksullisen gold tason tilille, jotta pääsee pelaamaan nettiin.
EI. KIITOS.
En luota maikrobucksiin pätkääkään.

Sinänsä ihan sama jos sitä ei tarvitse käyttää mihinkään. Pahoin pelkään, että MS lähtee taas tukulla tuohta lahjomaan ties ketä rahanahnetta pelijulkaisijaa, joka pulttaa pelinsä kylkeen taas yhden rasittavan lisäkilkkeen. Ihan kuin niitä ei olisi jo tarpeeksi.

@1
Pelikäyttistä olen toivonut jo vuosia. Olisi niin kiva, kun olisi pelikäyttis mikä olisi modulaarinen. Voisi vain ne palikat asentaa mitä itse tarviitsee

”Xbox-ohjelma ja Live ovat ytimellisesti Windows 10:n sisään rakennettuja ominaisuuksia, eli niitä ei tarvitse latailla ja asennella erikseen, kuten vanhassa Windows Livessä ja GfWL:ssä.”

Toivottavasti ei kuitenkaan niin tiukasti pultattu, ettei sitä saa poistettua koneelta kokonaan. Sama tietysti myös Cortanan ja muiden uusia ominaisuuksien kanssa. Muutaman gigatavun pelikäyttöjärjestelmä ilman turhia ominaisuuksia olisi toivottava.

Muropaketin uusimmat