Uusimmat

Xbox Onen arkkitehtuuri analyysissä

22.11.2013 14:38 Teemu Viemerö

Xbox 360 näki päivänvalon kahdeksan vuotta sitten ja uusi Xbox One tekee tuloaan kovaa vauhtia. Suomessa ensi vuoden alussa julkaistava Xbox Onen tekniset tiedot ovat olleet salaisuus pitkään, mutta Microsoft valotti tilannetta äskettäin.

Xbox One kätkee sisäänsä kahdeksanytimisen AMD:n Jaguar-prosessorin, 12 kappaletta 768-ytimisiä laskentayksikköjä sisältävän AMD:n GCN -grafiikkaprosessorin, kahdeksan gigatavua DDR3-keskusmuistia, 500 gigatavua kiintolevytilaa, Blu-ray-aseman, WiFi Direct tuen, 4K HDMI sisään- ja ulostulot sekä USB 3.0 -liitännät.

Rauta on suuri edistysaskel Xbox 360:een verrattuna, mutta miten Xbox One tulee pärjäämään markkinoilla ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Anandtechin sivustolla julkaistussa artikkelissa pohdittiin sekä tätä että Xbox Onen kehitystä ja yleensäkin koneen arkkitehtuuria. Tässä hieman tiivistystä:

Design on muuttunut Xbox 360:n ajoista, jolloin valkoiset konsolit olivat kova hitti. Microsoft ei ole pakkomielteisesti kuristanut konsolin kokoa pieneksi vaan Xbox One on jopa aikaisempaa konsolia suurempi. Xbox Onen raudan jäähdytys täytyy olla myös hyvä, koska pihtailu kävisi muutoin kalliiksi. Näimme jo taannoisessa DigiExpo-tapahtumassa kuinka  jäähdytystä on parannettu huomattavasti täydellistä hiljaisuutta hakien, joka on kasvattanut ymmärrettävästi konsolin kokoa.

Design viestii samalla siitä, ettei pelaaminen ole enää konsolin ainoa päätarkoitus vaan monipuolinen viihdekokemus. Tämä johtuu Microsoftin maailmankatsomuksesta, jossa älypuhelimet, tabletit ja verkkoyhteydet nousevat konsolien peliviihteen rinnalle.

Samaan aikaan kasuaalipelaaminen, free-to-play-pelit ja mobiililaitteiden vallankumous uhkaavat korkealuokkaisten konsolien markkina-asemaa, koska ne kehittyvät jatkuvasti myös tosipelaajien suuntaan. Tämän myötä Microsoft onkin tehnyt Xbox Onesta tehdään pelkän pelilaitteen sijaan monikäyttöisempi kodin viihdekeskus. Onkin varmempaa tehdä konsoli kaikilla mausteilla, jotta se säilyttää paikkansa ihmisten olohuoneissa.

Syvempää analyysiä laitteen olemuksesta ja arkkitehtuurin saloista löytää oheisesta artikkelista.

Lähde: Anandtech, The Xbox One: Hardware Analysis & Comparison to PlayStation 4

Lisää aiheesta

EA uskoo uusien konsolien parantavan pelimyyntejä

Microsoft tarjoaa myös ilmaisia Xbox One -pelejä kultatililäisille

Rooma kestää hyökkäykset Rysen komeassa julkaisutrailerissa

Uuden sukupolven Assassin’s Creed IV starttaa heikommalla resoluutiolla

Muropaketin uusimmat