UUSIMMAT

Xbox Onestelemassa

07.09.2014 23:41 | Jukka O. Kauppinen

Viime perjantainahan se sitten lopulta tapahtui. Xbox One tuli kauppohin virallisesti. Maa meni ihan pähkinöiksi. Kuten V2:n Manu ja minäkin.

En tiedä oliko perjantain ilmaiskonsertissa väkeä, mutta eipä konsolista ollut tiemmä mitään yöjulkaisuja tai jonotuksia. Eikä ihme.

Xbox One on jo hävinnyt uuden sukupolven konsolisodan, etenkin Suomessa. Suomi on perinteinen PlayStation-maa, jossa ensimmäinen Xbox onnistui punnertamaan pienen mutta merkittävän sillanpääaseman ja Xbox 360 laajensi sitä tuntuvasti varhaisemmalla ilmestymisellään. Liki puolentoista vuoden etumatka kauppoihin antoi Microsoftille tasaväkisen, ellei jopa ylivoimaisen, mahdollisuuden taistella pelaajien sieluista. Vaikka suomalaisten PlayStation-uskollisuus lopulta veikin voiton, olivat xbotit kiistämätön osa suomalaista pelaajakuntaa. No, kyllähän pleikkaristeja oli monin verroin enemmän, mikä näkyy muun muassa hittipelien 5:1-myyntisuhteessa Pleikkarien eduksi. Mutta silti.

Mutta se, että Microsoft heitti tällä tavalla pyyhkeen kehään ja viivästytti konsolinsa julkaisua Suomessa ja monilla muilla markkina-alueilla kymmenellä kuukaudella, se on johtanut kaameaan tilanteeseen. Ehkä viivästyksen takana oli oikeasti tärkeitä syitä ja aikataulullisia faileja, joiden takia muutaman kuukauden lykkäys venyi venymistään. Mutta jos minulta kysytään, niin uuden konsolin julkaisussa tärkeämpää on aikataulutus kuin se, että konsoli on suomenkielinen. Ja mitä väliä sillä olisi ollut, jos konsoleita ei olisi riittänyt joka kauppaan? Ainakin siitä olisi saatu hyviä otsikoita ja omakehuja ”Microsoft: emme ehdi valmistaa tarpeeksi konsoleita, ne revitään käsistä” -tyyliin. Kyllä suomenkielisyyspäivitykset olisi ehditty julkaista ilmaisina päivityksinä, komeiden tiedotteiden ja mainosten kera.

Nyt kaupoissa on kasapäin konsoleita, joita kukaan ei jonota.

Ne tosipelaajat ja fanit, jotka halusivat konsolinsa heti, ovat sen jo ostaneet Gigantista, Verkkokaupasta tai jostain muusta kaupasta, jotka ovat myyneet Xbox Oneja jo kuukausia. Microsoftin luvalla, sitäpaitsi.

Nyt Microsoftilla on edessään valtava markkinointihaaste. PlayStation 4 on jo vallannut uuden sukupolven konsolien johtoaseman, ylivoimaisesti. Edessä on jyrkkä ylämäki, jonka aikana suuri yleisö täytyy saada tietoiseksi uuden pelikoneen saapumisesta ja vakuuttaa, että Xbox on niin hyvä kone, että se kannattaa hankkia. Siinä eivät laitteen täysin turhat ja meillä toimimattomat viihdepuolen ominaisuudet auta mitään.

Mitä ihmeen väliä sillä on, että voit katsoa televisiota Xboxin läpi, jos laite ei toimi samalla digiboksina ja tallentimena? Amerikan ihmemaassa Xbox Onella voi katsoa myös hurja määrää urheilu- ja viihdekanavia, mikä saattaakin olla sielläpäin maailmaa hyvä myyntivaltti. Vaan eivätpä ne meillä näy. Meilläpäin konsolin mukana pitäisi tulla valmiit Nelonen Pro- ja MTV Sport -kanavapaketit. ”Striimaa kovimmat urheiluohjelmat konsolillesi, tallenna parhaat palat, uuden konsolin ostajille kuukauden ilmainen tilaus.” Jollain tuollaisella urheilufanin sydän saattaisi jo vähän sykähtää.

Toivon, että Microsoft saisi vielä pakettinsa kasaan ja panostaisi oikeasti siihen millä on merkitystä. Peleihin ja siihen, että konsolin uumenissa piilevistä tehoista saataisiin kaikki irti. Vaikka esimerkiksi käyttöliittymässä on menty mielestäni takapakkia, on Xbox Live yhä todella hyvä verkkopalvelu ja konsolin tietyt moniajo-ominaisuudet ovat ihan kivoja. Tykkään myös laitteen täydellisestä äänettömyydestä. Siinä missä PlayStation 4 huutaa välillä kuin valtamerihinaaja, Xbox One ei hiiskahdakaan edes kovimman pelaamisen aikana. Onhan se iso ja kolho, mutta hiljainen – eikä ylikuumene.

Toivoisin silti, että kikkailun ja tarpeettomien viihdeominaisuuksien sijaan olisi alusta alkaen tehty ennen kaikkea pelikonsolia. Haulikkomainen lähestymistapa kun näkyy turhan selvästi. Nyt olisi kunnon Amiga-koodereille käyttöä: sammutetaan OS, koodataan suoraan rautaa ja tehdään tajunnanräjäyttäviä juttuja.

Ai niin, ne pelit? No, jos ihan henkilökohtaisista pelimieltymyksistä puhutaan, niin ekslusiiveista Dead Rising 3 ja Forza Motorsport 5 ovat niin kovia pelejä, ettei Sonylla ole niille vastausta, vaikka Resogun onkin älyttömän hyvä. Forza Horison 2 on myös hankintalistalla. Joten juuri nyt Xbox One johtaa uusimman sukupolven konsolien pelikisaani. Mutta se, että minun tämänhetkiset mieltymykseni ovat 2-1 Xboxin hyväksi eivät taida juuri markkinatilannetta hetkautella. Siihen tarvitaan Microsoftin hype- ja markkinointikoneiston toimia sekä rankkoja liikkeitä konsolin jatkokehityksessä.

(sivuhuomautus: ylläoleva henk. koht. mieltymykseni on laskettu ekslusiivien perusteella. Useammalle alustalle julkaistuja pelejä väännän eri alustoilla miten sattuu sen mukaan mikä nyt ensin käteen sattuu. Esimerkiksi Diablo III:sta pelaan parhaillaan PS4:llä)

-jok