Uusimmat

Ydinasepelipolitiikkaa: iranilainen pelitalo sai pelinsä Steamiin, kun kauppapakotteet loppuivat

18.02.2016 12:28 Jukka O. Kauppinen

Peliala on kaikesta digitaalisuudestaan ja vapaudestaan ja rentoudestaan huolimatta osa globalisaatiota, kansainvälistä kauppakoneistoa. Ja jos valtiovalta sanoo kauppakoneistolle, että nyt poijaat ei leikitä noiden kanssa, niin sitten ei leikitä. Ja siksi esimerkiksi Iranissa on vuosien ja vuosikymmenten mittaan ollut suljettu pelikehittäjäympäristö, jolla ei ole ollut kovin hyviä laillisia kanavia läntisille pelimarkkinoille.

Toki Iranista on jotenkin länteen kuroteltu. Iranin valtiolla on monilla pelimessuilla oma osastonsa, jolla sikäläiset pelikehittäjät esittelevät tuotteitaan. Mutta jos länkkärit kieltävät kaupankäynnin taloussaarron takia, niin eipä siinä paljoa levityssopimuksia allekirjoitella. Paha Iran, paha ydin(pommi)tutkimus, hyi, emme leiki!

Ydinsopimukseen on kuitenkin lopulta päästy ja taloussaartomuuriinkin availlaan ovia. Niinpä esimerkiksi iranilainen Raspina Studio on saanut pitkään kehittämälleen E.T. Armies -scifiräiskinnälle ovet auki Steamiin. Peli julkaistaan digikaupassa 3.3.2016 noin 15 euron hintaan, ja luvassa on yksinpelattava fps-räiskintäseikkailu.

Sitä ennen kiinnostuneet voivat kysellä pääsyä pelin viimeiseen betaan, josta testaajat saavat palkinnokseen ihan sen oikean pelin, täysversiona.

et_armies_iran_fps_uut201602_1

Myönnetään että aika jännältä vaikuttaa. Etenkin, että millaiseen kuosiin iranilaisporukka on saanut pelinsä, kun sitä on tehty väkisinkin vähän eristyksissä. Toki Iranissa netti toimii ja warekin varmasti liikkuu, mutta miten hyvin poppoo on pystynyt pitämään silmällä läntisiä pelisuuntauksia ja pelidesignin kehitystä, se mietityttää. Toisaalta, voihan olla että kaverit ovat osanneet ammentaa myös omista perinteistään ja fiiliksistään jotain omalaatuista ja erikoista, yhdistäen sen hyvään pelattavuuteen. Toivotaan parasta!

Lisätietoja: E.T. Armies Beta Access!

Lisätietoja: E.T. Armies (Steam)