Uusimmat

YLE kertoo verkkopelien virtuaalitalouksista

08.04.2007 22:58 Jukka O. Kauppinen

YLE1:n Kuningaskuluttaja-ohjelman uusin jakso kertoo verkkopelien virtuaalitalouksista ”Virtuaalinen kuluttaminen yhä yleisempää” tarinassaan”. Maanantaina 9.4. kello 1130 uusittava ohjelma on siksikin mielenkiintoinen, että siinä on asiantuntijavieraana eDomen päätoimittaja Kauppisen Jukka Byterapers-paitoineen kaikkineen.

Jaksossa käsitellään verkkopelien uusia talousmalleja Second Life- ja WoW-painotteisesti. Juttu painottuu paljolti Kauppisen kertomuksiin, sillä kameran edessä vietettiin yhteensä lähemmäs tunti, vaikkakin ohjelmassa JOKin rumaa puhuvaa naamaa näkyykin kaikkien onneksi vähemmän.

Kuningaskuluttajan ohjelma osoittautui kerrassaan mainioksi, asiapainotteiseksi pätkäksi virtuaalisen kuluttamisen uusista muodoista. Aiheessa olisi toki ainesta laajempaan tarinointiin, joten kenties siihen myöhemmin eDomen oman jutun muodossa.

Ohjelman käsikirjoituksen voit lukea myös Kuningaskuluttajan kotisivulta: Virtuaalinen kuluttaminen yhä yleisempää.

Lainauksia ohjelmasta:

– Oletko koskaan ajatellut ostaa virtuaalisia farkkuja? Sellaiset olisi nyt mahdollista hankkia vain 50 sentillä. Myyjä saattaa olla tosimaailmassa toimiva yritys, mutta itse farkut ovat pelkkiä pikseleitä.

– Kauppisen mukaan Second Lifeen on onnistuttu saamaan aikaan jatkuva rahavirta – suoranainen virtuaalibisnes, joka pyörii oikean maailman rahalla.

– Second Lifessä on oma valuutta, Linden-dollari, jolla on suora vaihtokurssi USA:n dollariin. Sen talous siis nivoutuu reaalimaailman talouteen. Vapauksia on tosin tosimaailmaa enemmän, sillä kuka tahansa voi suunnitella vaikkapa auton, farkut tai hienon vilkutustyylin hahmolle ja myydä sen isollakin voitolla halukkaalle Second Life -käyttäjälle.

– Virtuaalimaailmojen lisäksi ihmiset kuluttavat rahaa videopelien sisällä. Yksi suosituimmista netissä pelattavista niin sanotuista massiivimonipeleistä on World of Warcraft eli Wow. Toisin kuin virtuaalimaailmoissa, Wowissa jo pelkkä pelaaminen maksaa. Pelitili maksaa noin 12 euroa kuussa. Myös se voi olla kaupankäynnin kohteena.

– Sen lisäksi, että olen maksanut pelitilistä kuukausittaista hintaa, olen ostanut kaveriltani yhden pelitilin, kertoo helsinkiläinen Taneli Tikka.

– Lisäksi kaverit ovat makselleet vanhoja velkoja muista peleistä takasin World of Warcraft -kullassa, Tikka sanoo.

Muropaketin uusimmat