Uusimmat

Yli 20 vuotta suomalaista virtuaalilentämistä

23.07.2015 14:00 Jukka O. Kauppinen

Suomalaiset ovat yllättävän kovaa ilmailukansaa. Sotalentäjien ja lukuisten muiden lentäjäsankarien perintöä vaalitaan ilmailuharrastuksen monilla eri kanteilla, eikä suinkaan vähäisimmin lentosimulaattorikansan keskuudessa. Etenkin virtuaalilentäjät, siis internetissä sotasimuilla kurvaavat simukuskit, pitävät virtuaalisen ilmailun lippua pystyssä kaksin käsin.

Suomalainen virtuaalilentäminen täytti viime vuonna tasan 20 vuotta, ja tänä vuonna perinteisin virtuaalilentäjien kesätapahtuma Mosquito Meeting täyttää samat 20 vuotta. Ilmailuhengen mukaisesti kesätapahtuma järjestetään perinteikkäistä lentopaikoista perinteisimmällä, Malmin lentoasemalla.

Simulaattorilentämistä – tosissaan mutta pilke silmäkulmassa

”Virtuaalilentäjä” on vuosien kuluessa vakiintunut termi ilmailuharrastajasta, joka lentää lentosimulaattorilla todellisten koneiden sijaan. Virtuaalilentäminen tarkoittaa lentämistä internetissä (”online”) toisten ihmisten kanssa, yhdistyksen puitteissa ilmataistelusimulaattoreilla.”

Suomalainen virtuaalilentäminen sai alkunsa vuonna 1994, tietotekniikan ja puhelin/internet-yhteyksien mahdollistaessa reaaliaikaisen lentämisen internet-verkon yli toisten ihmisten kanssa. Lentosimulaattorit olivat olleet kuitenkin osa tietokonepelien maailmaa jo aina 1970-luvun lopulta saakka. 1980-luvulla ne nousivat suursuosioon Commodore 64:n ja Commodore Amigan kaltaisten kotimikrojen mahdollistaessa simulaattorilentämisen myös kotona. 1990-luvulla PC-tietokoneet ja oikeiden lentokoneiden ohjaimen mukaiset peliohjaimet mahdollistivat entistä uskottavamman, näyttävämmän ja jo monella tapaa realistisen ilmailukokemuksen luomisen myös kotona.

Se ihan ihka ensimmäinen nettilentosimujuttu Suomessa ikinä.

Virtuaalilentämisen – toisten ihmisten kanssa lentäminen internetissä – myötä simulaattorilentäminen sai uusia ulottuvuuksia. Lentäminen tuntui aivan erilaiselta, kun rinnalla ja vastustajina oli muita ihmisiä, joiden kanssa pystyi juttelemaan ja vaihtamaan opetuksia. Kun virtuaalilentämisen liekki syttyi Suomessa toden teolla kesällä 1994, niin jo seuraavana kesänä järjestettiin ensimmäinen suomalaisten virtuaalilentäjien kesäleiri, Mosquito Meeting.

Mosquito Meeting on järjestetty tästä lähtien lähes joka vuosi, eri puolilla Suomea. Sen tapahtumapaikkoja ovat olleet muun muassa Rovaniemi, Oulu, Lieksa, Ilomantsi sekä Virrat , sekä ilmailuväen hyvin tuntemat Menkijärven ja Räyskälän lentokentät. Kesäisen Mosquito Meetingin rinnalla virtuaalilentäjät järjestävät myös muita kokoontumisia, kuten talvisen Urban Blitz- ja keväisen Aces High Meet –lentoleirin, sekä muita pienempiä tapahtumia ja retkiä.

Suomalaista virtuaalilentämistä edistää Virtuaalilentäjät ry –yhdistys, joka perustettiin vuonna 2001 yhdistämään lukuisia erillisiä simulaattoriyhteisöjä sekä samalla edistämään suomalaista virtuaalista sotalentämistä internetissä ja simulaattori-ilmailua ylipäätään. Siinä samalla yhdistys tukee myös suomalaista ilmailuhistoriallista tutkimusta, tekee yhteistyötä ilmailumuseoiden kanssa ja osallistuu talkoilla museoiden ja ilmailutapahtumien järjestämiseen ja ohjelmantuotantoon.

Virtuaalilentäminen on portti ilmailuharrastukseen

Virtuaalilentäjät-yhdistys kertoo toimintansa ytimestä näin:

Virtuaalilentäminen, simulaattorilentäminen, on nykyään vakiintunut osa ilmailun kokonaiskenttää. Se on joillekin täydentävä, joillekin pääasiallinen muoto harrastaa ilmailua, joka on parhaimmillaan enemmän kuin pelkkää pelaamista. Se on vanhemmille ilmailijoille edullinen tapa pysytellä kiinni harrastuksessaan myös silloin, kun oma lentokone pysyy hangaarissa talvisin.

Se on myös hieno tapa tuoda nuoria ilmailuharrastuksen pariin. Tietokonepelit ja internet ovat tänä päivänä monille nuorille luonnollisempi tapa tutustua asioihin, ja monille kotona pelattava lentosimulaattori voi olla ensimmäinen kosketus ilmailuun. Kiinnostuneet voivat löytää online-lentosimulaattorien kautta ystävällisen ja auttavaisen yhteisön, jonka avulla hän voi syventää osaamistaan ja löytää harrastuksesta myös uusia puolia. Parhaimmillaan ”tietokonepelistä” on löytynyt uusi hyvä harrastus, jonka parista löytyy uusia ystäviä ja joka on innostanut henkilöitä oppimaan lisää ilmailusta ja historiasta.

Simulaattoriharrastuksen kautta on myös helppo tutustua muiden harrastajien kautta ilmailun muihin osa-alueisiin, kuten lennokkien rakentamiseen ja lennätykseen, purjelentämiseen, laskuvarjohyppäämiseen ja muuhun lentämiseen. Moni virtuaalilentäjä on innostunut lentämään oikeasti, tunnetuimpana esimerkkinä myös tv:stä tuttu Sami ”-dada-” Saikkonen, joka lensi juuri Jämi Fly In 2015 –lentonäytöksessä elämänsä ensimmäisen taitolentoesityksen yleisön edessä. Saikkonen aloitti virtuaalilentoharrastuksen puolitoista vuosikymmentä sitten, ja tämän vuosikymmenen puolella hän eteni ensin lentonäytöskäsikirjoittajaksi, 2011 ihan oikeaksi lentäjäksi ja nyt jopa näytöslentäjäksi Jämi Fly In 2015 -lentonäytöksessä. Seuraavan kerran rammjäger-pilotin kurvailuja voi hämmästellä Finland International Airshow -näytöksessä Malmilla elokuussa.

Nykyisellään suosittuja lentosimulaattoreita ovat muun muassa Aces High, DCS-sarja, War Thunder ja IL-2 Sturmovikin 1946- ja Battle of Stalingrad -painokset.

Virtuaalilentäjät ry haluaa esittää suuren kiitoksen Tikkakosken ja Helsinki-Malmin lentoasemilla toimivalle ilmailukoulutusyritys Aeropolelle, joka on ollut suureksi avuksi Mosquito Meeting -leirin juhlavuositapahtuman järjestelyissä.

 

Lisätietoja: http://www.virtualpilots.fi

Lisätietoja: http://pelastamalmi.org

Kuvat: Virtuaalilentäjät + Timo Laakso

 

Lue artikkeli: Virtuaalilentämistä Suomessa jo yli vuosikymmenen ajan

Lue artikkeli: Lentosimulaattorilla historian uumeniin

Lue artikkeli: Nuo mainiot miehet lentävissä koneissaan

 

 

Virtuaalilentämistä MoonTV:ssä joskus muinoin.

 

Messerschmitt 109 -simulaattori Suomen Ilmailumuseossa.

 

Historiallinen ilmataistelu Aces High -nettilentosimulaattorissa.

 

Muropaketin uusimmat