Yli 2000 DOS-peliä selaimessasi? Laillisesti? Käy!

07.01.2015 11:30 | Miikka Lehtonen

Emulointi ja retroilu ovat paitsi kivaa, myös tärkeää puuhaa. Laitteistokannan kehittyessä männävuosien pelit painuvat muuten historian hämäriin ja pelaamisen historiasta merkittävä osa unohtuu. Tai unohtuisi, ellei sitä ylläpidettäisi, kuten nyt tehdään.

Archive.org on tuttu saitti monestakin paikasta. Internet Archive -sivusto on erikoistunut arkistoimaan ja taltioimaan digikulttuuria sen kaikissa muodoissa. Nykyään kokoelmiin kuuluvat myös pelit. Saitin The Old School Emulation Center -osiossa on pystynyt jo pitkään pelailemaan ties minkälaisten retrokoneiden pelejä selainpohjaisilla emulaattoreilla. Tuorein aluevaltaus on DOS. Kokoelmista löytyy yli 2300 vanhaa DOS-peliä, joiden avulla niin peliparrat kuin tuoreemmatkin harrastajat voivat ihmetellä muinaisvuosien pelejä.

Ja todellakin, kuten jo otsikossa mainitsin, Archive.org tekee kaiken laillisesti. Sivustolla on virallinen vapautus DMCA-velvoitteista, koska Yhdysvaltojen hallitus on saatu tajuamaan, että digiarkistojakin täytyy kasata ja vaalia, jotta ne eivät häviä ajan syövereihin diskettien ja muiden tallennusmedioiden lahotessa ajan myötä.

Harvinaisen hienoa touhua.

Lähde: Archive.org

Lisää aiheesta

Internet Archive kasvoi maailman suurimmaksi tietokoneohjelma-arkistoksi

Tuhansia retrokonsolipelejä ja yli 900 kolikkopeliä – nyt selaimessasi

Muropaketin uusimmat