YouTube-starat kärähtivät taas maksettujen videoiden tekemisestä

12.07.2016 14:30 | Miikka Lehtonen

Erilaiset YouTube-starat ovat viime vuosina nostaneet nopeasti profiiliaan, ja monet elättävät jo itsensä ja perheensä tehtailemalla huippusuosittuja pelivideoita. Asiaan liittyy kuitenkin myös pimeä puoli, sillä YouTube-starat ovat taas kerran jääneet kiinni siitä, että tekevät salaa maksettuja pelimainoksia.

YouTube-pelivideoita tehtailevat ja hillitöntä suosiota nauttivat starat ovat taas esillä negatiivisessa mielessä. Amerikkalainen viestintävirasto FTC on paljastanut päässeensä sopuun Warner Bros. -pelijulkaisijan kanssa tapauksessa, jossa firmaa ja useita suosittuja YouTube-staroja syytettiin epärehellisestä mainonnasta. Jutun mukaan Warner Brosin palkkaama firma oli maksanut monille YouTube-staroille jopa kymmeniä tuhansia taaloja siitä, että nämä tekivät käytännössä The Shadow of Mordor -pelin mainosvideoita.

Saadakseen massia tubettajien täytyi tehdä videoita, jossa kehuttiin peliä, ei mainittu mitään negatiivisia asioita siitä, Warner Brosista tai näiden kumppaneista, sekä kehoittaa seuraajiaan suuntaamaan pelin sivuille ja rekisteröitymään sinne. Lisäksi tubettajien täytyi mainostaa peliä ja videota Facebookissa ja muissa sosiaalisissa medioissa. Entistä likaisemmaksi homman tekee se, että videoiden ei tietenkään mainittu sisältävän maksettua mainontaa, vaan ne piti julkaista ihan oikeina ja puolueettomina mielipiteinä.

FTC ei paljasta kaikkia jutussa mukana olleita tubettajia, mutta esimerkiksi PewDiePie mainitaan nimeltä. Kyseessä ei luonnollisesti ole ainoa vastaava tapaus, sillä moni suosittu kanava on kärähtänyt jo aiemmin samanlaisista jutuista. Muutamia päiviä sitten Suomessakin uutisoitiin tapauksesta, jossa suomalainen tubettaja oli mainostanut Destiny-peliä videoillaan ilmaisematta tarpeeksi selkeästi, että kyseessä oli maksettu mainonta ja toiminut muutenkin eettisesti arveluttavasti. Tuoreessa muistissa on myös tapaus, jossa suositut tubettajat mainostivat salaa itse pyörittämäänsä Counter Strike -vedonlyöntisivustoa.

Ja eihän tämä mikään ihme ole. Kun videoiden tekemisestä ja pelien pelaamisesta tulee työtä, jolla pyritään mahdollisimman korkeisiin tuloihin eikä taustalla ole mitään aktiivista valvontaa tai vertaistukea, kiusaus sanoa kyllä markkinointifirman viisinumeroisille palkkakuiteille on varmasti suuri. Tämä ei tee käytännöstä tietenkään yhtään hyväksyttävämpää, sillä moni varsinkin nuori kuluttaja luottaa siihen, että heidän ihannoimansa YouTube-starat puhuvat totta, ovat rehellisiä ja kertovat asiat niin kuin ne ovat.

Kun tällainen stara sitten käskee hyppäämään, niin myös tehdään. Tämä ei tietenkään ole mennyt markkinointiosaston tyypeiltä ohi, joten tällaiset tapaukset — joista nyt on paljastunut varmasti vain jäävuoren huippu — tulevat yleistymään kunnes asiaa koskevat lainsäädännöt purevat kunnolla.

Lähde: ArsTechnica