UUSIMMAT

Zyngan ja EA:n kädenväännöstä muodostumassa tärkeä ennakkotapaus

08.08.2012 14:45 | Juho Anttila

Zynga

Sosiaalipelejä kehittävä ja aika usein suoranaisesti kopioiva Zynga on saanut öykkäröidä melko vapaasti sosiaalisten pelien markkinoilla. Mitä nyt välillä on joku pikkukehittäjä ollut näreissään vaivalla kehitettyjen pelien kopioimisesta. Mutta astuessaan Electronic Artsin varpaille Zynga aloitti prosessin, joka saattaa muuttaa koko sosiaalisten ja mobiilipelien toimintakentän.

Päällepäin katsoen EA:n voitto näyttää melkoisen varmalta. Zyngan The Ville menee niin pitkälle EA:n The Sims Socialin matkimisessa, ettei hitainkaan sivustaseuraaja voi olla huomaamatta pelien välisiä räikeitä yhtäläisyyksiä. Lakiviidakossa mikään ei kuitenkaan ole itsestään selvää, etenkin, kun koko sosiaalisten pelien genre on oikeuslaitokselle vielä kovin tuntematon peto.

Zyngahan ei ole syytettyjen penkillä ensimmäistä kertaa. Aiemmin kopioinnin uhreiksi päätyneet ovat olleet pieniä yrityksiä, joilla ei ole ollut taloudellisia resursseja kalliiden oikeusprosessien läpiviemiseen. Mafia Warsin esikuvana toimineen Mob Warsin kehittäjät Zynga puolestaan maksoi hiljaiseksi 7 miljoonan dollarin taskurahaan vertautuvalla summalla.

Electronic Artsilla pääomaa riittää sen sijaan katsomaan peli loppuun saakka. Tuomareiden päätä sekoittaa kuitenkin se, että kopiointi tiettyyn rajaan saakka vietynä tuntuu olevan enemmän tapa kuin poikkeus sosiaalisista peleistä puhuttaessa. Kuten Zyngakin puolustuksessaan toteaa, The Sims Social kopioi monia Zyngan aikanaan kehittämiä pelimekaniikkoja. Missä kulkee mallin ottamisen ja räikeän kopioimisen välinen lopullinen raja jää oikeuslaitoksen päätettäväksi.

Vaikka EA:n voitonmahdollisuudet näyttävät vahvoilta, ei yllätyksen mahdollisuutta voida sulkea kokonaan pois. Jos tuomarien mieli kääntyy Electronic Artsin kannalle, kyse on joka tapauksessa tärkeästä ennakkotapauksesta. Jatkossa myös pienemmillä yrityksillä voi olla realistinen mahdollisuus taistella oikeuksistaan kopiointiin sortuvia suuryrityksiä vastaan.

Lähde: Gamasutran artikkeli aiheesta

Lisää aiheesta

Sosiaalisota! EA Zyngan kimpussa

Zyngalla edessä entistä tiukemmat ajat

Zyngan kurssi lähti syöksyyn

Lue myös

Rainbow Moon (PS3)

Roccat Isku – upea ja jopa rönsyilevä pelinäppis

Gears of War: Judgement ei ole vanhan toistoa

Dead or Alive 5:n tekijät tietävät mikä on tärkeää: tissit

Muropaketin uusimmat