Uusimmat

PewDiePie käytti rasistista haukkumasanaa videolla – Pelikehittäjä nousi vastarintaan

11.09.2017 10:20 Muropaketin toimitus

Pelitubettaja PewDiePien käyttämä rasistinen haukkumasana sai Firewatch-pelin käsikirjoittajan nousemaan barrikaadeille. Käsikirjoittaja pyytää muitakin kehittäjiä estämään PewDiePieta striimaamasta pelejään.

Ruotsalaistubettaja Felix Kjellberg eli PewDiePie on jälleen otsikoissa rasismin vuoksi. Kuten Game Informer kertoo, käytti Kjellberg rasistista haukkumasanaa (”n-sanaa”) tuoreella PlayerUnknown’s Battlegrounds -pelin striimivideolla. Videoklippi on nähtävillä Game Informerin uutisesta löytyvästä linkistä.

Kuten monet saattavat muistaa, ei Kjellberg ole ensimmäistä kertaa rasistisen sisällön vuoksi otsikoissa. Kuten aiemmin kerroimme, teki tubettaja alkuvuodesta toisella videollaan juutalaisiin kohdistuvan rasistisen vitsin, joka johti hänen yhteistyönsä päättymiseen Disneyn omistaman Maker Studiosin kanssa, sekä sanktioihin Googlen ja YouTuben taholta.

Kjellbergin tuorein tempaus on herättänyt voimakkaan reaktion muun muassa Firewatch-pelin (2016) käsikirjoittaja Sean Vanamanissa. Vanaman kertoo Twitterissä, että Campo Santo -studio tulee poistattamaan Kjellbergin Firewatch-videot tekijänoikeuksiin vedoten ja estämään tubettajaa striimaamasta myöskään tulevia pelejään.

Vanaman kertoo myös ottavansa yhteyttä suurempiin pelikehittäjiin, jotta PewDiePielta vietäisiin pois pelisisältö ”joka teki hänestä miljonäärin”.

”Olen kyllästynyt siihen, että tämä penska saa enemmän ja enemmän keinoja rahastaa meidän työllämme”, tylyttää Vanaman.

”Hän on pahempi kuin kaappirasisti: hän on levittää halveksittavaa roskaa, joka tekee todellista vahinkoa peliteollisuuden kulttuurille.”

Vanaman korostaa twiiteissään kuitenkin, että hän arvostaa pelistriimaajia ja kertoo studion tukeneen tuhansia pelitubettajia pelin latauskoodeilla. Hän toteaa myös, että pelikehittäjät, kuten he itse, ovat tietysti hyötyneet PewDiePien videoista.

”Olemme tehneet rahaa niillä 5,7 miljoonalla katsojalla, jotka katsoivat hänen videonsa, ja se antaa meille ajattelemisen aihetta.”

Jää nähtäväksi, ryhtyvätkö kehittäjät ja julkaisijat laajempaan boikottiin PewDiePieta kohtaan, ja kuinka pelitubettaja itse tulee reagoimaan lähipäivinä.