”PlayStation kyykyttää Xboxia ainakin Suomessa, mutta yhdessä asiassa Sony laahaa pahasti perässä” | Toimittajan puheenvuoro

06.05.2021 08:29 | Tuukka Hämäläinen

Xbox Game Pass pyyhkii lattiaa Pleikkarin kilpailevalla palvelulla ja saattaa vielä muuttaa konsolisodan suunnan, kirjoittaa toimittajamme puheenvuorossaan.

Kokosin hiljattain Muropaketille listat PlayStation Now ja Xbox Game Pass -palveluiden laatupeleistä. Samalla tuli kahlattua läpi, mitä molemmissa palveluissa on tällä hetkellä saatavilla, ja tämä läpileikkaus todellakin alleviivasi ero Sonyn ja Microsoftin välillä.

Xbox Game Passista on tullut Xbox-pelaajalle jotakuinkin korvaamaton palvelu. Satoja oikeasti suuren luokan pelejä sisältävä palvelu kustantaa edullisimmillaan 9,99 euroa kuussa, ja palveluun tulee jo moni isokin peli heti julkaisupäivänä.

Esimerkiksi äskettäin ilmestynyt räiskintäroolipeli Outriders oli heti julkaisussa pelattavissa Game Passista ja tässä kuussa sitä seuraa EA:n uusi verkkomoninpeli Knockout City. Lisäksi Xbox Game Studiosin yksinoikeuspelit Halo-sarjasta Sea of Thievesiin ovat asettuneet pysyväksi osaksi Game Passia.

LUE MYÖS: ”Tämä PlayStation-ohjainten ainutlaatuinen ominaisuus on vieläkin rikollisen alikäytetty” | Toimittajan puheenvuoro

Xbox Game Passiin verrattuna PlayStation Now on suorastaan aneeminen.

Palvelusta löytyy pari PS4:n isompaa yksinoikeuspeliä, kuten Bloodborne ja Horizon Zero Dawn. Moni ilmeinen valinta loistaa kuitenkin poissaolollaan. Esimerkiksi The Last of Us löytyy palvelusta vieläkin vain PS3-versiona, ja jatko-osasta on ihan turha haaveillakaan. Samoin sellaiset ilmeiset valinnat kuin Uncharted 4: A  Thief’s End, God of War, Death Stranding tai Marvel’s Spider-Man eivät palvelusta löydy, vaikka ne ovat jo muutaman vuoden vanhoja.

Kun kyse on yksinoikeuspeleistä, ei Sonylle pitäisi olla temppu eikä mikään tuoda niitä omaan palveluunsa. Vaan eipä PS Nown useamman alustan julkaisuissakaan ole kehumista. Palvelun tuorein isompi pelilisäys on (rajatun ajan tarjottava) Marvel’s Avengers, kädenlämpöiset arviot saanut toimintapeli.

Samaan aikaan Xbox Game Passista voi napata pelattavakseen sellaisia tuoreita monen alustan pelejä kuin Star Wars Jedi: Fallen OrderDoom Eternal, Star Wars Squadrons tai Fallout 76. Yhteistyö EA Playn kanssa on vain ennestään lisännyt Xbox Game Passin houkuttelevuutta.

Xbox Game Pass

Yhden kuukauden tilaus kustantaa molemmissa palveluissa suunnilleen saman verran, sillä PS Now maksaa 9,95 euroa kuussa (tosin edullisempia tilausvaihtoehtoja on tarjolla). On kuitenkin huomattavaa, ettei Sony tarjoa sellaista yhteispakettia kuin Xbox Game Pass Ultimate, joka sisältää myös Xbox Liven kultatilauksen ja mahdollistaa verkkopelaamisen. Sonyn PS Plussasta pitää aina maksaa erikseen.

PS Nowlla on puolellaan pelien pelaaminen streamaamalla, siis ilman asennuksia, ja tietysti tämän myötä myös PS-pelien pelaaminen PC:llä. Samaan hengenvetoon on sanottava, että en kyllä ole kokenut pelien asentamista Xbox Game Passista mitenkään erityisen työlääksi, ja kuten jo sanottu, ei PS Now lopultakaan tarjoa kovin montaa houkuttelevaa pleikkarin yksinoikeuspeliä PC-pelaajien ulottuville.

Xbox näyttää siis kyykyttävän kilpailijaansa pelipalvelujen saralla aivan mennen tullen. Uuden sukupolven FPS Boost -ominaisuuden ansiosta myös Game Passin vanhemmat pelit ovat muuttuneet asteen houkuttelevimmiksi, samaan aikaan kun PS Nowssa voi pelata vaikkapa Uncharted-pelejä vain sellaisenaan vanhoina PS3-versioina.

Lyhyesti sanottuna Xbox Game Pass on paljon houkuttelevampi palvelu, ja se nostaa myös uuden sukupolven Xbox Series -konsoleiden arvoa.

Muropaketin tuoreen lukijakyselyn perusteella PS5 on noin kolme kertaa suositumpi Suomessa kuin kilpailijansa, joten ainakaan tällä perusteella Game Pass ei ole vielä tehnyt Xboxeista todellista Pleikkarin haastajaa. En kuitenkaan ihmettelisi jos näin kävisi, sillä pelipalvelut voivat olla alkaneen sukupolven suunnanmuuttaja.

Xbox Game Pass on itseasiassa jo muuttanut omaa suhtautumistani pelaamiseen ja uusiin peleihin. Olen pysynyt pitkään palvelun tilaajana ja kokeillut sieltä useita pelejä, joihin en muuten olisi tarttunut. PS Nown olen sen sijaan ensikokeilun jälkeen jättänyt rauhaan – eipä ole tullut mitään syytä maksaa palvelusta.

Pakko todeta myös, että pelaamisen hintatasoa ja saavutettavuutta ajatellen Xboxilta löytyy tämän hetken paras diili. Xbox Series S on heittämällä edullisin (ja kaunein) uusista konsoleita, ja sen kylkeen kun ottaa Game Pass -tilauksen, pääsee kyllä poikkeuksellisen halvalla nauttimaan monista uutuuspeleistä. Jos ostaisi vuodessa edes kaksi peleistä  täyteen hintaan, on Game Pass jo kannattavampi.

On kuitenkin turha arvailla, mihin suuntaan pelipalvelut ja konsolien välinen kilpailu kehittyvät tulevina vuosina. Voi olla että Game Pass kampeaa Xboxin uuteen nousuun tai sitten PlayStation pysyy edellisen sukupolven tapaan konsolimaailman kuninkaana. Vain aika näyttää, mutta ainakin tällä hetkellä Xbox Game Pass on laatupalvelu ja suositeltava jokaiselle Xbox-pelaajalle.

LUE MYÖS: Xbox Game Pass on laatupelejä täynnä – Nämä 10 peliä kannattaa ottaa heti haltuun Xboxilla tai PC:llä

LUE MYÖS: Mitäpä sitä pelaisi PlayStationilla tänään? Esittelyssä 10 laatupeliä, jotka löytyvät PS Now -palvelusta nyt

Muropaketin uusimmat