Uusimmat

Sekiro: Shadows Die Twice on julkaistu – Tässä kymmenen vinkkiä aloittelevalle shinobille

22.03.2019 20:00 Tuukka Hämäläinen

From Softwaren uutukainen Sekiro: Shadows Die Twice on ilmestynyt tänään. Listasimme kymmenen vinkkiä ja neuvoa, joita pelissä ei väännetä rautalangasta.

Tänään ilmestynyt Sekiro: Shadows Die Twice ottaa hieman etäisyyttä samojen kehittäjien aiemmista Dark Souls -peleistä, mutta muiden From Softwaren hengentuotteiden tapaan se on kuitenkin erittäin haastava. Kokosin oman pelikokemukseni pohjalta muutamia vinkkejä, jotka pelissä jäävät alkuun helposti huomaamatta tai jotka oppii vain erehdyksen kautta.

Neuvot on tarkoitettu ensisijassa niille, joille Sekiron aloituskynnys tuntuu korkealta. En juurikaan kertaa asioita, jotka peli itse opettaa tutoriaalin ja alkutuntien aikana. (Juttu sisältää vaatimattomia spoilereita bosseista, mutta ei juonellisia paljastuksia.)

1) Älä pelkää pudotusta

Sekiro on vaikea, mutta ei armoton peli. Vuoristoisissa maisemissa liikkuessa ja heittokoukun avulla sinkoillessa voi helposti pudota alas, mutta tästä ei kannata paljon huolehtia.

Vaikka kuolemalla on Sekirossa yleensä raskas hinta, ei pudotusta lasketa ”kuolemaksi” samalla tapaa kuin taistelussa sattuneet kuolemat. Jos siis pelihahmo putoaa kuiluun, palautuu hän saman tien edelliselle reunalle kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Poikkeuksen muodostavat taistelut: jos vihollinen tuuppaa sankarin kuiluun, se on sitten menoa.

2) Heittokoukku käyttöön

Sekiron sankari saa käyttöönsä heti alkupelistä heittokoukun, jolla voi tarrata merkittyihin pisteisiin (katon reunoihin, oksiin, yms.) ja heilauttaa itsensä ylös. Tämä on pelin parhaita ominaisuuksia, ja siihen liittyy pari asiaa, jotka jäävät helposti huomaamatta.

Ensinnäkin, heittokoukku toimii myös kesken ilmalennon. Jos et ole tarpeeksi lähellä kiintopistettä, hyppää rohkeasti tyhjän päälle ja tee heitto ilmasta. Toiseksikin, kohdetta voi myös vaihtaa kesken ilmalennon, Spider-Manin tapaan. Ja kolmanneksi, heittokoukkua voi käyttää väistelyyn. Läheistä kiintopistettä osoittava symboli leijuu usein taistelutilanteessakin kuvaruudun reunoilla, jolloin shinobi voi milloin tahansa viskata koukun menemään ja paeta pinteestä.

3) Kuolemaa ei voi huijata

Souls-tyylisten pelien tapaan Sekirossa kuolemalla on kallis hinta: kerätyt kokemuspisteet ja käytetyt esineet ovat useimmiten mennnyttä tallennuspaikalle spawnatessa (vaikka tähän on poikkeuksia).

On syytä myös kertoa, että peliä ei voi tässä asiassa huijata. Esimerkiksi Souls-tyylisessä Nioh-pelissä (2017) on mahdollista sulkea peli kuoleman hetkellä ja jatkaa uudelleen tallennuksesta, jolloin mitään ei ole menetetty. Sekiro kuitenkin tallentaa pelitilannetta niin kärkkäästi, että tämäkään kikkailu ei auta. (Kyllä, tunnustan: peli on välillä niin hikistä taistelua, että tuli tämäkin kokeiltua.)

4) Yllätysiskut

Sekiro uudistaa Souls-tyylisten pelien kaavoja hiiviskelyllä, ja yksi pelin tehokkaimmista mekaniikoista ovat yllätysiskut. Pelihahmo voi hyökätä pahaa-aavistamattoman vihollisen niskaan vaikkapa talon katolta tai pensaiden suojista, ja peitota näin isompiakin vihollisia yhdellä iskulla. Tämä yleensä hälyttää lähimmät vastustajat paikalle, mutta jokainen taistelu kannattaa kuitenkin aloittaa aina yllätyksellä.

Asia, jota peli ei tee kovin selväksi on se, että yllätysiskut auttavat myös boss-vastustajien kanssa. Bosseilla on elämäpalkin yläpuolella ylimääräisiä punaisia palloja, jotka osoittavat kuinka monta death blow -liikettä heidän kukistamisensa vaatii. Jos hyökkäät bossin kimppuun yllätyksellä, saat yhden pallon vietyä kertaiskulla ja seuraava taistelu voi olla jopa puolet helpompi.

5) Lyhyt lähimuisti

Taistelu kiinnittää vartijoiden huomion ja vetää lähistöllä olevat sotilaat kaikki kerralla pelaajan kimppuun. Jos joukkotaistelut tuntuvat turhan vaikeilta, kannattaa vain ottaa etäisyyttä taistelukenttään. Sotilaiden lähimuisti on täysin olematon, jos hahmolla vain pääsee pakenemaan parinsadan metrin päähän. Tällä tapaa on mahdollista peitota isommat vihollisjoukot jopa yksi sotilas kerrallaan, jos jaksaa kikkailla.

Kannattaa kuitenkin huomata, että boss-vastustajat parantuvat, kun paikalta poistuu. Bosseja ei siis kumota pelkillä yllätyshyökkäyksillä.

6) Healing Gourd

Sekirossa hahmoa voi parantaa (paitsi lepäämällä tallennuspisteellä, mikä palauttaa alueen viholliset) myös Healing Gourd -esineellä. Healing Gourd toimii vaikka taistelun keskellä ja se täyttyy uudelleen pelaajan levätessä, mutta aluksi sen voi käyttää vain kerran lepojen välillä.

Tärkeää onkin kerätä Gourd Seeds -siemeniä, ja antaa ne tukikohtana toimivan temppelin edustalla odottelevalle Emmalle. Tällöin saa lisäkäyttöjä Healing Gourdille, mikä auttaa pelaamista huomattavasti. Siemeniä saa isommilta vastustajilta, eli ei kannata kiertää edes pelin ensimmäistä minibossia General Naomori Kawaradaa, vaikka hänet voikin jättää kohtaamatta.

7) Grindaaminen ei vahvista

Sekirossa pelihahmoa kehitetään keräämällä kokemuspisteitä, joilla voi lunastaa uusia kykyjä. Kokemusta voi helposti grindata tappamalla vaikkapa aloitusalueen sotilaita uudelleen ja uudelleen, mutta näin ei saa hahmostaan kestävämpää.

Elämäpalkkia pidennetään keräämällä rukoushelmiä (Prayer Beads), joita saa ainoastaan boss-vastustajilta. Lisäksi näitä tarvitaan neljä jokaiseen käyttöön, eli pelaajan on peitottava neljä bossia ennen kuin hahmoa saa vahvistettua. Tätä ei tiettävästi voi mitenkään nopeuttaa.

8) Grappling Hook Attack

Pelin ensimmäinen väistämätön boss-vastustaja on Chained Ogre. Jotta tämä taistelu menisi alkuunkaan hyvin, kannattaa mahdollisimman pian hankkia Grappling Hook Attack -taito. Tällä tempulla pääsee hyökkäämään bossin kimppuun kauempaa, eikä pelihahmo joudu niin helposti alttiiksi iskuille.

9) Mikiri Counter

Toinen jo alkupelistä korvaamaton taito on Mikiri Counter -vastaliike. Tavallinen torjunta-counter ei auta pistoliikkeitä vastaan, mutta Mikiri Counterilla voi torjua myös pistot. Mikiri Counterin onnistuessa pelihahmo polkaisee vihollisen aseen maahan ja pääsee itse iskemään takaisin.

Taito kannattaa hankkia ainakin ennen kuin kohtaa Shinobi Hunter Enshin -bossin, koska tämä voimakas vastustaja tekee lähes yksinomaan pistoliikkeitä tolkuttoman pitkällä peitsellä. Ilman Mikiri Counteria hänen voittamisensa on moninkertaisesti vaikeampaa.

10) Älä missaa Hirata Estatea

Sekirossa pääsee jo alkupelistä seikkailemaan myös toisella pelialueella, joka kulkee nimellä Hirata Estate. Tältäkin alueelta saa aiemmin mainittuja rukoushelmiä ja se edistää myös tarinaa, mutta alue voi jäädä helposti löytämättä.

Päästäksesi Hirata Estatelle etsi vanha nainen ensimmäisen minibossin (General Naomori Kawaradaa) jälkeiseltä alueelta. Naiselle puhumalla saat häneltä Young Lord’s Bell Charm -esineen, ja kun viet tämän esineen lähtötemppelin Buddha-patsaalle, pääset aloittamaan Hirata Estate -alueella. Kun tältä alueelta avaa ensimmäisen tallennuspisteen, voi sen ja pääalueen välillä liikkua vapaasti.

*

Toivomme, että vinkeistä on hyötyä pelaajille, joille Sekiro: Shadows Die Twice tuntuu ensialkuun turhan haastavalta.

Sekiro on saatavilla PC:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Alta näet pelin trailerin.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat