UUSIMMAT

Steamin oudoimmat pelit – Osa 2/5: Plug and Playssa töpselipäiset miehet työntyvät toistensa haaroväleihin

08.07.2019 20:00 | Ilari Hauhia

Steamin oudoimmat -juttusarjassa Muropaketti tutustuu Steamin tarjonnan pöhköimmiltä kuulostaviin peleihin. Toisessa osassa tutustumme erikoiseen Plug and Playhyn, josta jokainen voi etsiä piilomerkityksiä haluamallaan tavalla.

Kuten Steamin oudoimmat -juttusarjan ensimmäisessä osassa esitelty StDwtDoBAINtBTIaPTLINR, venyttää myös Plug and Play pelien käsitettä kohtuullisen pitkälle. Kyse on Michael Frein animaatiosta, jonka Mario von Rickenbach on ohjelmoinut pelin muotoon. Kovin maata mullistavia pelimekaniikkoja Plug and Playlta ei kannata odottaa, sillä noin 10-15 minuuttia kestävän kokonaisuuden viihdearvo perustuu lähinnä katsojan alati kasvavaan ”mitä hemmettiä”-reaktioon.

Plug and Play alkaa, kun kaksi erittäin pitkää sormea koskevat toisiaan hellästi. Surrealistisen kokemuksen edetessä pelaaja pääsee yhdistelemään töpseleitä toisiinsa tavalla, joka vaikuttaa ensi silmäyksellä kohtuullisen viattomalta, mutta jonka takaa jokainen voi halutessaan keksiä vaikka mitä kaksimielisiä faniteorioita.

Homma lähtee lapasesta viimeistään siinä kohtaa, kun ruudulla alkaa vilistämään töpselipäisiä miehiä ja naisia. Välillä nämä ratkovat keskenään eksistentaalisia parisuhdeongelmia, kun taas eräässä kohdassa pelaaja pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä, kun eräs töpselipäistä ulostaa oman töpselinsä peräpäästä ulos. Lopulta joukko töpselipäitä kytkeytyy toisiinsa tavalla, joka ei voi olla mitään muuta kuin viittaus Tom Sixin The Human Centipedeen. 

Tai mistäs sitä tietää.

Plug and Playn kauneus on, ettei se edes yritä selittää mitä ruudulla tapahtuu. Töpselipäiden touhuista voi helposti vetää seksuaalissävytteisiä johtopäätöksiä, mutta ehkä kyse on jostain aivan muusta. Ehkä kyse on rakkaudesta. Vaikea sanoa. Joka tapauksessa tarinan tulkitseminen jää jokaisen omalle kontolle ja hyvä niin.

Mustavalkoisilla grafiikoilla kuvattu artistinen kokemus maksaa Steamissa vain 2,99 euroa, jonka lisäksi se on saatavilla myös mobiililaitteille. Pelkkää klikkailua tarjoavan pelin voi kuitenkin aivan yhtä hyvin kokea myös videomuodossa, esimerkiksi alla näkyvän videon välityksellä.

”Hän pelasi peliä, jotta minun ei tarvitse”, totesi eräskin fani videon kommenteissa.