UUSIMMAT

Surullisen kohtalon kokenut Duke Nukem -pelisarja poiki jälleen entistäkin sekavamman oikeusjutun

17.06.2020 08:21 | Muropaketin toimitus

Duke Nukem -sarjan raadosta kiistellään jälleen, tällä kertaa oikeussalia myöten.

Alkuperäiset Duke Nukem -pelit ovat yhä klassikkomaineessa, mutta pelisarjassa ei ole yli 20 vuoteen tapahtunut suuria kehitysaskeleita. Tolkuttoman pitkään kehitetty Duke Nukem Forever (2011) osoittautui sekin lähinnä pettymykseksi, eikä sen julkaisua seuranneina vuosina ole uusia pelejä sarjassa nähty.

Tämä ei kuitenkaan estä kehittäjiä taistelemasta pelisarjan oikeuksista. Eurogamerin mukaan Gearbox on haastanut oikeuteen 3D Realmsin tai oikeastaan studion omistavan Apogee Softwaren. Oikeushaasteen sisältö onkin sitten melkoinen sekasotku.

Gearbox syyttää Apogeesta siitä, ettei heille toimitettu Duke Nukem -sarjan julkaisuoikeuksia kokonaisuudessaan. Tässä viitataan aiempaan haasteeseen, jonka pelimusiikin säveltäjä Robert ”Bobby” Prince nosti puolestaan Gearboxia vastaan vuonna 2019. Säveltäjän mukaan Gearboxilla ei ollut oikeuksia käyttää hänen alkuperäisiä musiikkejaan Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour -uudelleenjulkaisussa, sillä säveltäjän alkuperäinen sopimus antoi oikeudet vain 3D Realmsille.

Tuomari selvittää nyt oikeudessa, kuinka taustalla olevat sopimukset todella menivät, ja kuka on oikeutettu korvauksiin. Gearbox-johtaja Randy Pitchford summasi koko sekasotkun toteamalla:

”Missään Duke Nukemiin liittyvässä ei enää ole kyse voitosta.”

Kaikista surullisinta on, että kerran klassikoksi tunnustettu pelisarja on kadonnut tekijänoikeuskamppailun ja sopimussotkujen taakse. Saapa nähdä, elvytetäänkö Duke Nukemia enää muuten kuin uudelleenjulkaisujen muodossa.