UUSIMMAT

Tällainen oli peleissä käytetty Lenslok, yksi maailman surkeimmista ja ikävimmistä kopiosuojauksista

04.01.2021 22:25 | Muropaketin toimitus

80-luvulla korpuilla ja kasetteilla jaettujen pelien piratismi oli laajamittainen ongelma, johon kehitettiin useita erilaisia ratkaisuja. Lenslok ei ollut ratkaisujen parhaasta päästä.

Lenslok perustui pelien mukana tulevaan erilliseen linssiin, jonka avulla pystyi lukemaan näytölle piilotetun koodin. Koodilla kopiosuojatun pelin sai avattua alla näkyvällä Modern Vintage Gamerin videolla esitellyllä tavalla.

Ikävä kyllä Lenslok-linssin avulla koodin lukeminen ei onnistunut kovinkaan helposti. Saattoi hyvinkin käydä niin, että edes aidon pelikopion ostanut henkilö ei pystynyt pelaamaan ostamaansa peliä, koska koodin tulkitseminen saattoi olla hyvin haastavaa. Lisäksi välillä pelipakkauksiin sisällytettiin vääriä linssejä, joiden avulla koodin purkaminen ei ollut edes mahdollista.

Tunnetuin Lenslokia käyttänyt peli oli Elite. Lenslokista kuitenkin luovuttiin varsin nopeasti, sillä sen lisäksi että se teki maksavien asiakkaiden elämästä hankalaa, oli kopiosuojaus myös todella helppoa kiertää.