Testasimme: Fall Guys on ollut loppukesän suosituimpia pelejä, ja 10 tuntia sitä pelattuamme ei asia ihmetytä yhtään

01.09.2020 21:00 Ilari Hauhia

Fall Guys: Ultimate Knockdownin suosio yllätti jopa pelin kehittäjät, kun pelin palvelimet sulivat innokkaiden jelly beansien rynnistettyä battle royale -genreä mukailevan moninpelin maailmaan. Pelin suosio sen kuin kasvaa ja vieläpä hyvästä syystä. Fall Guys on nimittäin mukavan erilainen ja pirteä peli, jonka pelaamisesta tulee hyvä mieli.


Julkaisu: 4.8.2020
Studio: Mediatonic
Julkaisija: Devolver
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), PC, Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu: noin 10 tuntia


Fall Guys on hyvin erilainen battle royale -peli verrattuna siihen, mihin on totuttu. Itse asiassa battle royale -pelien kanssa yhteistä sillä on lähinnä se, että kierrokselle osallistuu iso lössi pelaajia, mutta voittajia voi olla vain yksi, kun muut tippuvat matkasta ennemmin tai myöhemmin.

Fall Guysissa jokainen pelaaja on kävelevä jelly bean -karkki, jolla pelaaminen on helppoa ja yksinkertaista. Hahmo osaa juosta, loikata ja tarrata kiinni muista pelaajista, siinä se. Kierroksilla pelaajat laitetaan kohtaamaan erilaisia haasteita, kuten esteratoja tai joukkuepelejä. Esimerkiksi Dizzy Heights -kisassa pelaajia vastaan vyöryy valtavia kivenmurkoita ja maassa pyörii pelaajia pyörittäviä liukuhihnoja. Pelaajien täytyy selvitä maaliin saakka ja hitaimmat tipahtavat pois jatkosta.

Egg Scramblessa pelaajat puolestaan jaetaan joukkueisiin, joiden täytyy kerätä joukkueen kotipesään mahdollisimman paljon munia. Se joukkue jonka pelaajat keräsivät vähiten munia, tippuu kokonaan jatkosta. Yhteensä erilaisia haasteita on tarjolla reilu kymmenkunta, mutta niitä on luvassa tulevaisuudessa lisää.

Haasteet ovat mukavan monipuolisia ja mikä tärkeintä, peli ei ota itseään liian vakavasti. Fall Guys ei edes yritä olla totinen tai varsinaisesti kilpailullinen peli, vaan kyse on ennemminkin riemukkaasta temmellyskentästä, jossa voitosta taistellaan pilke silmäkulmassa.

Fall Guys saa kuitenkin kilpailuvietin helposti virittymään maksimiin ja peliohjainta rutistaa helposti hikisissä käsissä tuhannen auringon voimalla, kun oman karkkimiehen yrittää juoksuttaa ajoissa maaliviivan ylitse. Häviäminen tuntuu silti harvoin kovin pahalta, sillä erät ovat lyhyitä ja voittoa pääsee tavoittelemaan nopeasti uudelleen.

Fall Guys riemastuttaa kyllä yksinkin pelattuna, mutta parhaimmillaan karkkikilpailu on kavereiden kanssa. Riippuen kaveriporukasta voivat pelitoverit joko auttaa toisiaan voittamaan tai tehdä kaikkensa että kaverit tippuisivat jatkosta mahdollisimman hauskalla ja nololla tavalla. Molemmat vaihtoehdot ovat varsin hauskoja.

Mediatonicin seikkailussa kenties parasta on se, kuinka erilainen ja hilpeä se on moniin muihin tällä hetkellä trendaaviin peleihin verrattuna. Karkkimaailma kilpailijoineen on kepeä ja riemastuttava kokemus verrattuna moniin nykyajan peleihin, jotka tuntuvat olevan toinen toistaan synkempiä. Fall Guys sopiikin hyväksi kevennykseksi esimerkiksi paikoittain hyvinkin ankean The Last of Us: Part II:n jälkeen pelattuna. Olipa lopputulos sitten voitto tai häviö, on hupaisa näky kun 60 jelly beansia yrittää tunkea yhtä aikaa samasta pienestä ovenraosta läpi ja kasaantuvat valtavaksi läjäksi toistensa päälle.

Toisaalta, vaikka kyse ei olekaan äärimmäisen kilpailullisesta pelistä, on myös voittaminen erittäin palkitsevaa. Kruunun nappaaminen omiin kätösiin ensimmäistä kertaa on suorastaan euforinen tunne, ja uutta voittoa tekee mieli lähteä tavoittelemaan heti. Pelien pelaamisesta ja erityisesti voittamisesta palkitaan myös kokemuspisteillä, joiden avulla omaa pelihahmoa voi kustomoida vieläkin hauskemman näköiseksi.

Kokonaisuudessaan Fall Guys on erinomainen peli, josta maksaa mielellään parikymmentä euroa.

Varsinkin niiden PlayStation 4 -pelaajien, jotka ehtivät napata Fall Guysin ilmaiseksi PS Plus -tilauksen ohessa, kannattaa ehdottomasti kokeilla riemastuttavaa battle royale -kisailua. Ja vinkiksi niille, joita ei huvita pelata itse: peli on myös hauskaa seurattavaa streamien välityksellä. Erityismaininta täytyy antaa myös korkealuokkaista sisältöä tuottavalle Fall Guysin Twitter-tilille.

FALL GUYS: ULTIMATE KNOCKOUT

”Fall Guys on riemukas battle royalea mukaileva peli, joka ei ota itseään turhan vakavasti.”