Uusimmat

Testasimme Immortals Fenyx Rising on laatupeli, mutta sen lisäosat eivät vakuuta samalla tavalla

20.05.2021 20:46 Tuukka Hämäläinen

Palasimme kokeilemaan viime vuonna ilmestyneen Immortals Fenyx Rising -toimintapelin kolme tuhtia lisäosaa. DLC-paketit tarjoavat peliin jotain uutta, mutta myös paljon samaa kuin ennenkin. Ehkä niiden pitäisikin olla itsenäisiä pelejä?

Ubisoftin tuore open world -seikkailu Immortals Fenyx Rising oli yksi viime vuoden positiivisista yllättäjistä. Arvostelussani pelille irtosi peräti neljän tähteä, ja erityisesti siinä miellyttivät kevyt ja humoristinen tyyli, erinomainen taistelujärjestelmä, puzzle-tehtävät ja kaunis ulkoasu.

LUE MYÖS: Arvostelu | Immortals Fenyx Rising haastaa, naurattaa ja viihdyttää – Ubisoftin peli on vuoden raikkaimpia toimintaseikkailuja

Tämän vuoden puolella pelille on sitten ilmestynyt kolme laajennusta, jotka kuuluvat pelin Season Pass -tilaukseen. Palasin testaamaan, mitä uutta laajennukset tuovat sinänsä mainioon mytologiaseikkailuun.

Ensimmäisenä ilmestyi A New God, joka on samaan aikaan jatkoa pääpelille sekä itsenäinen kokonaisuutensa. A New Godin voi käynnistää suoraan päävalikosta, mutta sen tarina sijoittuu pääpelin perään ja myös paljastaa pelin loppuratkaisun. Immortalsin pääpeli kannattaa siis olla pelattuna ennen kuin A New Godin laittaa käyntiin.

A New Godissa pelisankari Fenyx pääsee seikkailemaan jumalten valtakuntaan Olympokselle, jossa hänellä on suoritettavanaan pelistä tuttujen kreikkalaisjumalten kokeita. Nämä ovat käytännössä pääpelin Vaults of Tartaros -tyrmiä muistuttavia irrallisia tasoja, joissa taistellaan ja ratkotaan pulmia.

A New Godissa ei ole mitään vikaa, mutta se ei tunnu tarjoavan paljon uutta pääpelin rinnalle.

Pelikokemusta on itseasiassa karsittu, sillä Olympoksen valtakunnassa ei ole paljon tutkittavaa, eikä esimerkiksi taikajuomia käytetä jumalten valtakunnassa lainkaan. Tarinan jatkokin tuntuu vähän väkinäiseltä, sillä Immortalsin pääkampanjalla oli jo oikein hyvä lopetus. A New God tarjoaa siis lisäpelattavaa, jos pääpeli on jo kaluttu loppuun, mutta paljon uutta se ei tarjoa.

Laajennuksista toisena ilmestynyt Myths of the Eastern Realm on mielenkiintoisempi tapaus.

Ubisoft Chengdu -studion kehittämä laajennus on Immortalsin pääpelistä täysin itsenäinen kokonaisuus, joka ammentaa aineksensa kreikkalaismyyttien sijaan kiinalaisesta mytologiasta. Pelihahmo on tällä kertaa Ku, joka lähtee Fenyxin tapaan auttamaan paikallisia jumalia tasapainon palauttamisessa maailmaa järisyttävän tapahtuman jälkeen.

Myths of the Eastern Realm on kuin pienoisversio Immortalsin peruspelistä. Siinäkin on avoin pelimaailma ja pääasiassa kaikki muutkin pääpelin ominaisuudet, mutta se on kooltaan hillitympi ja siksi helpommin lähestyttävä.

Suurin ongelma on se, että jos on tarponut jo Immortalsin koko pääkampanjan ja valtaosan sivutehtävistäkin läpi, on Myths of the Eastern Realm pelillisesti vähän liiankin tuttua tavaraa. Vaikka uusi tarina ja mytologia kiinnostavat, on laajennus pelillisesti niin täysi klooni pääpelistä, etten ainakaan itse jaksanut siitä valtavasti innostua.

Myths of the Eastern Realm sietäisi suoraan sanoen olla itsenäinen pikkupelinsä. Silloin sitä voisi suositella ennakkoluulottomasti kaikille pelaajille, niillekin joilla ei ole mahdollisuutta upottaa kymmeniä ja kymmeniä tunteja pelaamiseen. Laajennuksena se jää valitettavasti pienemmän yleisön herkuksi.

Mitään vikaa Myths of the Eastern Realmissa ei siis sinänsä ole, se vain ei lopultakaan tunnu tarpeeksi freesiltä enää Immortalsin pitkän pääpelin jälkeen.

Kolmantena ja viimeisenä ilmestyi The Lost Gods, joka tarjoaa laajennusten suurimman suunnanmuutoksen.

Tämäkin tarina sijoittuu Immortalsin pääpelin jälkeiseen aikaan ja paljastaa pelin loppuratkaisun, mutta se on kuitenkin melko itsenäinen Fenyxin tarinasta. Pelihahmo on tällä kertaa uusi sankari Ash, jonka jumalatar Athene passittaa kohtaamaan mullistusten erottamat jumalhahmot Poseidonista Haadekseen.

The Lost Godsia pelataan pääpelistä poiketen retrotyyliin yläkuvakulmasta. Pelissä on paljon yhteistä peruspelin kanssa, ja esimerkiksi kontrollit ovat pääasiassa samat, mutta pelituntuma on aivan erilainen. Kestää jopa hieman aikaa tottua taisteluun ja tasohyppelyyn uudesta kuvakulmasta.

Toisin kuin edeltäjänsä, The Lost Gods erottuu siis pelillisesti Immortalsin pääkampanjasta. Sen pelaaminen tuntuu suoraan sanoen kuin toiselta peliltä, ja tämäkin paketti tarjoaa laajan pelimaailman, uuden tarinan ja esimerkiksi runsaasti opittavia erikoiskykyjä. On tietysti pelaajasta kiinni, miellyttääkö retrotyylinen yläperspektiivi, mutta ainakin The Lost Gods tarjoaa selkeästi jotain muuta kuin pääpeli.

Myös The Lost Godsin kohdalla tulee mieleen, että olisiko tämänkin laajennuksen voinut julkaista itsenäisenä pelinä. Näin se olisi saattanut löytää paljon laajemman yleisön joka pitää erityisesti tästä pelityylistä, eikä tarinakaan tunnu oikeastaan linkittyvän niin tiukasti pääpeliin, etteikö sitä olisi voinut halutessaan suunnitella hieman toisin.

Lopputulemana Immortals Fenyx Risingin laajennuksissa on paljon hyvää. Ne jatkavat pääpelin tuttua pelityyliä, jossa pelaaminen tuntuu hiotulta, kaikki toimii niin kuin pitääkin ja ainakin PlayStation 5:llä visuaalinen ilme on terävä ja raikas.

Laajennusten taakkana on se, että itse Immortalsin pääpeli on jo niin laaja ja pitkä, etten ainakaan itse noin 30-35 pelitunnin jälkeen kaivannut enää lisää samaa hirviömäiskettä. Aiemmin toimittajan puheenvuorossa jo totesin, että peli kaikkine sivutehtävineen kävi lopulta liian suureksi ja alkoi toistaa itseään. How Long to Beat -sivuston mukaan kukin laajennus tarjoaa sitten vielä kymmenisen tuntia lisäpelattavaa laajan kampanjan jatkoksi.

Jos siis nautit Immortals Fenyx Risingista ja haluat ehdottomasti lisäpelattavaa, voi laajennuksia suositella ennakkoluulotta. Jos kaipaat jotakin uutta twistiä peliin, kannattaa tarttua vain The Lost Gods -laajennukseen.

Valituksista huolimatta täytyy vielä korostaa, että Immortals Fenyx Rising on edelleen mielestäni hyvä peli, kuin myös kaikki laajennukset. Niiden kanssa voi vain iskeä paha open world -ähky, kun pelattavaa ja suoritettavaa riittäisi aina vain lisää.

Immortals Fenyx Rising on saatavilla PC:lle, PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle, Xbox Onelle, Xbox Series X/S:lle ja Nintendo Switchille.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat