Uusimmat

Testasimme: Jopa Ubisoftin jättipelit toimivat Google Stadialla – pelialusta jättää kuitenkin toivomisen varaa

15.01.2020 10:00 Tuukka Hämäläinen

Muropaketti testasi Googlen uutta pelialustaa lukijoiden toiveesta kotioloissa ja tavanomaisella wifi-yhteydellä. Testin perusteella Stadia on lupaava pelialusta, mutta palvelun laatu vaihtelee ja käyttöönotto on tarpeettoman monimutkaista.

Google Stadian marraskuinen julkaisu ei todellakaan mennyt niin kuin Strömsössä. Kertasin jo aiemmin Toimittajan puheenvuorossani, mikä kaikki Googlen ”vallakumouksellisen” alustan lanseerauksessa meni päin honkia.

Nyt pilvipohjainen, suoratoistoon perustuva Stadia on kuitenkin toiminnassa ja periaatteessa kaiken kansan saatavilla. Oli siis aika testata, kuinka palvelu todella toimii.

Tässä varhaisvaiheessa Google Stadia on saatavilla vain maksullisen Stadia Pro -tilauksen muodossa, ja palvelu toimii toistaiseksi ainoastaan Stadian omalla ohjaimella. Sain siis testattavakseni 129 euroa kustantavan Stadia Premiere Editionin, joka sisältää Pro-tilauksen, ohjaimen ja tv-ruudulta pelaamiselle välttämättömän Chromecast Ultran.

Heti alkuun on sanottava, että Stadian käyttöönotto on kokonaisuudessaan sekava kokemus.

Ensin täytyy virittää Chromecast Ultra, mikä edellytttä Google Home -sovelluksen käyttöä mobiililaitteella, ja ainakin itselläni Chromecast ei alkuun ollut löytää wifi-yhteyttä lainkaan. Tämän jälkeen pitää vielä asentaa Stadian oma sovellus ja kalibroida sen kautta Stadian peliohjain. Kaiken kaikkiaan yksinkertaiseen asiaan vaaditaan siis samaan aikaan Chromecast, kaksi eri mobiilisovellusta ja peliohjain.

Täytyy kuitenkin myöntää, että kun yhteydet kerran on muodostettu, Stadia ohjaimineen toimii erittäin kätevästi. Ohjain löytää Chromecastin nopeasti ja käynnistää Stadia-sovelluksen automaattisesti. (Mainittakoon tässä vaiheessa, että käytin Stadiaa langattomalla 100mb / 5GHz -nettiyhteydellä, jossa lähetin oli viereisessä huoneessa.)

Ja ihme ja kumma, myös pelit toimivat Stadialla pääasiassa hyvin, ilman suurempia ongelmia. Olin tästä oikeasti vähän hämmästynyt. Vaikka latausajoista ei ole striimauksessa päästy eroon, käynnistyvät pelit ihan normaalisti ja toimivat mukiinmenevästi.

Erityisen yllättävää oli, että myös Ubisoftin massiiviset pelit, kuten testaamani Assassin’s Creed Odyssey (2018), näyttävät toimivan pilvipalvelusta pelattuna. Vain hetkittäin Stadian yhteys näytti kärsivän pienistä notkahduksista, jolloin pelikuva pikselöityi muutamaksi sekunniksi. Muutoin Assassin’s Creed näytti ja tuntui kuitenkin hyvältä.

Ubisoft onkin tuonut jo useampi jättipelejään alustalle, ja tulevaisuudessa myös Tom Clancy’s The Division 2 (2019), sekä tänä vuonna ilmestyvät Watch Dogs Legion ja Gods and Monsters julkaistaan Stadian pelivalikoimaan. Pelijulkaisija näyttää panostavan ihan oikeasti Googlen uuteen alustaan.

Mahdollista viivettä striimissä jäljitin testaamalla Pro-tilaajille ilmaiseksi tarjottua Thumperia (2016), koska arvelin juuri rytmipelin paljastavan tällaiset parhaiten. Viivettä en haastavassa pelissä kuitenkaan huomannut, mutta yhteyden notkahtaessa myös Thumperin pelikokemus kärsi, vaikka kyse on paljon Assassins’s Creediä kevyemmästä pelistä. Striimauksen ongelmat eivät siis koske vain suurempia pelejä.

En pystynyt testaamaan Stadian toimivuutta mobiililaitteella, sillä se edellyttää Android 10 -käyttöjärjestelmää, mutta myös omalla työläppärilläni (samassa verkossa) palvelu toimi moitteettomasti. PC:llä palvelu toimii suoraan Google Chrome -selaimella, eikä erillistä pelisovellusta tarvita. Visuaalisesti pelikokemus oli kiistatta laimeampi, mutta tämä johtui varmasti läppärini näytöstä, ei Stadiasta. Pelialustan oma ohjain toimii erinomaisesti myös PC:llä, tosin toistaiseksi vain USB-johdolla.

Erityisiä kehuja ansaitsee juuri Stadian ohjain, joka melkein yksin riittää syyksi Stadia Premiere Editionin ostamiseen. Ohjaimessa on tuhdisti painoa, mukavasti käteen istuva muotoilu ja liukumista ehkäisevä mattapinta. Ohjaustuntuma on niin erinominen, että jos tämä ohjain toimisi Pleikkarilla tai Xboxilla, ostaisin sen saman tien.

On harmittavaa, että Stadia tuotiin markkinoille aluksi vain maksullisena versiona. Harva tuskin kuitenkaan tietää, että Pro-tilaukseen kuuluu myös joukko ilmaisia pelejä, joita pääsee pelaamaan sen enempää sijoittamatta. Tällä hetkellä tarjolla ovat Thumperin lisäksi Rise of the Tomb Raider (2015), Farming Simulator 19 (2018), Destiny 2: The Collection (2019), sekä Samurai Showdown (2019). Käyttöoikeus näihin peleihin pysyy ilmeisesti niin kauan, kuin Pro-tilaus on voimassa (samaan tapaan kuin PS Plussalla ja Xbox Live Goldissa).

Pelivalikoima on kuitenkin yhä Stadian kompastuskivi.

Alustalle on parin kuukauden jälkeen tarjolla vain 26 eri peliä, ja vain harvat näistä ovat aivan uunituoreita. Lisäksi varsinaista sisäänheittopeliä Stadialla ei ole, etenkin kun Doom Eternalin marraskuulle suunniteltu julkaisu lykättiin useammalla kuukaudella. Ainukainen yksinoikeuspeli, sinänsä kiinnostava indiepeli Gylt (2019), riittää tuskin houkuttelemaan ketään Premiere Editionia ostamaan.

Google Stadia on nyt kiusallisessa välitilassa. On täysin arvailun varassa, tuleeko alustasta menestystä vai ei. Tekniikka näyttää toimivalta ja ohjain on erinomainen, mutta palvelun pelivalikoimaan ja vakaaseen striimaukseen täytyy ehdottomasti panostaa vielä enemmän ja saada alustan ilmaisversio julkaistua, jotta suuri yleisö voisi koskaan edes löytää tietään palvelun pariin.

Jos pitäisi arvata, sanoisin, ettei Stadiasta vielä vähään aikaan ole perinteisiä konsoleita haastamaan. Etenkin kun tänä vuonna ilmestyvät samalla kertaa PlayStation 5 ja Xbox Series X, pitäisi Googlen sijoittaa huomattavasti resursseja pysyäkseen mukana kilpailussa. Toivottavasti alustaa ei kuitenkaan hylätä, sillä saumaton pelaaminen useilla alustoilla, millä tahansa ohjaimella (kuten on luvattu), kuulostaa erittäin lupaavalta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat