Uusimmat

Testasimme PS4:n tehosyöpöt PS5:llä – kaksi ominaisuutta tekevät pelikokemuksesta entistä paremman

01.01.2021 10:00 Tuukka Hämäläinen

Kokeilimme, kuinka PlayStation 4:n kolme hittipeliä pyörivät PlayStation 5:llä. Alustan kehityksen huomaa pienissä eroissa, jotka tekevät pelaamisesta mukavampaa.

Toisin kuin PlayStation 4 aikanaan, PlayStation 5 pyörittää myös edellisen sukupolven pelejä. Sonyn uutukainen on kuitenkin rutkasti edeltäjäänsä tehokkaampi konsoli, joten oli odotettavissa, että vanhat pelit toimivat jokseenkin paremmin uudella alustalla.

Palasin kokeilemaan kolmea PS4:n tuoretta jättipeliä, jotka saivat jopa konsolin Pro-version anelemaan armoa. Kokeiluun pääsivät aiemmin arvostelemani Days Gone (2019), Death Stranding (2019) ja The Last of Us Part II (2020), joista siis yhtäkään ei ole erikseen käännetty PS5:lle. Mainittakoon, että kaikki olivat testissä digitaalisina versioina.

Heti kättelyssä voi sanoa, että kaikki kolme toimivat uudella konsolilla erinomaisesti. En havainnut mitään ongelmia tai merkittäviä muutoksia visuaalisesti tai pelattavuudessa, vaikka palasin jatkamaan pelejä suoraan aiemmista tallennuksista.

Jos jotakin, pelit pyörivät kenties hieman jouhevammin kuin ennen. Muistan Days Gonen suurissa Horde-kohtaamisissa olleen aiemmin pientä nykimistä ja epätarkkuutta, joista en nyt nähnyt jälkeäkään.

Framerate eli kuvataajuus näyttäisi myös vakaammalta PS5:llä, kuten alla oleva vertailu Death Strandingista osoittaa.

Suurimman eron tekevät kaksi pientä mutta huomattavaa parannusta PS5:llä: latausajat ja konsolin melutaso.

Uuden tekniikan ansiosta PS5 lataa pelit paljon aiempaa nopeammin. Death Strandingin hitaanpuoleinen alkulataus on nyt vain 32 sekuntia, ja Days Gonen minuutin mittainen alkulataus on pudonnut 22 sekuntiin. Jälkimmäisen fast travel sekä Challenge-moodin tehtävät latautuvat nekin 12-13 sekunnissa, mikä tekee paljon latailua vaativasta pelaamisesta aiempaa siedettävämpää.

The Last of Us Part II:n turhauttavan pitkä alkulataus vie yhä peräti 50 sekuntia, mutta sittemmin välilataukset (kuollessa ja uuden tallennuksen ladatessa) ovat vain muutaman sekunnin mittaisia. Latausnopeuksien erot eivät välttämättä kuulosta valtavilta, mutta auttaa ehdottomasti peliin uppotumista, kun pelaaja ei joudu roikkumaan latausruuduissa turhan pitkään.

Toinen kiistaton ero on konsolin melussa. Kaikki kolme peliä saivat PS4 Pron tuulettimen huutamaan tuskaansa, mikä nousi mediassa puheenaiheeksi TLOU II:n kohdalla. Sitä ja Days Gonea en käytännössä itse pelannut ilman kuulokkeita, sillä tuulettimen humina nieli osan pelien äänimaailmasta. Days Gonen lisähaasteetkin jäivät suorittamatta, kun pelkäsin konsolin ylikuumenevan (säännöllisestä puhdistuksesta huolimatta).

PS5:llä mitään merkittävää eroa melutasossa ei huomaa. Kuten myös pelaamieni PS5-pelien kohdalla, testaamani pelikolmikko sai konsolin humisemaan vain aavistuksen kovempaa. Ääni on niin vaimea, ettei se mielestäni häiritse peliä kuin korkeintaan hiljaisimmissa kohdissa. Viimeinkin tuntuu, että TLOU II ja Days Gone ovat pelattavissa myös ilman kuulokkeita.

Se on sanottava, että uuden DualSense-ohjaimen pelituntuma on hieman erilainen. Vanhempien pelin kontrollit on selvästi suunniteltu DualShock 4 kädessä. Death Strandingissa huomasin sormien väsyvän jännittämiseen eri tavalla, kun jouduin matkanteon aikana pitämään liipasimet pitkään pohjassa. TLOU 2:ssa taas ainakin tähtäystuntuma oli aavistuksen erilainen, joskin en osaa aivan selittää miten.

Joka tapauksessa näissä peleissä huomasin, että kädessä on eri ohjain kuin aiemmin, ja se vaatii hieman totuttelua. Toisaalta vanha kunnon DualShock 4 toimii sekin PS5:llä, joten ainahan voi vaihtaa tuttuun ja turvalliseen.

Pienistä eroista huolimatta sanoisin, että kaikki testatut pelit tuntuivat samoilta peleiltä kuin ennenkin. Hienoiset erot nopeudessa ja konsolin melutasossa tekevät kuitenkin pelikokemuksesta hitusen paremman. Tällä perusteella PS4-pelit ovat parhaimmillaan PS5:llä.

Alta voit katsoa graafikoiden ja muiden ominaisuuksien vertailun The Last of Us Part II:ssa eri alustoilla. Videolla vertaillaan myös latausaikoja.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat