UUSIMMAT

Testasimme: Xbox Game Pass on kätevä palvelu – vain pelivalikoiman muuttuminen arveluttaa

17.01.2019 09:00 | Tuukka Hämäläinen

Muropaketin toimittaja testasi Xbox Onen kuukausimaksullisen pelipalvelun. Game Pass tarjoaa vajaan kympin hintaan vapaasti pelattavaksi yli sata peliä, mutta valikoima ei välttämättä pysy samana.

Microsoft avasi vuonna 2017 kuukausimaksullisen pelipalvelun nimeltä Xbox Game Pass. Palvelu on tavallaan Xbox-konsoleiden vastine PlayStation Nowlle, mutta koska jälkimmäinen ei vieläkään ole Suomessa saatavilla, vastaavat sitä meikäläisillä markkinoilla vain pelijulkaisija Electronic Artsin tilauspalvelut.

Vaikka Xbox Game Passia voisi verrata Netflixiin, kyse ei ole pelistreamauksesta. Palvelun tilaajat lataavat koko pelin omalle konsolilleen, jonka jälkeen sitä voi pelata vapaasti. Palvelu vaatii nettiyhteyden vain silloin, kun pelejä ladataan, paitsi tietysti verkkopelien tapauksessa. Verkkopelit ,myös vaativat erillisen Xbox Live Gold -jäsenyyden.

Xbox Game Pass ei myöskään ole varsinaisesti erillinen sovellus, vaan se on intergroitu osaksi Xbox Onen nykyistä käyttöjärjestelmää. Tämä tarkoittaa, että Pelit ja sovellukset -valikosta löytyy suoraan Game Passin oma valikko, jonka kautta pääsee helposti selaamaan palvelun tarjontaa. Palvelusta asennetut pelit löytyvät suoraan muiden pelien joukosta.

Xbox Game Passin käyttäminen on erittäin helppoa ja selkeää. Kun tilauksen on kerran tehnyt, on kaikille pakettiin kuuluville peleille tarjolla Xboxin pelikaupassa erillinen latauspainike, josta pelit voi laittaa lataukseen. Asennusten koot tietysti vaihtelevat peleittäin, mutta pääasiassa latausajatkin olivat oikein kohtuullisia. Asennuksen jälkeen pelit toimivat ostettujen pelien kanssa identtisesti.

Pelivalikoima on myös kiitettävän laaja. Xbox Game Passin mainostetun ”yli sadan pelin” joukkoon mahtuu tietysti paljon pienempiä julkaisuja, mutta mukana on myös AAA-pelejä sekä Microsoftin tuoreimmat yksinoikeuspelit, kuten State of Decay 2 (2018) ja Sea of Thieves (2018). Osa peleistä on myös todella uusia, kuten vasta joulukuussa ilmestyneet Below (2018) ja Mutant Year Zero: Road to Eden (2018). Alla muutamia muita tärppejä pelivalikoimasta.

Se, mikä Xbox Game Passissa arveluttaa, on sama kuin Netflixissä ja muissakin suoratoistopalveluissa. Palvelun pelivalikoiman ei nimittäin taata pysyvän samana, ja kun joukkoon jatkuvasti lisätään uusia pelejä, on selvää, että niitä myös poistetaan. Kun peli poistetaan palvelusta, päättyy myös tilaajan oikeus pelata sitä, vaikka peli olisikin yhä asennettuna. Xbox lupaa kyllä varoittaa ennalta pelien poistumisesta, ja monista palvelun peleistä tarjotaan myös 20 prosentin alennuksia.

Microsoft ei kuitenkaan ole antanut selkeää tietoa, kuinka kauan yksittäiset pelit tulevat palvelussa pysymään. Lienee melko varmaa, että yhtiön omat yksinoikeuspelit ovat palvelussa saatavilla pysyvästi, mutta pienemmistä julkaisuista ei voi tietää.

Poimintoja valikoimasta

Tässä muutamia suosituksia ja valikoituja pelejä Xbox Game Passin tämänhetkisestä valikoimasta. Palvelusta on tarjolla 14 päivän ilmaiskokeilu, ja tällä hetkellä ensimmäisen kuukauden jäsenyyden voi myös lunastaa itselleen yhden euron hintaan. Lisätietoja löytyy Xbox Game Passin viralliselta sivulta, sekä Microsoftin pelikaupasta.

1) Xboxin hittiräiskinnät

Jos Halo ja Gears of War -sarjojen pelit ovat jääneet pelaamatta, tarjoaa Xbox Game Pass siihen mainion mahdollisuuden. Palvelu sisältää nimittäin molempien sarjojen kaikki pääpelit. Tarjolla ovat tietysti Xbox Onelle remasteroidut Halo: The Master Chief Collection (2014) ja Gears of War Ultimate Edition (2016), sekä Halo-sarjan strategiapelit Halo Wars (2009) ja Halo Wars 2 (2017).

2) Hellblade: Senua’s Sacrifice

Viime vuonna Xbox Onelle kääntynyt Ninja Theoryn ylistetty hittipeli saapui vain puoli vuotta myöhemmin myös Xbox Game Passin valikoimaan. Hellblade: Senua’s Sacrfice tarjoaa indiejuuristaan huolimatta AAA-tason toimintapelikokemuksen upealla tarinalla. Muropaketin arviossa Xbox-version toimivuus sai tuoreeltaan hieman moitteita, mutta peliä on varmasti ehditty sittemmin päivittämään.

3) Life is Strange -pelit

Dontnod Entertainmentin Life is Strange -episodipelit ovat viime vuosien kehutuimpia tarinallisia pelikokemuksia, ja nyt koko sarja on juuri lisätty Xbox Game Passin kokoelmaan. Tarjolla ovat siis alkuperäinen Life is Strange (2015), Life is Strange: Before the Storm (2018), sekä juuri käynnistyneen Life is Strange 2:n ensimmäinen jakso.

4) The Flame in the Flood

Entisten BioShock-kehittäjien perustaman The Molasses Flood -studion selviytymispeli on positiivinen yllätys, joka voi haastavuudestaan huolimatta kiehtoa jopa niitä, joita selviytymispelit eivät yleensä kiinnosta. The Flame in the Flood (2016) heittää pelaajat selviytymään yhteiskunnan romahtamisen jälkeisessä, tulvivassa maailmassa, ja peli tarjoaa visuaalisesti tyylitellyn pelikokemuksen. (Muropaketin arviossa peli sai aikanaan vain 2,5 tähteä, mutta joudun tässä olemaan kollegan kanssa täysin eri mieltä. Kannattaa kokeilla!)

5) Ajopelejä riittää

Olen painottanut jutussa tarinallisia seikkailu-, toiminta- ja räiskintäpelejä, mutta palvelussa on oikeasti paljon pelattavaa myös urheilun ja etenkin ajopelien ystäville. Palvelusta löytyvät esimerkiksi uunituore ja kehuttu Forza Horizon 4 (2018), räiskintähurjastelu Grip (2018), sekä viime kesänä ilmestynyt hauska rymistely Onrush (2018).

Bonusvinkki: Kokeile helposti suosittuja verkkopelejä!

Parhaita asioita Xbox Game Passissa on tietysti se, että pelejä voi lähteä kokeilemaan matalalla kynnyksellä. Tämän vuoksi kuka tahansa utelias voi testata esimerkiksi suosittuja verkkopelejä Sea of Thievesiä, Rocket Leaguea (2015), PlayerUnknown’s Battlegroundsia (2018) tai vaikkapa Tom Clancy’s The Divisionia (2016) ennen sen jatko-osan ilmestymistä.