Testi | Turtle Beachin Recon-ohjain tuo lisäominaisuuksia Xbox-pelaajalle, mutta johto voi saada monet nikottelemaan

12.09.2021 10:08 | Tuukka Hämäläinen

Testasimme juuri markkinoille saapuneen Turtle Beachin uuden peliohjaimen Xbox-konsoleille. Tyylikäs ohjain tarjoaa uudet liipaisinpainikkeet ja joukon lisäominaisuuksia, mutta niiden hyödyllisyys riippuu pelistä ja pelaajasta.

Laitevalmistaja Turtle Beach toi äskettäin myyntiin uuden Recon-ohjaimen erityisesti Xbox One- ja Xbox Series X/S -konsoleille. Ohjain toimii myös Windows PC:llä, mutta keskityn vertailemaan siitä Xboxin perusohjaimeen. Turtle Beachin näppärä ohjain muistuttaakin muotoilultaan hyvin paljon Xboxin perusohjainta ja istuu kädessä samaan tapaan, mutta siinä on monia lisäominaisuuksia ja erillinen kontrollipaneeli niitä varten.

Suurin ero ovat ohjaimen alapinnalta löytyvät P1- ja P2-painikkeet, jotka tuovat Xboxin pelaamiseen siis kaksi ylimääräistä nappia. Käytännössä ne toimivat ja tuntuvat vähän samalta kuin PlayStation 4:n aliarvostettu Back Button Attachment, joka lisäsi uudet alapainikkeet DualShock-ohjaimeen.

P1 ja P2 ovat vapaasti ohjelmoitavissa, mikä on osa Recon-ohjaimen toista erinomaista ominaisuutta. Mode- ja Select-painikkeiden avulla voi nimittäin vapaasti ohjelmoida uudelleen kaikkien ohjainpainikkeiden toiminnot. Tämä on toki mahdollista Xboxilla muutenkin, mutta Recon-ohjain tekee toimintojen vaihtamisesta yllättävän helppoa, ja ohjaimessa on lisäksi neljä eri moodia, jotka pysyvät sen muistissa. Jos siis kaipaat vaikkapa tietyssä pelissä, että B-painikkeen toiminto tulisi P1:stä ja haluat toisessa pelissä vaihtaa päittäin X:n ja Y:n toimintoja, tämä onnistuu erittäin nopeasti ja helposti.

Oikean käden P2-painikkeella on myös lisätoiminto, joka tunnetaan nimellä Pro-Aim Focus Mode. Tämä räiskintäpeleihin sopiva lisätoiminto hidastaa oikean ohjainsauvan reaktioita, mikä mahdollistaa erittäin tarkan tähtäämisen kun P2 on pohjassa. Testailin tätä sen verran, että huomasin toiminnon yllättävän käteväksi, vaikka se vaatiikin kiistatta harjoittelua. Pro-Aimin herkkyyttä voi myös säätää neljällä eri tasolla, eri liikkumavaraa löytyy.

Muita ohjaimen lisätoimintoja ovat sitten erilliset äänenvoimakkuuden säädöt pelille ja chatille, erilaiset equalizer-asetukset peliäänille, sekä Superhuman Hearing -ominaisuus, jonka on tarkoitus voimistaa sellaisia pieniä ääniä kuin vastustajan askeleita.

Ominaisuuksiltaan Recon-ohjain on selvästi suunniteltu kilpa- ja räiskintäpelejä varten. Jo tämä jakaa sen kohderyhmää, sillä esimerkiksi seikkailupelien ystävät eivät tule hyötymään ohjaimesta samassa mitassa.

Mielipiteitä jakaa varmasti ohjaimen pelituntuma. Iso ero Xboxin perusohjaimeen on painossa, sillä Xbox Series X -ohjain painaa noin 270 grammaa, siinä missä Turtle Beachin ohjain on kevyempi, vain 225 grammaa. Ero ei kuulosta suurelta, mutta sen huomaa heti. Itse pidän asteen painavammista ohjaimista ja köykäinen Recon-ohjain vaati totuttelua.

Pelituntuma poikkeaa myös sikäli, että Recon-ohjaimen otepinnat ovat hieman pehmeämpää, kumimaista muovia, siinä missä Series X/S -ohjain luottaa karheampaan tekstuuriin. Ote Recon-ohjaimesta on ihan tukeva, mutta en missään vaiheessa tottunut kumipintaan, se voi käydä jopa hiostavaksi käsissä.

Iso miinus on varmasti monelle konsolipelaajalle se, että Recon-ohjaimessa ei ole akkua, eli kyseessä on langallinen peliohjain. Paketissa tulee tyylikäs, 2-metrinen USB-johto, mutta pitkäkin johto rajaa pelaamista tavalla, johon moni nykypelaaja ei ole tottunut.

Loppujen lopuksi Turtle Beachin Xbox Recon -ohjain tarjoaa kiinnostavia ominaisuuksia, mutta sitä voisi suositella lähinnä verkkoräiskintöjen suurkuluttajille. Sinänsä toimivan ohjaimen lisäominaisuudet ovat ihan kiva lisä, mutta omalla kohdallani ohjaimen pelituntuma ei lopulta pärjää vertailussa Xbox Series X/S -konsoleiden perusohjaimelle. Noin 60 euron hintaan se on kokeilemisen arvoinen, jos uskot lisäominaisuuksista olevan hyötyä, mutta kuriositeettina siihen ei kannata sijoittaa.