Tiesitkö: Suomalaisen eSportsin historia alkoi jo lähes 35 vuotta sitten

11.11.2017 10:09 Tuukka Hämäläinen

Suomessa järjestettyjä Pac-Manin SM-kisoja voi pitää ensimmäisenä suomalaisena kilpapelitapahtumana. Tapahtuman tueksi järjestettiin jopa Pac-Man -disko ja julkaistiin käännösiskelmä Pac-Man-kuume.

Kilpapelaamista eli eSportsia pidetään helposti 2000-luvun ilmiönä, ja se onkin saavuttanut valtavan suosion viime vuosina. Videopeleistä kilpailtiin kuitenkin jo 1980-luvulla, ja myös Suomessa nähtiin ensimmäinen eSports-tapatuma jo lähes 35 vuotta sitten.

Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund luennoi suomalaisesta pelihistoriasta viime viikonloppuna GameXpo-tapahtumassa.

– Vuonna 1983 järjestettiin ensimmäinen isompi tapahtuma, joka oli Pac-Manin SM-kisat. Kyseessä oli maahantuojien järjestämä kilpailu, jossa järjestettiin alueelliset karsinnat, Nylund kertoo.

– Kisoissa pelattiin Pac-Mania Atari 2600 -kotikonsolilla, eikä siis kolikkopeliä.

Pac-Manin SM-kilpailut ei ollut mikään pieni tapahtuma, ja sen ohella järjestettiin jopa Pac-Man-disko. Tapahtumaa mainostamaan ilmestyi myös iskelmätähti Tuijamarian kappale Pac-Man kuume, ja artisti esiintyikin osassa kilpailutapahtumista. Kappale oli käännös Buckner & Garcian kaksi vuotta aiemmin julkaisemasta kappaleesta Pac-Man Fever.

Pac-Manin SM-kilpailujen jälkeen kesti Nylundin mukaan melkein 2000-luvun vaihteeseen asti, ennen kuin Suomessa järjestettiin seuraava suurempi kilpapelitapahtuma, vaikka pienempiä kilpapelitapahtumia toki järjestettiin. Vuosituhannen vaihteessa tulivat kuitenkin Nokian järjestämät Matopelin SM-kilpailut.

– Nokian kännyköiden matopeli ilmestyi vuonna 1997, ja seuraavana vuonna se alkoi olla kouluissa jo suuri ilmiö, josta kirjoitettiin myös lehdissä.

Matopelin SM-finaalit järjestettiin vuosina 1999 ja 2000 Helsingin Messukeskuksessa, joita ennen Nokian karsintabussit kiersivät ympäri Suomea pieniä paikkakuntia myöten.

– Silloin saatiin yhteydenottoja myös ulkomailta, ihmisiltä, jotka olivat hyviä pelissä ja halusivat mukaan, Nylund kertoo.

Kuten aiemmin kerroimme, Tampereen Vapriikissa sijaitseva Suomen pelimuseo palkittiin GameXpossa Vuoden pelikasvattaja -palkinnolla.