Uusimmat

Tulipahan pelattua: Mukavan vanhanaikaisessa The Ballad Singerissa on potentiaalia loistavaksi roolipeliksi

05.10.2018 20:00 Joonas Koivisto

Kickstarterissa joukkorahoitettu The Ballad Singer on ilmestynyt Steamin Early Access -ohjelmaan. Nyt löytyvän sisällön perusteella tarjolle on tulossa äänikirjamainen, mutta muuten hyvinkin perinteinen roolipeli, jossa pelaamiseksi jää valintojen tekeminen.


Julkaisupäivä: julkaistu (Early Access), valmis peli helmikuussa 2019 / Studio: Curtel Games / Julkaisija: Curtel Games / Julkaistu: PC /  Testikone: Intel Core i5 4670K 4,5 Ghz, 8 Gt RAM, Radeon RX 480 8Gt, Win10 / Peliä pelattu arvostelua varten: 4 tuntia


The Ballad Singerin fantasiamaailmana toimii Hesperian kuningaskunta. Paikkaa vaivaavat kasvava kapinallisten armeija ja suuruudenhullu velho, joka on hankkimassa itselleen valtakunnan kovimmat voimat. Pelin prologissa ohjataan kapinan puolella toimivaa naisvelhoa Ancorania ja hieman pahemmat aikeet mielessään kulkevaa Leonia. Hieman myöhemmin mukaan tulevat myös harmaantuva soturilegenda Drakar ja salamurhaaja Ancalimo.

Tarinat voi pelata vapaassa järjestyksessä, joten ne paljastavat odotetusti tapahtumien kulusta eri vaiheita eri järjestyksessä.

The Ballad Singerin tarinaa kerrotaan äänikirjan muodossa, jonka teksti on myös nähtävillä. Kertojaääntä kestää kuunnella ja suurin osa hahmoista on riittävän hyvin ääninäytelty, mutta prologissa tavattavan liskomiehen repliikit äänitetään toivottavasti vielä uudelleen paremmin efektein. Kirjoitus sortuu välillä kuvailemaan tilanteita aivan liikaa, eikä peli tunnu luottavan visuaalisen tarinankerronnan mahdollisuuksiin.

Osittain tekstin laadussa voi näkyä myös käännös italiasta englantiin. Pelin piirrostyyli vastaavasti on niin nättiä, että sitä voisi katsella paljon enemmänkin.

Äänikirjana etenevää tarinaa sekoittavat pelaajan tekemät valinnat. Ne ovat suurilta osin hyvin perinteisiä – vastaaviin tilanteisiin on totuttu samantyyppisissä kirjoissa ja aiemmissa peleissä aikaa sitten. The Ballad Singerissä valitaan esimerkiksi mihin kaupunkiin mennään tehtävää suorittamaan ja kuljetaanko matkalla pelottavan metsän vai pidemmän, mutta helpomman reitin kautta. Välillä joutuu myös valitsemaan puolensa. Taistelutilanteissa täytyy myös arvioida aiemman tiedon perusteella oman hahmonsa kyvyt ja valita oikeat liikkeet taistelussa. Muutoin kuolo korjaa äkkiä.

Hahmon kuolemaan johtaneet valinnat voi peruuttaa muutaman kerran läpipeluun aikana, mutta ei rajattomasti. Dynaamisen tarinan tarkoituksena on sopeutua hahmojen kuolemiin, joten peli ei niihin katkea.

Tähän mennessä The Ballad Singeristä löytyvän sisällön perusteella pelin juoni on oikein toimiva, ja valinnoilla tuntuu olevan merkitystä. Pari kertaa peli kuitenkin sortuu väkinäisesti mainitsemaan jonkin aiemmin tehdyn vähäpätöisen valinnan, ihan vaan koska oli pakko. The Ballad Singeria markkinoidaan genrensä mullistavana pelinä, josta löytyy tuhansia variantteja, mutta nämä ovat vain nätiltä näyttäviä lukuja.

Pyörää ei siis ole keksitty uudelleen, mutta The Ballad Singer voi silti olla genren ystävälle hyvinkin mieluisa peli. Tämän tyyppisiä roolipelejä kun ei enää oikeastaan tehdä kuin mobiilialustoille, ja lisäksi tuotantoarvot voivat vaihdella todella paljon.

The Ballad Singerin loppusisällön luvataan ilmestyvän marraskuussa. Pelin pitäisi olla hioutunut valmiiksi ensi vuoden helmikuussa. Sisällöstä on toistaiseksi tekijöiden mukaan pelattavissa 70 prosenttia. The Ballad Singerista kiinnostuneiden kannattaa mieluiten odottaa siihen, että pelissä on kaikki sisältö koluttavana. Hintakaan ei nimittäin ole nykyisestä nousemassa.

Curtel Gamesin peli saa toistaiseksi kolme ja puoli tähteä, sillä ääninäyttelyn ja tarinan tekstin tuotantoarvot eivät ole huipussaan. Onneksi The Ballad Singerilla on vielä mahdollista parantaa näidenkin suhteen, ja se voi hyvinkin lunastaa koko potentiaalinsa ensi vuonna.

THE BALLAD SINGER (EARLY ACCESS)

”The Ballad Singer voi kehittyä loistavaksi peliksi genressä, joka on viettänyt pitkään hiljaiseloa.”

Joonas Koivisto

Muropaketin uusimmat