Tulipahan pelattua: Redeemer: Enhanced Editionin ensivaikutelma on vetävä, mutta pian verinen turpajuhla alkaa kyllästyttää

22.07.2019 20:00 | Tuukka Hämäläinen

Ehostettuna versiona useille alustoille saapunut indietoimintapeli Redeemer tarjoilee yliampuvaa mäiskettä yläkuvatulla retrotyylillä. Alkumetreillä pelissä onkin mukavasti potkua, mutta tunnelma latistuu pian kun mätkintä alkaa toistaa itseään.


Julkaisu: 19.7.2019
Studio: Sobaka Studio
Julkaisija: Good Shepherd Entertainment
Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Xbox One, Nintendo Switch
Pelaajia: 1-2
Ikäraja: 16
Peliä pelattu: 2,5 tuntia


Sobaka Studion kehittämä brawler-toimintapeli Redeemer (2017) ilmestyi pari vuotta sitten PC:lle, mutta nyt se rantautui paranneltuna versiona myös PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Nintendo Switchille. Redeemerissä parrakas yrmy paiskoo tiensä läpi loputtomalta tuntuvista vihollislaumoista aseinaan nyrkit, haulikot ja monet muut aseet, tarvittaessa vaikka vasarat ja tynnyrit.

Pelin kampanjassa on löyhä tarina, jonka keskiössä on entinen eliittisotilas Vasily. Tappamispäivät taakseen jättänyt lihaskimppu on vetäytynyt luostariin viettämään hiljaista loppuelämää, kun epäilyttävän suuryhtiön palkkaamat sotilaat tekevät yllätysiskun paikkaan ja kaappaavat Vasilyn munkkiveljet. Siinäpä oivallinen syy lähteä veriselle matkalle selvittämään, mistä on oikeastaan kysymys.

Ensivaikutelma Redeemerissä on lennokas. Ohjaustuntuma on valtaosin oikein hyvä, perusteet ottaa helposti haltuun ja vihollisten paiskomisessa on fiilistä. Pelin edetessä Vasily oppii myös uusia kykyjä, ja iskuihin tulee enemmän vaihtelua. Vihollisten tappaminen on myös ainoa tapa, jolla pelihahmoa saa parannettu, mikä kannustaa uhkarohkeisiinkin temppuihin.

Valitettavasti Redeemerin draivi alkaa ehtyä jo muutaman tason jälkeen. Läpäisin arviota varten puolet pelin alle 20:stä tasosta, ja niiden aikana vihollistyypejä tuli vastaan lopulta vain muutama erilainen, ja tarjolla olevat aseet ja kyvyt alkoivat pian olla koettu.

Lisäksi Vasilyn oppimat taidot ovat lähinnä lisämausteita, ja todella pitkälle pääsee vain räpyttämällä sokeasti potkunappia. Esineiden heittäminen ja ympäristön käyttäminen lopetusiskuihin alkaa myös pian tuntua aika turhalta, vaikka ne vaihtelua tuovatkin.

Pelin köykäinen tarina jää myös täysin yhdentekeväksi, ja sen tarkoitus on selvästi vain sitoa yhteen pelikentät ja antaa mäiskinnälle jokin tekosyy. Tasot ovat käytännössä lineaarisia, vaikka niiden sokkeloista löytyy myös vapaaehtoisesti koluttavia alueita. Paljon mitään löydettävää tai nähtävää pelimaailmasta ei kuitenkaan löydy, ja graafisestikin se jää mukiinmenevän tasolle.

Redeemer ei ole mikään pitkä peli, How Long to Beat -sivuston mukaan vain noin viiden tunnin rymistely. Lisää saa irti nostamalla vaikeusastetta, ja tarjolla on myös uusi Arena-moodi sekä kahden pelaajan paikallinen co-op. Voin kuvitella, että Sobakan nopeatempoinen mättöpeli onkin parhaimmillaan juuri kaverin kanssa pelattuna, mutta kovin laihaksi sisältö jää sittenkin.

Kun kyseessä on kaiken lisäksi vajaan 30 euron pelipaketti, suosittelisin kiinnostuneita odottamaan mielummin alennusmyyntiä. Redeemer: Enhanced Edition vaikuttaa yksinkertaisesti tarjoavan turhan vähän sisältöä, ja vaikka perusteet toimivat, jää pelikokemus toisteiseksi ja laihaksi. PS4-versio kärsii lisäksi muutamista bugeista, joista yksi myös kaatoi koko pelin.

REDEEMER: ENHANCED EDITION

”Redeemer tarjoilee aivotonta toimintaa, josta selviää usein yhtä nappia hakkaamalla.”