Uusimmat

Tutkimus: lähes neljä viidestä aikuisesta pelaajasta on joutunut nettihäirinnän uhriksi

25.07.2019 19:14 Muropaketin toimitus

Nettipelaamisen eräs suurimmista ongelmista on se, että pelaajat joutuvat usein muiden pelin kimpussa olevien häirinnän kohteeksi.

74 prosenttia nettipelejä pelaavista aikuisista on joutunut jonkinlaisen nettihäirinnän kohteeksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Sen on julkaissut yhdysvaltalainen Anti-Defamation League -järjestö, jolla on pitkä historia kansalaisoikeuksien tutkimisessa.

Tutkimukseen osallistui 1000 täysi-ikäistä pelaajaa, ja se kertoo karua kieltä siitä, millaista trollaamista, uhkailua, syrjintää ja nimittelyä nettipelaamiseen sisältyy.

Selvityksessä todetaan, että isojen pelien kustantajat eivät valvo lainkaan sitä, mitä heidän peleissä oikein tapahtuu.

65 prosenttia pelaajista kertoi joutuneensa fyysisten uhkauksien, stalking-väijymisen ja jatkuvan häirinnän uhreiksi erilaisia nettipelejä pelatessaan. Noin kolmannes tutkimukseen osallistuneista sanoi, että heidät on ns. doksattu, eli näiden henkilöiden yksityiset henkilötiedot on tarkoituksella julkaistu netissä.

Samoin kolmannes seksuaalivähemmistöihin kuuluvista on joutunut häirinnän kohteeksi, kuten myös erilaisten etnisten ryhmien edustajat.

Kaikkein törkeimmän ahdistelun uhreiksi ovat joutuneet naispelaajat: noin 40 prosenttia heistä ilmoitti olleensa vainottuna pelkästään sukupuolen perusteella.

Selvityksessä käy ilmi, että eniten häirintää tapahtuu peleissä Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, PlayerUnknown’s Battlegrounds ja League of Legends.

Monet tutkimukseen osallistuneista paljastivat, että he ovat tyystin lopettaneet Dota 2:n pelaamisen heihin kohdistuvan vainon perusteella.

Selvityksen mukaan noin 80 prosenttia pelaajista ovat saaneet posiitivisia kokemuksia peleistä World of Warcraft, Minecraft ja NBA 2K. Vastaava prosentti tipahti 37:ään, kun keskustelu kääntyi League of Legendsiin.

Reilu kolmannes kyselyyn osallistuneista myönsi harrastaneensa huonoa käytöstä nettipeleissä, kuten esimerkiksi trollaamista ja nimittelyä, uutisoi Kotaku.