Tutkimus: Pelihäiriö ei ole erillinen sairaus, vaan oire muista ongelmista

23.10.2019 09:00 | Muropaketin toimitus

Oxford Internet Instituten tuore tutkimus vastustaa WHO:n päätöstä määritellä pakonomainen pelaaminen erilliseksi sairaudeksi.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi viime vuonna virallisen tautiluokituksen ”pelihäiriölle”, englanniksi nimellä gaming disorder. Nyt uusi tutkimus argumentoi, ettei pelihäiriölle ole riittäviä perusteita, kertoo VG24/7.

Oxofrd Internet Instituten tutkimuksessa tutkittiin yli tuhatta teini-ikäistä ja heidän huoltajiaan, ja tutkijat kertovat havainneensa, etteivät pitkät pelaamisjaksot aiheuta tunne-elämän tai käyttäytymisen häiriöitä. Sen sijaan pakonomainen pelaaminen voi tutkimuksen mukaan olla oire muista, peleihin liittymättömistä ongelmista.

”Tutkimuksemme ei tuota mitään merkittäviä todisteita siitä, että pelit itsessään olisivat syynä pelaajien ongelmiin”, kertoo tutkimusta johtanut professori Andrew Przybylski.

”Tarvitsemme parempaa dataa ja peliyhtiöiden yhteistyötä, jos haluamme selvittää asian perinpohjaisesti.”

WHO:n tautiluokitus on jo johtanut ensimmäisen peliaddiktioklinikan avaamiseen Isossa-Britanniassa. Oxford Internet Instituten kerrotaan kuitenkin julkaisseen aiemminkin tutkimustuloksia, jotka vievät pohjaa koko tautiluokitukselta.

Tuore tutkimus ilmestyi Clinical Psychological Science -julkaisussa. Lisätietoja ja linkki tutkimusartikkeliin löytyy Oxford Internet Instituten sivuilta.