Tutkimus todisti: Grand Theft Auto -pelit eivät tee lapsista aggressiivisiä

31.12.2020 13:55 | Muropaketin toimitus

Videopeleistä ja niiden mahdollisesti aiheuttamasta aggressiivisuudesta on puhuttu jo vuosikymmenien ajan. Uusin aihetta käsittelevä tutkimus tuli tulokseen, jonka perusteella ainakaan Grand Theft Auto -pelit eivät tee lapsista tai nuorista väkivaltaisia.

Kymmenen vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui noin 500 ihmistä. Ne pelaajat, jotka pelasivat Grand Theft Autoja teini-ikäisinä useita tunteja päivässä, eivät tutkimuksen perusteella olleet aikuisiällä sen aggressiivisempiä tai väkivaltaisempia kuin muutkaan.

Tutkimukseseen osallistuneiden pelitottumuksia tutkittiin kyselyiden avulla. Vastanneet jakautuivat karkeasti kolmeen ryhmään, joista ensimmäisen jäsenet pelasivat lapsina tai nuorina paljon, mutta nykyään vähemmän. Toiseen ryhmään jakautuivat ne, jotka pelasivat kohtuullisen paljon nuorina, mutta joiden pelaamiseen käyttämä aika oli silti kasvanut vuosien varrella. Kolmannessa ryhmässä ihmiset eivät olleet juurikaan pelanneet nuorina, mutta jotka ehtivät nykyään pelata hieman enemmän.

Kun eri ryhmiin kuuluvien ihmisten aggressiivisuutta mitattiin, huomattiin että toiseen ryhmään kuuluvien ihmisten aggressio oli nykyään hieman muita korkeampi. Sen sijaan teini-ikäisenä Grand Theft Autoon upotetuilla tunneilla ei näyttänyt olevan suoraan suhdetta pelaajien nykyiseen aggressioon. Myös aiemmat tutkimustulokset ovat yksi toisensa jälkeen osoittaneet, etteivät videopelit tee lapsista tai nuorista väkivaltaisia.

Muropaketin uusimmat