Uusimmat

Autoja kuuluu rakastella… Katseella…

20.10.2011 18:30 Jukka O. Kauppinen

Forza Motorsport 4.

Jani Halme ja Juho Anttila käänsivät virta-avainta – ja olivat myytyjä miehiä.

Miksikö?

Vaikkakin FM3 korjasi suurimman osan itseäni kakkosessa ärsyttäneistä fysiikkaongelmista, se ei aivan täysin onnistunut välittämään auton painon tuntua rengasmallinnuksessaan. Saamaansa palautteeseen reagoiden Turn 10 on kirjoittanut nelosen fysiikkamoottorista kokonaan uusiksi renkaita ja jousitusta mallintavat osat. Pirellin keräämää rengasdataa hyödyntäen suunniteltu mallinnus mukailee edelleen kolmosesta tuttua ja hyväksi koettua ajotuntumaa, mutta parantaa merkittävästi nimenomaan auton massan vaikutusta sen ohjattavuuteen ja jarrutuksiin. Lopputulos on hyvä ja tasapainoinen ajomalli, joka reagoi ennakoitavalla tavalla sekä ohjausliikkeisiin että auton pyöränkulmien ja rengasseosten muutoksiin.

Rengasmallin yhteyttä ratin force feedbackiin lienee niinikään viilattu, sillä etenkin aliohjautumisen pystyy nyt tuntemaan entistä paremmin ratin välityksellä. Tämä helpottaa merkittävästi ”näppituntumalla” oikean kaarrenopeuden hakemista, sillä eturenkaiden sivuttaispidon häviämisen voi tuntea nyt selkeästi ratin vastuksen vähitellen heikentyessä. Mahdollisuus valita ohjaustavaksi täysin lineaarinen simulaatio-ohjaus on myös tervetullut lisä.

Havaittava parannus kolmoseen nähden löytyy myös autojen äänistä. Moottorin ääni kuulostaa hyvältä kaikilla kierrosluvuilla ja muuttuu nyt asteittain sen mukaan mitä virityksiä autoonsa asentaa. Suoralla kilpaputkella ja läppärungoilla yhdeksään tonniin kiertävän kisamoottorin ääni todellakin kuulostaa autenttisen raa’alta karjumiselta. Myös muut äänet kuten tuulen suhina, törmäykset ja hiekan ropina auton pyöräkoteloihin luovat mainiosti tunnelmaa.

Tekoälykuljettajia, joita radalla voi olla pelaajan kanssa nyt 11 kappaletta, on koitettu opettaa käyttäytymään fiksummin, mutta en oikein osaa sanoa onko siinä ihan onnistuttu. Kolmosessa M. Rossin kanssa taistellessa hermot kärysivät moneen kertaan, mutta nyt tuntuisi että välillä puolessa autoista istuu ratin takana Rossi. Hieman inhimillisempää käyttäytymistä tosin tekoälyyn on saatu, sillä välillä se arvioi jarrutuspaikan väärin ja vetää mutkasta ulos hiekalle. Peileihin katselemisessa olisi kyllä edelleen hieman skarpattavaa.

Lue koko arvostelu:  Forza Motorsport 4 (Xbox 360)

Lisää aiheesta

Forza Motorsport 4 -ensikosketus osa 1: sinun näköisesi ajopeli?

Forza Motorsport 4 -ensikosketus osa 2: Top Gear -komiikkaa autopelissä

Forza Motorsport 4 -haastattelussa kerrotaan autopelin kehittämisen ja mallintamisen saloja

Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

Gran Turismo 5 (PS3)

Muropaketin uusimmat