Uusimmat

Hyvitysmaksu laajentui ulkoisiin kovalevyihin

16.12.2010 17:20 Jukka O. Kauppinen

Hallitus on päättänyt tänään tekijäoikeuskorvauksia jakavan hyvitysmaksujärjestelmän laajentamisesta ulkoisiin kovalevyihin. Hallituksen asettaman työryhmän selvitysten mukaan ulkoisia kovalevyjä käytetään merkittävässä määrin kopioiden tekemiseen. Esitettyä puhelinten lisäämistä hyvitysmaksuihin ei kuitenkaan hyväksytty.

Hallituksen mukaan nykyinen laki hyvitysmaksuista käytännössä vaati hyvitysmaksujen lisäämistä ulkoisiin kovalevyihin, siinä missä sekä puhelinten hyvitysmaksu että ulkoisten kovalevyjen hyvitysmaksusta luopuminen olisi vaatinut lain muuttamista.

Kansanedustaja Jyrki Kasvi kommentoi hyvitysmaksupäätöstä ja tekijäoikeusjärjestöjen vaatimuksia hyvitysmaksujen kasvattamisesta verkossa:

”Hämmentävin mutta yleisin argumentti on ollut se, että hyvitysmaksujen kertymä on laskenut. Laissa ei ole kuitenkaan pultattu kertymän tasoa millekään tasolle.”

Kasvin arvion mukaan esimerkiksi teratavun kokoisen ulkoisen kovalevyn hinta kasvaa päätöksen johdosta noin 11 prosenttia.

Wikipedian mukaan

Suomen tekijänoikeuslaki sallii muutaman kopion valmistamisen yksityiseen käyttöön julkistetuista teoksista, kunhan kopion valmistamiseksi ei tarvitse murtaa ”tehokasta teknistä suojausta”. Tämän oikeuden vastineeksi kerätään tyhjistä tallennusvälineistä kuten tyhjät CD- ja DVD-levyt, C- ja VHS-kasetit sekä digitaaliset musiikkisoittimet (kuten iPod) tallennuskapasiteettiin perustuva maksu, jonka jakamisesta opetusministeriö päättää vuosittain. Yritykset ja yhdistykset jotka käyttävät tallennusvälineitä ammatillisiin tarkoituksiin, on vapautettu maksusta. Hyvitysmaksut kerää ja hallinnoi opetusministeriön sopima taho, joka toistaiseksi on ollut Teosto.

Ensimmäinen hyvitysmaksujärjestelmä otettiin käyttöön Saksassa 1960-luvulla kun Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA, saksalainen vastine Teostolle) voitti oikeudenkäynnin laitevalmistaja Grundigia vastaan. Yhdysvalloissa maksu otettiin käyttöön 1992 ja Kanadassa 1997. Australiassa maksu taas todettiin perustuslain vastaiseksi 1992.

Suomessa kasettimaksu otettiin käyttöön kesäkuussa 1984, 1. syyskuuta 1998 maksu ulotettiin CDR-levyihin, vuonna 2000 MP3-soittimiin ja 1. maaliskuuta 2005 lähtien hyvitysmaksua kerätään myös digitaalisista videotallentimista, kuten tallentavista digisovittimista.

Muun muassa Effi vastusti hyvitysmaksujen laajentamista. Yhdistyksen kannanoton voi lukea täältä: Effi tyrmää hyvitysmaksujen laajentamisen – vastarinta nousee verkossa.

Lue myös

Mass Effect 3 on yksinpeli

Pelaa WikiLeaks-peliä – mitä löydät Obaman koneelta?

Suomen sisällissota elää uudestaan Revolution Under Siege -pelissä

Vuoden 2010 epäonnistujat -äänestys